Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σαπέν: Δεν υπάρχει σενάριο για Grexit
Δεν υπάρχει σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ...
Τουσκ: «Βλακώδες σενάριο» το Grexit
Έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη -ως ατύχημα ή ό,τι άλλο- είναι «ένα ...
Koening: Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση Grexit
Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πόσο μακρινό είναι τελικά το Grexit;

Πόσο μακρινό είναι τελικά το Grexit;

Του Γιάννη Λιάρου

Ο διεθνής Τύπος το προεξοφλεί, η Ν.Δ. το επισείει ως απειλή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το ξορκίζουν, οι Γερμανοί προετοιμάζονται γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του το αποκλείουν. Όπως και να ’χει, το Grexit κυριαρχεί στην προεκλογική αντιπαράθεση και στην πολιτική, συνήθως, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χαρακτήρισε χθες «επικίνδυνη ανοησία, επιζήμια για την Ευρωζώνη» τη συζήτηση περί GRexitκ, ωστόσο στην Ευρώπη όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σενάριο για το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμη η Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι η συνήθως προσεκτική ΕΚΤ έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver) «βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και στην ύπαρξη ενός προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Βασίζεται, επίσης, στην εκτίμηση μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και συναίνεσης σχετικά με την διάδοχη συμφωνία μεταξύ των Ελληνικών Αρχών, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Και ενώ η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καθησυχάσει τους συνομιλητές αλλά και τους επικριτές της, εντός και εκτός Ελλάδας, διαμηνύοντας ότι στόχος της είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, δηλώσεις στελεχών του κόμματος δίνουν τροφή για σενάρια. Τελευταία περίπτωση αυτή του Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος διέψευσε δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle, που τον εμφάνιζε να δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις ελληνικές δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, ζητώντας μάλιστα «αποκατάσταση της αλήθειας» και τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά…

Την ίδια ώρα, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί πάνω από το 10% και το τριετές πάνω από το 14%, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει βαριές απώλειες, τις οποίες προσπαθεί να «μαζέψει» τα τελευταία 24ωρα. Η αγορά είναι ανήσυχη για τις εξελίξεις, τις οποίες ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια…

Το εφιαλτικό σενάριο

Τί θα σήμαινε, όμως, για Ελλάδα και Ευρωζώνη το περιβόητο Grexit; Οι ειδικοί θεωρούν ότι δεν πρόκειται για ένα άμεσο ενδεχόμενο, ωστόσο το σενάριο είναι υπαρκτό και κάποιοι δεν διστάζουν να περιγράψουν τί θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση.

Το σενάριο περιγράφει στο blog του ο Αλεξάντρ Ντελέγκ, καθηγητής Οικονομίας του Σεν-Σιρ: «Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και την Τρόικα είναι τεταμένες και δεν ολοκληρώνονται. Σε μία λήξη προθεσμίας αποπληρωμής χρέους, η Αθήνα αρνείται να πληρώσει. Αυτό ανησυχεί τους πάντες, οι Έλληνες σπεύδουν να σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι έξοδο από το ευρώ, οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Εξαντλημένες από την αφαίμαξη, οι ελληνικές τράπεζες ζητούν, τότε, επείγουσα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν η ΕΚΤ θέσει όρους (σ.σ. στην ελληνική κυβέρνηση) και ο ΣΥΡΙΖΑ τους αρνηθεί, αμέσως το νόμισμα που έχει “κόψει” η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι πια ευρώ… όπως τα άλλα ευρώ, γεγονός που αποτελεί ντε φάκτο Grexit».

Στην περίπτωση αυτή, η Αθήνα «πρέπει να θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων για να προλάβει τη διαρροή τους, να τυπώσει νέο νόμισμα, η αξία του οποίου θα μειωνόταν με γρήγορους ρυθμούς σε σχέση με το ευρώ, γεγονός που θα καθιστούσε αναπότρεπτη την ολοκληρωτική στάση πληρωμών του χρέους της σε ευρώ».

Θα μας γλιτώσει ένας… κακός συμβιβασμός;

Πάντως, λίγοι είναι οι οικονομολόγοι που θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ντόμινο εξελίξεων. Οι Γεργκ Κρέμερ και Κρίστοφ Βάιλ, της Commerzbank, επισημαίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακόμη κερδίσει τις εκλογές και ότι, σε κάθε περίπτωση, «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν έναν «κακό συμβιβασμό» ανάμεσα στους πιστωτές και την Ελλάδα «έπειτα από μία εξαντλητική παρτίδα πόκερ». Μάλιστα, υπολογίζουν σε ένα προς τέσσερα τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ένας συμβιβασμός θα προέβλεπε τη χορήγηση προληπτικής γραμμής πίστωσης στην Ελλάδα, που θα αντικαθιστούσε το σημερινό πρόγραμμα στήριξης, το οποίο οδεύει προς το τέλος του, αλλά με χαλαρότερους όρους. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα διατηρήσει λίγο-πολύ το δημοσιονομικό της πρόγραμμα, χωρίς να κάνει επιπλέον προσπάθειες.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς σχολιαστές, πιθανή είναι, επίσης, μία «ήπια» αναδιάρθρωση του χρέους, που δεν θα αποτελεί παραγραφή, αλλά αναδιάρθρωση με την υποστήριξη της ΕΚΤ.

Οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν, επίσης, τη «συμβατότητα» ανάμεσα σε ορισμένες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και απαιτήσεις της Τρόικας, όπως η κατάρτιση κτηματολογίου για την επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας.

Για τον Κρίστοφερ Ντέμπικ, της Saxo Banque, η Ελλάδα «δεν θα βγει σήμερα ούτε αύριο από την Ευρωζώνη, αλλά το θέμα μπορεί να τεθεί περισσότερο μακροπρόθεσμα», εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και της διόγκωσης του χρέους, λόγω «των αστοχιών της τυφλής λιτότητας».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αλεξάντρ Ντελέγκ, δεν αποκλείεται, απέναντι στην άνοδο των παρατάξεων της άκρας Αριστεράς στην Ισπανία και την Ιταλία, και της άκρας Δεξιάς στη Γαλλία και τη Γερμανία, τα ευρωπαϊκά κράτη να θελήσουν «να κάνουν την Ελλάδα παράδειγμα: είτε μία χώρα παραμένει στις τάξεις είτε εκδιώκεται, κατά προτίμηση με τον πλέον επώδυνο τρόπο»...

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γερμανοί οικονομολόγοι: Εκτός παιχνιδιού το grexit με τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην ...
Φάιμαν: Καταστροφικό το Grexit τόσο για τους Ελληνες, «που δεν φταίνε σε τίποτα», όσο και για την Ευρωζώνη
Προειδοποίηση ότι ένα Grexit, μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ...
Κερέ (ΕΚΤ): Δεν εργαζόμαστε πάνω στο σενάριο του Grexit
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει σχεδιασμό για έξοδο της Ελλάδας ...
Πράετ: Οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες
«Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι είναι φερέγγυες», δήλωσε ο Πίτερ ...
Fitch: Το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά είναι πιθανό
Το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο, αλλά παραμένει πιθανό, εκτιμά ο ...
Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Δεν υπάρχει κανένα σενάριο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ...
«Αβάντα» Moody΄s στις ελληνικές τράπεζες
Αναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών σε «σταθερό» από ...
Fitch: Φως στο τούνελ για τις ελληνικές τράπεζες
Φως στο τούνελ για τις ελληνικές τράπεζες «βλέπει» ο διεθνής οίκος ...
Παπούλιας: Οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν ελληνικές
Την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες ώστε οι ελληνικές τράπεζες να ...