Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χαρδούβελης: Dirty exit, αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου
Τον κώδωνα κινδύνου ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις επικείμενες εκλογές, ...
Χαρδούβελης: Σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση
Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την ...
Τρομερό ατύχημα σε γυρίσματα ταινίας
Ένα ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μίας ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα θα μπορούσε από ατύχημα να βγει από το ευρώ, αν...

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα θα μπορούσε από ατύχημα να βγει από το ευρώ, αν...

H Eλλάδα θα μπορούσε από ατύχημα να βρεθεί εκτός ευρώ, εάν η νέα κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη η βασική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από της επικείμενες εκλογές θα είναι να κλείσει την εκκρεμούσα αξιολόγηση της τρόικας, εκπληρώνοντας τους όρους του προγράμματος οικονομικής διάσωσης της ζώνης του ευρώ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αν αυτή η κυβέρνηση τελεί υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν συνετό να αντιστρέψει τη στάση της και να διαπραγματευτεί παράταση του προγράμματος διάσωσης πριν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου» είπε ο κ. Χαρδούβελης.

«Η ευθύνη αλλάζει όποιον διοικεί τη χώρα και υποθέτω ότι η λογική τελικά θα επικρατήσει. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο» προσέθεσε.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η προοπτική της αποχώρησης από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι κατ 'ανάγκη μια μπλόφα. «Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί, και η όλη ιδέα είναι να το αποφύγουμε» ανέφερε.

Όπως υποστήριξε, από το 2012 η ζώνη του ευρώ έχει δημιουργήσει άμυνες για την περίπτωση εξόδου μιας χώρας από το ενιαίο νόμισμα, κάτι που όπως τόνισε σημαίνει ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα» σημείωσε, τονίζοντας: «Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, οπότε υποθέτω ότι οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς με το στόχο αυτό. Πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς είναι ένα άλλο ζήτημα».

Ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι η διαγραφή χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά απαράδεκτη για τους πιστωτές της Ελλάδας και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να δοθεί «ανάσα» από το μεγάλο χρέος, μέσω μιας περαιτέρω επέκτασης της διάρκειας των δανείων, αλλά και από τη μετατροπή των δανείων από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου.

Ο υπουργός ανάφερε πως είναι δύσκολο να πει κάνεις πότε ακριβώς θα είναι η κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, εάν η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας καθυστερήσει, σημειώνοντας πως όσο ταχύτερα αρθεί η αβεβαιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους. Ενδεικτικώς ανάφερε πως η είσπραξη των φόρων-εσόδων έχει επιβραδυνθεί ως αποτέλεσμα της εκλογικής αβεβαιότητας.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υποστήριξε πως το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στην Ελλάδα θα είναι περίπου 1,5% του ΑΕΠ, εναρμονισμένο με τους στόχους του προγράμματος διάσωσης, αλλά κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης για πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ..
Τέλος, αναφορικά με την εκροή των τραπεζικών καταθέσεων είπε πως τον Δεκέμβριο  ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ, και συνεχίστηκε και στις αρχές Ιανουαρίου, όμως « όλα είναι υπό έλεγχο».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γερμανία: Ετοιμάζονται να περάσουν τη συμφωνία απο την Κάτω Βουλή
   Την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσε να συγκληθεί το γερμανικό ...
Σε τροχαίο ατύχημα οι διεθνείς
Σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκησαν τρεις Έλληνες διεθνείς την επομένη της ...
Σε τροχαίο ατύχημα οι διεθνείς
Σε τροχαίο ατύχημα ενεπλάκησαν τρεις Έλληνες διεθνείς την επομένη της ...
Χαρδούβελης: Η κυβέρνηση θα καταλήξει στο e-mail Χαρδούβελη
«Η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως ...
Σουλτς: «Με άλλη μορφή ο έλεγχος των μεταρρυθμίσεων»
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει πλέον να έχει σχέση με την ...
Χαρδούβελης σε Παπούλια: Ψυχραιμία!
Ψυχραιμία συνέστησε για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο ...
Χαρδούβελης: Υπερβολικές οι αγορές
«Το κλίμα στην αγορά τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση ...
Χαρδούβελης: Οι επενδύσεις αποτελούν τη λέξη- κλειδί για την Ελλάδα
Στο τρίτο τρίμηνο του έτους θα δούμε για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς ...
Χαρδούβελης: Δεν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, ...