Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Προχώρησε με την μήνυση Στουρνάρα η Μακρή
 Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος ...
Κουβέλης: Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν τη ρευστότητα
  Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, επισκέφθηκε ...
ΣΥΡΙΖΑ: Κοινή η μοίρα Σαμαρά -Στουρνάρα
«Περιττή», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση του κυβερνητικού ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

ΣΥΡΙΖΑ για Στουρνάρα: Οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν

ΣΥΡΙΖΑ για Στουρνάρα: Οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν

  «Σε κάθε περίπτωση οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα αποδοθούν», τονίζει το Τμήμα Οικονομικής του ΣΥΡΙΖΑ σε μια οξύτατη ανακοίνωσή του κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, απαντώντας επίσημα πλέον στις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα για τη ρευστότητα στις τράπεζες και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας υπονομεύει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι «ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να προνοεί για την προστασία του τραπεζικού συστήματος και όχι να υπονομεύει τη σταθερότητά του, προκαλώντας ο ίδιος αναιτιολόγητο πανικό με τις δηλώσεις του, απλά και μόνο για να καλύψει τις δικές του φιλοδοξίες και να φανεί "βασιλικότερος του βασιλέως"».

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά κεντρικός τραπεζίτης απέδειξε ότι είναι άξιος της εμπιστοσύνης του κινδυνολόγου πρωθυπουργού και όχι του ελληνικού λαού, του οποίου τα συμφέροντα υπονομεύει βάναυσα».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «η ρευστότητα στη χώρα μειώνεται ταχύτατα» και «ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος», «άφησε άφωνους και τους ίδιους τους τραπεζίτες αλλά και όλη την αγορά, όχι τόσο για την ωμή παρέμβαση του "ανεξάρτητου" κεντρικού τραπεζίτη υπέρ της κυβέρνησης, όσο κυρίως για την ανακόλουθη και ψευδή περιγραφή της πραγματικής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος».

Περιγράφοντας περαιτέρω το κλίμα και τις εξελίξεις στο θέμα αυτό, το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει:

«Λίγες μόνο μέρες πριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση πάνω από 50% των συντελεστών απομείωσης (haircut), που εφαρμόζονται επί της αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και των εντόκων γραμματίων, δίνοντας τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες για επιπλέον ρευστότητα πάνω από 6 δισ. Παράλληλα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι στο ίδιο σταθερό επίπεδο (163 δισ.) και καμία αξιόλογη μείωση των καταθέσεων, που αποτελούν τη βασική πηγή ρευστότητας, δεν προκύπτει από τα επίσημα δεδομένα.

»Αξιοσημείωτο και αξιοπερίεργο είναι, επίσης, το γεγονός ότι η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη έγινε ακριβώς τη μέρα που το χρηματιστήριο σημείωνε ανάκαμψη.

»Η ανεξαρτησία και ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, όπως αυτά καθορίζονται από το Καταστατικό της, αλλά και από το Καταστατικό του ίδιου του Ευρωσυστήματος, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη χθεσινή απροκάλυπτη εμπλοκή του κ. Στουρνάρα στις πολιτικές εξελίξεις. Τέτοιες πρακτικές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και θεσμικά ανεπίτρεπτες, καθώς τορπιλίζουν την ίδια τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη σταθερότητα των τιμών, που αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών.

» Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της ΕΕ. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές Νοεμβρίου η εποπτεία των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αξίζει, λοιπόν, να ερωτηθούν οι Αρχές της ΕΚΤ και ο ίδιος ο κ. Ντράγκι, αν οι καταστροφικές δηλώσεις και προβλέψεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έγιναν σε γνώση τους και αν τις επικροτούν. Αν μια τέτοια παρέμβαση ξεπερνάει ή όχι τα θεσμικά όρια του Ευρωσυστήματος. Αν παραβιάζει ή όχι την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών από την πολιτική εξουσία και το βασικό ρόλο του Ευρωσυστήματος, ως εγγυητή της ρευστότητας όλων των τραπεζών.

Για μια ακόμη φορά η στρατηγική του τρόμου βρήκε εκφραστή και αυτή τη φορά είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, που με τις εμπρηστικές δηλώσεις του προκαλεί ζημιά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την οποία, υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύει» καταλήγει η ανακοίνωση.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συνάντηση Μεϊμαράκη- Στουρνάρα
    Mε το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ...
Επιμένει η Ζωή για βίαιη προσαγωγή Στουρνάρα
Σφοδρή επίθεση προς τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη ...
Σαφές μήνυμα Τσίπρα σε Στουρνάρα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ...
Τετ-α-τετ Στουρνάρα- Δραγασάκη
Συνάντηση με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ...
ΣΥΡΙΖΑ: «Προκληκτική ενέργεια» η τοποθέτηση Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι η δρομολογούμενη τοποθέτηση του ...
Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ σε Στουρνάρα για τα φορολογικά
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ...
Μεταρρυθμίσεις και χρέος στην ατζέντα της συνάντησης Στουρνάρα-Βάιτμαν
Μεταρρυθμίσεις και χρέος αναμένεται να τεθούν επί «τάπητος» στη ...
Συνάντηση Στουρνάρα με τους μικρομεσαίους για τις συνεταιριστικές τράπεζες
Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα είχαν οι πρόεδροι ...
Συνάντηση Στουρνάρα- Προβόπουλου
Συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα έχει ο ...