Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μεϊμαράκης: Οδηγούμαστε εκβιαστικά σε εκλογές
«Ο τόπος οδηγείται εκβιαστικά σε εκλογές», δήλωσε μετά την τελευταία ...
Η ώρα της κρίσης-LIVE η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Δείτε σε απευθείας μετάδοση από την Ολομέλεια της Βουλής, την τρίτη και ...
LIVE: Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου
Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση τη δεύτερη, ονομαστική ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πιο κοντά οι εκλογές, εκτός εάν… - Ποιοι πιέζουν για πρωτοβουλίες και γιατί το Μαξίμου επιμένει σε σκληρή γραμμή

Πιο κοντά οι εκλογές, εκτός εάν… - Ποιοι πιέζουν για πρωτοβουλίες και γιατί το Μαξίμου επιμένει σε σκληρή γραμμή

Του Γιάννη Λιάρου

160+20=180. Αυτή είναι, κατ’ αρχήν, η εξίσωση της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας, μετά την πρώτη, άγονη ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης και ενόψει των δύο επόμενων ψηφοφοριών, στις 23 και 29 Δεκεμβρίου: οι 160 που ψήφισαν ήδη τον Σταύρο Δήμα και οι 20 που αναζητούνται ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία, οπότε απαιτούνται 180 ψήφοι. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μαθηματικά, στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται…

Το αποτέλεσμα της Τετάρτης χαρακτηρίστηκε κατώτερο των προσδοκιών της κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι το Μαξίμου δεν περίμενε πολύ μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών να «εκδηλωθούν» από την πρώτη ψηφοφορία (ως «βάση» έδιναν τους 162 και ως «ταβάνι» τους 165-166), ωστόσο ήλπιζε σε μια επίδοση που θα έδειχνε μια δυναμική της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Αυτό δεν επιτεύχθηκε, καθώς η συζήτηση δεν αφορά τους βουλευτές –ανεξάρτητους ή άλλων κομμάτων– που θα κάνουν την… έκπληξη στις επόμενες ψηφοφορίες, αλλά αναλώνεται ακόμα στη στάση εκείνων που έως το μεσημέρι της Τετάρτης θεωρούνταν «σίγουροι». Και η εξέλιξη αυτή επέφερε μία ακόμα πιο ανησυχητική «παρενέργεια»: ενέτεινε την πεποίθηση εκείνων –και εντός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ– που πιστεύουν ότι χωρίς την ανάληψη συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών, που θα βρουν ανταπόκριση τόσο από τους ανεξάρτητους όσο και από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ. οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις πρόωρες εκλογές, δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει τους 180 στις 29 Δεκεμβρίου.

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι πρωτοβουλίες; Ήδη πριν από την πρώτη ψηφοφορία, κυκλοφορούσαν σενάρια με βάση και την πρόταση που είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες 8 βουλευτές (ανεξάρτητοι και της ΔΗΜΑΡ), με την οποία καλούσαν σε συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων για την εκλογή Προέδρου, τη συμφωνία με τους δανειστές για τη διασφάλιση της ελληνικής οικονομίας και τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015. Πάνω σε αυτή την πρόταση άνοιξε –κυρίως στο παρασκήνιο– μια συζήτηση που έφτασε ακόμα και στην πρόταση από κάποιες πλευρές για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικού σκοπού», με αποχώρηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου και με τη συμμετοχή στελεχών από όλα τα κόμματα.

Τα συζητάει όλα το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του οποίου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένα με τις εξελίξεις, εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα. Το είπε καθαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, λίγο πριν από την πρώτη ψηφοφορία, και το επανέλαβε χθες, μιλώντας στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης: «Το Σύνταγμα προβλέπει τρεις γύρους και στον τρίτο γύρο η αυξημένη πλειοψηφία περιορίζεται στις 180 ψήφους, συνεπώς υπάρχει περιθώριο για πιο ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις, όχι μόνο ατομικά από τους βουλευτές αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρότασή του προς όλες τις πλευρές να σκεφτούν «με πιο υπεύθυνο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να αντιμετωπίσουμε δύο θέματα που διασταυρώνονται και απαιτούν εθνική συναίνεση: την εκλογή Προέδρου και τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ».

Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης έκανε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας οι ηγεσίες των κομμάτων της συγκυβέρνησης άμεσα να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα συνεννόησης, αφού όπως είπε αν δεν το κάνουν «τότε δικαιούνται να εικάζουν οι βουλευτές ότι ο επικαλούμενος κίνδυνος της καταστροφής δεν υφίσταται και συνειδητά οδηγείται η χώρα σε εκλογές». Πρότεινε, δε, σύγκληση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του συνταγματικού τόξου, κατά την οποία θα συμφωνηθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή με συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τον χρόνο των εθνικών εκλογών το 2015.

