Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σύσκεψη για την απλούστευση της αδειοδότησης επιχειρήσεων
Μεταποίηση τροφίμων, τουρισμός, εξορυκτικές δραστηριότητες και ...
ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ: Πιστοποίηση Ποιότητας Υπηρεσιών κατά ISO 9001:2008
Ευρωκλινική Αθηνών: Πιστοποίηση ποιότητας υπηρεσιών κατά ISO 9001:2008 Η ...
Πρόστιμα συνολικού ύψους 268.500 ευρώ επιβλήθηκαν τον Ιούνιο σε 49 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΥΠΑAΤ: Επόμενος στόχος η απλούστευση της αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων

ΥΠΑAΤ: Επόμενος στόχος η απλούστευση της αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων

Η απλούστευση των διαδικασιών στην αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων του κλάδου των τροφίμων, αναφορικά με τις συνθήκες για την υγιεινή, είναι ο επόμενος στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η εθνική νομοθεσία, μέσα στα χρόνια, έχει καταστεί αυστηρότερη από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πολυδαίδαλου συστήματος για την ασφάλεια και την υγιεινή των τροφίμων. Για τον λόγο αυτόν, τα συναρμόδια υπουργεία «διαγράφουν» γραφειοκρατικές διαδικασίες και εκτιμάται ότι ανακοινώσεις θα γίνουν το προσεχές διάστημα.

Αυτά αναφέρθηκαν από τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας και Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργο Στεργίου στο πρώτο Εθνικό Συνέδριο Ποιότητας που διοργανώνει, σήμερα και αύριο, η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης HellasCert.

Στην ομιλία του ο κ. Στεργίου, ανέφερε, ότι με τον περιορισμό της παρέμβασης του κράτους στην αγορά, οι επιχειρήσεις θα καταστούν περισσότερο υπεύθυνες με πιστοποίηση και συμμόρφωση σε πρότυπα. «Διαφορετικά η προσπάθεια θα υπονομευτεί από τις ίδιες τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Ακόμη, είπε ότι η συμμόρφωση με τη συνδρομή τής HellasCert είναι καθοριστική για να γίνουν πιο εξωστρεφείς οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας Άγγελος Τόλκας, έκανε απολογισμό των δράσεων του συστήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες που έχει επιτύχει. Επόμενοι στόχοι, όπως είπε, είναι η διεύρυνση διαπίστευσης σε νέα πεδία όπως η πιστοποίηση φυσικών προσώπων, η διαμόρφωση εθνικών προτύπων και το Ελληνικό Σήμα, το πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και προστασίας του καταναλωτή και ένας «μετρονόμος» ενώ γνωστοποίησε ότι τον Μάιο του 2015 θα γίνει στην Ελλάδα η πανευρωπαϊκή διάσκεψη διαπίστευσης.

Ο πρόεδρος της HellasCert Σάββας Πελτέκης, ανέφερε ότι για να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι τηρούνται στην Ελλάδα οι κανόνες ποιότητας και ασφάλειας. Σημείωσε ότι ο οργανισμός είναι μακριά από συντεχνιακά συμφέροντα και έχει στόχο το κοινωνικό συμφέρον και πρόσθεσε ότι η πιστοποίηση της ποιότητας βεβαιώνει ότι τηρούνται τα πρότυπα για την επιχειρηματικότητα.

Η πιστοποίηση επαγγελματιών συμβάλλει καταλυτικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μέσα από τη βελτίωση του κόστους και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως επίσης και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, είπε ο Κωνσταντίνος Κεσεντές, μέλος ΔΣ HellasCert, στην ομιλία του.

Σημείωσε, ότι η πιστοποίηση προσώπων αποτελεί τον πολύτιμο κρίκο που συνδέει τα συστήματα δια βίου μάθησης με τη λειτουργία της οικονομίας διασφαλίζοντας την κάλυψη των αναγκών σε εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, γεγονός που συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της ανεργίας.

«Η καθιέρωση ενός αξιόπιστου και αμερόληπτου συστήματος πιστοποίησης, όπου το κράτος μέσα από τα αρμόδια όργανα θα ασκεί τον ρυθμιστικό και ελεγκτικό του ρόλο και οι ανεξάρτητοι φορείς πιστοποίησης (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα), ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, θα πιστοποιούν τους επαγγελματίες, αποτελεί προϋπόθεση για την αξιοποίηση των παραπάνω. Παράλληλα σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται η πιστοποίηση φυσικών προσώπων (για την εγγραφή σε μητρώα με σκοπό την άσκηση συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων ή σε προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας) αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνον από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης» υπογράμμισε ο κ. Κεσεντές.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΕΦΕΤ προς τις επιχειρήσεις κλάδου τροφίμων
Την προσοχή των εκπροσώπων επιχειρήσεων τροφίμων εφιστά ο Ενιαίος ...
Όλα τα
Όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και ...
Συνάντηση ΥΠΕΚΑ- τρόικας: «όλα τα θέματα βρίσκονται σε καλό δρόμο»
Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η απλούστευση της ...
Στην Ολομέλεια την Τρίτη η συζήτηση του ν/σ για την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων
Με βελτιώσεις και αλλαγές που προέκυψαν από την συζήτηση στην αρμόδια ...
Ο επόμενος στόχος της ΑΕΚ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ !!!
ΕΦΕΤ:
Στην επιβολή 87 προστίμων σε επιχειρήσεις τροφίμων συνολικού ύψους 316.500 ...
Πρόστιμα ύψους 446.000 ευρώ από τον ΕΦΕΤ τον Νοέμβριο σε 60 επιχειρήσεις τροφίμων
Πρόστιμα συνολικού ύψους 446.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τον Ενιαίο Φορέα ...
ΥΠΑΑΤ: Στόχος η ολοκλήρωση της δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους ως το τέλος του έτους
Έως το τέλος του έτους, επιδιώκει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ...
Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στον τουρισμό
Άμεσους και εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με ...