Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βενιζέλος: Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για συναινετική λύση στο θέμα του Προέδρου
Υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για να βρεθεί μεταξύ των κομμάτων του ...
Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί
«Η αβεβαιότητα αποδυναμώνει τη θέση της χώρας, όχι της κυβέρνησης» ...
Βενιζέλος: Η ευθύνη μου ήταν τεράστια, και γι αυτό και δεν άφησα να γίνει το δημοψήφισμα
Eκτενώς αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή το σχετικό ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βενιζέλος: Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη

Βενιζέλος: Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη

«Εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη»,  τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μηχανισμός πρόκλησης εκλογών, αλλά διαδικασία συναίνεσης.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι μέσα σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία αυτή να αποκτήσει ξανά αυτά τα θεσμικά χαρακτηριστικά της, εξηγώντας ότι για πρώτη φορά διασταυρώνονται χρονικά δύο τόσο κρίσιμες διαδικασίες, η εκλογή και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το μέλλον της χώρας, που αφορά όχι μόνο την ολοκλήρωση του λήγοντος προγράμματος, αλλά και την επόμενη σελίδα, τον θώρακα προστασίας της χώρας εκτός μνημονίου και τρόικας.

Περαιτέρω, τόνισε ότι στην πρόταση που έχει απευθυνθεί εδώ και καιρό στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για συναινετική εκλογή ΠτΔ δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, ούτε καν όταν έγινε γνωστό το πρόσωπο που προτείνει η κυβέρνηση, τον Σταύρο Δήμα, «πολιτικό μετρημένο, μετριοπαθή, με ευρωπαϊκό κύρος, απολύτως κατάλληλο να αναλάβει τα απλά αλλά κρίσιμα καθήκοντα του ΠτΔ».

Επανέλαβε εκ νέου την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι η πρόσκληση και η πρόκληση αυτή για συναινετική εκλογή δεν απευθύνεται μόνο ή κυρίως στους ανεξάρητους βουλευτές και τη συνείδηση του κάθε βουλευτή, αλλά απευθύνθηκε και απευθύνεται πάντα πρώτιστα στα κόμμα του δημοκρατικού τόξου «και η απάντηση που έχουμε λάβει είναι «δεν μας ενδιαφέρει τίποτα, εκλογές τώρα»».

Διερωτήθηκε αν αυτή η αντίδραση ισχύει και τώρα, μετά, όπως είπε, από τις απτές εξελίξεις που υπήρξαν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και διερωτήθηκε εάν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν βλέπουν ούτε τώρα την ανάγκη για διαπραγμάτευση και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, για ασφαλή μετάβαση στην επόμενη φάση μέσα στη δίμηνη παράταση.

Είπε συγκεκριμένα:

«Αναρωτιέμαι πώς θα είχε αντιδράσει η κοινωνία, αν η αντιπολίτευση έπαιρνε την πρωτοβουλία να πει στην κυβέρνηση ‘ναι αποδεχόμαστε την πρόσκληση και πρόκληση της συναινετικής εκλογής του ΠτΔ, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών για την οικονομία, για το έθνος, ζητούμε να εκλεγεί ΠτΔ κοινής αποδοχής και να δημιουργηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να κάνουμε την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, να ολοκληρώσουμε την αλλαγή σελίδας και μετά βλέποντας πώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες, βλέπουμε και πώς πρέπει να πορευτεί η χώρα». «Φαντάζεστε», διερωτήθηκε, «πόσο αυξημένο θα ήταν το κύρος και η αξιοπιστία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου αν είχαν αίσθηση ευθύνης;», για να προσθέσει ότι έως τώρα έχει δει μόνο μια στείρα και μονοδιάστατη τοποθέτηση.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «προχωράμε περιμένοντας μέχρι τον τρίτο γύρο την ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης φυσικά και των βουλευτών ατομικά σε αυτό που είπα, σε μια προσέγγιση που συνδέει την εκλογή του ΠτΔ με την κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση και την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και μετά, τουλάχιστον εμείς, είμαστε ανοικτοί για να τα συζητήσουμε όλα, γιατί εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εθνικό συμφέρον».

Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να εκλεγεί ο ΠτΔ, θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι βλαπτικές, αλλά δεν φοβόμαστε τις εκλογές και θα λειτουργήσουμε ως εγγυητής της σταθερότητας και τότε και μετεκλογικά».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μεγάλη η ευθύνη του κ. Τσίπρα
Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία την ...
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση είναι στρατηγικά εγκλωβισμένη
 Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ασκεί ο ...
Χαρδούβελης: Η δημοσιονομική πολιτική είναι ευθύνη της κυβέρνησης
Η δημοσιονομική πολιτική είναι ευθύνη της κυβέρνησης, πόσο μάλλον την ...
Κάλεσμα Βενιζέλου σε ΣΥΡΙΖΑ για συλλογική εθνική ευθύνη για τη χώρα
«Επειδή θέλουμε μια κυβέρνηση που εκφράζει όλο το έθνος, θέλουμε και ...
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βενιζέλος μία μέρα πριν το τετ-α-τετ με το Σαμαρά
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα επισκεφθεί σήμερα ο ...
Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση δεν υπάρχει
«Βροχή» ερωτημάτων δέχθηκε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος ...
Βενιζέλος: Παρά τη σκληρή οικονομική διαπραγμάτευση που ασκούμε, δεν έχει ασκηθεί εναντίον μας αθέμιτη πίεση
Κλίμα «εθνικής ενότητας» διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών και ...
Βενιζέλος: Δεν ζητάμε πολιτική διαπραγμάτευση αλλά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές
Η Ελλάδα ζητά έγκυρους πολιτικούς συνομιλητές, είπε ο αντιπρόεδρος της ...
Βενιζέλος: Πολιτική αυτοκτονία για τη Χ.Α. η ομαδική παραίτηση
Ως μια μεγάλη ευκαιρία να επιτευχθεί ξεκάθαρη διάκριση μεταξύ των ...