 

«Υπάρχουν περιθώρια και… όρια»

Το Μαξίμου, ωστόσο, δεν φαίνεται να βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με τις εξελισσόμενες διεργασίες, ενώ επισήμως επιμένει στη σκληρή γραμμή του διλήμματος «εκλογή Προέδρου τώρα ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου». Μάλιστα κάποια στελέχη της ΝΔ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις Βενιζέλου, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί είτε να «καπελώσει» τον πρωθυπουργό είτε να τον δεσμεύσει σε πρωτοβουλίες για τις οποίες δεν έχουν συμφωνήσει.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον απορρίπτουν χωρίς συζήτηση τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικού σκοπού, ενώ σχετικά με την πρόταση περί συμφωνίας για εκλογές μέσα στο 2015, αντιτείνουν ότι με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο απλώς θα οδηγούσε σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο, την οποία δεν αντέχει η χώρα.

Πάντως στη ΝΔ δεν κρύβουν ότι μελετούν συγκεκριμένες κινήσεις που θα αλλάξουν τους συσχετισμούς στη Βουλή ενόψει των επόμενων ψηφοφοριών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε χθες ότι «υπάρχει περιθώριο συναίνεσης για να αποφύγουμε τις εκλογές, με τις απαραίτητες κινήσεις από όλες τις πλευρές. Βεβαίως, πάνω σε μία καθαρά πολιτική βάση, πάνω σε μία πολιτική πλατφόρμα». Πρόσθεσε, δε, πως θεωρεί ότι το προσεχές διάστημα επιβάλλεται να βρεθεί και ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, ώστε ο Σταύρος Δήμας να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ίδιος διεμήνυσε, ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλα τέτοια που ακούγονται».

Όλοι θέλουν συναίνεση, αλλά…

Η συναίνεση φαίνεται ότι αποτελεί τη «λυδία λίθο» για τους –ανεξάρτητους κυρίως– βουλευτές, προκειμένου να υπερψηφίσουν Πρόεδρο. Με την εξαίρεση του Παναγιώτη Μελά, ο οποίος ήδη μετά το «παρών» που είπε την Τετάρτη δήλωσε ότι στις επόμενες ψηφοφορίες θα ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα, οι τοποθετήσεις άλλων βουλευτών δείχνουν ότι, από τις διεργασίες που εξελίσσονται, θα εξαρτηθεί η στάση τους και η τελική έκβαση της προεδρικής εκλογής.

Ο Βασίλης Καπερνάρος σημείωσε ότι «αν δεν υπάρξει συναινετική πρόταση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, θα ψηφίσω “όχι” και στους επόμενους δύο γύρους», ενώ ο Κώστας Γιοβανόπουλος, που απουσίαζε από την πρώτη ψηφοφορία, ξεκαθάρισε ότι «η απουσία μου από τη Βουλή είχε σκοπό να δείξει σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση». Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει αποφασίσει τί θα ψηφίσει στις επόμενες ψηφοφορίες, αλλά δεν θα το αποκαλύψει.

Την ανάγκη να υπάρξει συναινετική λύση, την οποία έχουν ήδη προβάλει στο κείμενό τους οι «8», υποστήριξε ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να «πάρει τις πρωτοβουλίες», καθώς «μία συναινετική λύση μπορεί να είναι και η λύση του προβλήματος».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Επιμένει το Μαξίμου: Μέτρα και αμέσως εκλογές
Να κλείσει ανεξαρτήτως του οποιοδήποτε πολιτικού κόστους η συμφωνία ...
Γεύμα Παπούλια σε Παυλόπουλο στο Μαξίμου
Γεύμα προς τιμήν του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη ...
Θα απουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ψηφοφορία ΠτΔ
Θα απουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αποψινή ψηφοφορία στη ...
Σε εκλογές η χώρα, δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η Βουλή στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία δεν εξέλεξε Πρόεδρο της ...
Τη Δευτέρα το μεσημέρι η τρίτη ψηφοφορία
Με ψήφους 168 υπέρ του Σταύρου Δήμα και 131 παρών ολοκληρώθηκε η δεύτερη ...
Οι προβολείς στην πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ...
Στις 17/12 η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ...
Νέα πρωτοβουλία από ανεξάρτητους βουλευτές για συμβιβαστική λύση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  Κείμενο με τρία κεντρικά ζητήματα που αφορούν την εκλογή Προέδρου ...
Κυβέρνηση: Μέχρι και στην τρίτη ψηφοφορία για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες τις πρόνοιες του Συντάγματος για την ...