Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΤτΕ: Ελλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 2,5 δισ. στο 5μηνο
Στα 2,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε συνολικά το έλλειμμα του ισοζυγίου ...
ΤτΕ: Υποχώρησε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 351 εκατ. ευρώ, ...
Στα 716 εκατ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το Φεβρουάριο
Το Φεβρουάριο του 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΤτΕ: Μικρότερο κατά 118 εκατ. το έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές τον Οκτώβριο

ΤτΕ: Μικρότερο κατά 118 εκατ. το έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο του 2014, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 199 εκατ. ευρώ, το οποίο ήταν κατά 118 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Οκτωβρίου του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή, όπως σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης αφενός του ισοζυγίου υπηρεσιών, εξ’ αιτίας κυρίως της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες, και αφετέρου του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, λόγω της ανόδου των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ και παρά την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 209 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και λοιπών αγαθών εκτός των πλοίων. Αντίθετα οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν σημαντικά. Το εμπορικό έλλειμμα, αν εξαιρεθούν τα πλοία, αυξήθηκε, παρά την άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές (καυσίμων κατά 12% και λοιπών αγαθών κατά 9,4%), καθώς αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές με ταχύτερο ρυθμό (κατά 20,6% και 16,0% αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων μεταφορών (θαλάσσιων και αεροπορικών) και λοιπών υπηρεσιών (κυρίως επιχειρηματικών). Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 4,6%, αντανακλώντας άνοδο κατά 18,9% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών, αλλά η άνοδος αυτή αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των ταξιδιωτικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία 10μηνου

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 3,6 δισεκ. ευρώ, έναντι 2,1 δισεκ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013. Επίσης, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 2,9 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,2 δισεκ. ευρώ το 2013, εξέλιξη οφειλόμενη στη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του δεκαμήνου, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 8,6% (έναντι 3,1% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους). Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 908 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων παρουσίασαν μικρή μόνο αύξηση, όπως και το έλλειμμα των λοιπών αγαθών.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,7 δισεκ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 21,9% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Επίσης στο δεκάμηνο, σύμφωνα με την ΤτΕ ΕΛΛ +1,11% το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 429 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 726 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2013, κυρίως λόγω των μειωμένων μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ και διαμορφώθηκε σε 2,9 δισεκ. ευρώ.

Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Οκτώβριο του 2014, το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε μικρό έλλειμμα, όπως και τον Οκτώβριο του 2013. Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανήλθε σε 1,8 δισεκ. ευρώ, έναντι 2,8 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 4,7 δισεκ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, έναντι 6,4 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014 πλεόνασμα 5,3 δισεκ. ευρώ, έναντι 4,9 δισεκ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2013.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Οκτώβριο του 2014, οι άμεσες επενδύσεις από κατοίκους Ελλάδος στο εξωτερικό δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες συναλλαγές. Oι άμεσες επενδύσεις από κατοίκους εξωτερικού στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 173 εκατ. ευρώ, λόγω της συμμετοχής της Μadison Point Investment SARL, με έδρα το Λουξεμβούργο, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Credit Agricole Leasing Hellas AΕ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 2,7 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται αφενός στη μείωση (εκροή κατά 1,7 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου στην αύξηση (κατά 1,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων των Ελλήνων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, καθώς και χρηματοοικονομικά παράγωγα και μετοχές που έχουν εκδώσει μη κάτοικοι.

Στις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εισροή 2,7 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην καθαρή αύξηση (κατά 3,5 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.
Το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,3 δισεκ. ευρώ, ενώ οι άμεσες επενδύσεις κατοίκων Ελλάδος στο εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 512 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή 3,5 δισεκ. ευρώ, καθώς η καθαρή εκροή (6,8 δισεκ. ευρώ) για επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άνοδο των υποχρεώσεων (3,3 δισεκ. ευρώ). Η τελευταία ήταν αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή εκροή ύψους 750 εκατ. ευρώ, αντανακλά τη μείωση των υποχρεώσεων των κατοίκων, η οποία αντιστάθμισε σε σημαντικό βαθμό την αντίστοιχη μείωση των απαιτήσεών τους.

Η μείωση των υποχρεώσεων οφείλεται κυρίως στην πτώση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (εκροή 10,1 δισεκ. ευρώ), η οποία σχεδόν αντισταθμίστηκε από την καθαρή αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό (εισροή 7,8 δισεκ. ευρώ).

Στο τέλος Οκτωβρίου 2014 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,9 δισεκ. ευρώ έναντι 4,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2013.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στα 2,7 δισ. το έλλειμμα ισοζυγίου συναλλαγών στο 5μηνο
Το Μάιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα ...
ΤτΕ: Στα 2,2 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγώντο στο πρώτο 3μηνο
Το Μάρτιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα ...
Στο 1,8 δισ. αυξήθηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2μήνου
Το Φεβρουάριο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε ...
Έλλειμμα 847 εκατ. στο ισοζύγιο συναλλαγών τον Ιανουάριο
Έλλειμμα ύψους 847 εκατ. ευρώ, κατά 511 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο ...
ΤτΕ: Έλλειμμα 870 εκατ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Έλλειμμα 870 εκατ. ευρώ παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2014 το ισοζύγιο ...
ΤτΕ: Μεγαλύτερο κατά 244 εκατ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το Νοέμβριο
Έλλειμμα 997 εκατ. ευρώ, κατά 244 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ...
ΤτΕ: Έλλειμμα 1,2 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο
Έλλειμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο το ...
ΤτΕ: Μόλις 44 εκατ. το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Έλλειμμα μόλις 44 εκατ. ευρώ παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών ...
Στα 1,3 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγλων τον Μάρτιο
Έλειμμα 1,3 δισ. ευρώ, κατά 952 εκατ. ευρώ (ή 42,5%) μικρότερο από εκείνο του ...