Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά- Κετσιάνγκ για λιμάνι- τρένα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ είχε ...
Σαμαράς: Τεράστιες οι δυνατότητες για ανάπτυξη-Στον Πειραιά με το Λι Κετσιάνγκ
Τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο ...
Στον Πειραιά Σαμαράς και Λι Κετσιάνγκ-Επαφές και με Παπούλια
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποδέχεται σήμερα τον Κινέζο ομόλογό ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κετσιάνγκ: Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κόμβο για τη σύνδεση Ασίας – Ευρώπης

Κετσιάνγκ: Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί κόμβο για τη σύνδεση Ασίας – Ευρώπης

 Με μεγάλα σχέδια για την περιοχή των Βαλκανίων έρχεται στο Βελιγράδι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος θα συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής μεταξύ της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στη σερβική πρωτεύουσα.

   Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ο Κινέζος πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνησή του στη σύνδεση της Κίνας με την Κεντρική Ευρώπη διά της χερσαίας και θαλάσσιας οδού.

   Στο άρθρο αυτό, ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς το βασικό κόμβο στη διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Κίνα. "Με κόμβο το λιμάνι του Πειραιά, στην Ελλάδα και το σιδηροδρομικό δίκτυο Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, η αποκαλούμενη 'Νότια οδός' μπορεί να αποτελέσει τη θαλάσσια και χερσαία, ταχεία γραμμή επικοινωνίας της Κίνας με την Ευρώπη" τόνισε.

   Υπογράμμισε δε, ότι η αξιοποίηση αυτής της οδού θα έχει οικονομικά οφέλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απ' όπου διέρχεται. "Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής για να διευκολυνθούν οι μεταφορές, η διακίνηση εμπορευμάτων και η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. Η χερσαία και θαλάσσια οδός, όπως και η χερσαία σιδηροδρομική γραμμή μέσω Ρωσίας θα αποτελέσουν το κατάλληλο, αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης" επισημαίνει στο άρθρο του στο Ταγνιούγκ ο Λι Κετσιάνγκ.

   Ο Κινέζος πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην Σύνοδο(CEE) έφτασε τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας τα τελευταία τρία χρόνια αύξηση της τάξης του 9% σε ετήσια βάση, τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να φτάσουν σύντομα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

   Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή μέσω τραπεζικών δανείων και με τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων.

   Ο Λι Κετσιάνγκ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι "η συνεργασία της Κίνας με τις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν οδηγεί στο κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αντίθετα βοηθάει στο να μικρύνει το χάσμα στην οικονομική ανάπτυξη μεταξύ των δυτικών και ανατολικών χωρών - μελών της Ένωσης".

   Ο πρωθυπουργός της Κίνας επισημαίνει ότι η συνεργασία με την Ευρώπη συμβάλει καθοριστικά για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ύφεση και συμπληρώνει: "Τα τελευταία χρόνια στην ολόπλευρη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, η οποία όχι μόνο έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης έχει γίνει μια άγκυρα για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα".

   Ο Λι Κετσιάνγκ έρχεται στο Βελιγράδι με επενδυτικό "πακέτο" 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζεται για τις 16 χώρες της CEE. Σε διάφορα προγράμματα που "τρέχουν" έχουν ήδη επενδυθεί δύο δισεκατομμύρια.

   Στη Σερβία έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας στο νέο Βελιγράδι, πάνω από τον ποταμό Δούναβη, και θα εγκαινιαστεί αύριο από τον Κινέζο πρωθυπουργό. Η Κίνα ενδιαφέρεται, επίσης, για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι μέχρι τη Βουδαπέστη, την κατασκευή αυτοκινητόδρομων προς το Μαυροβούνιο και την κατασκευή θερμοηλεκτρικών και υδροηλεκτρικών σταθμών.

   "Πιστεύουμε ότι η Κίνα είναι ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος μας και η αμοιβαία συνεργασία θα διασφαλίσει ώστε γρήγορα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη" αναφέρει ο πρωθυπουργός της Σερβίας, σε άρθρο του στο πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ που δημοσιεύεται ενόψει της Τρίτης Συνόδου Κορυφής Κίνας - Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE).

πηγή: ΑΜΠΕ

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα- Κετσιάνγκ
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ είχε ο ...
Συνάντηση Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογο του
Με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ θα συναντηθεί αύριο το πρωί ο ...
Έφθασε στην Κρήτη ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ
Ο Κινέζος πρωθυπουργός κ. Λι Κετσιάνγκ έφτασε το απόγευμα στο ...
Παπούλιας προς Λι Κετσιάνγκ: Σας υποδέχομαι βς έναν μεγάλο φίλο της Ελλάδας
Με εγκαρδιότητα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος ...
Στην Αθήνα ο Λι Κετσιάνγκ με επενδύσεις στις βαλίτσες του-Συνάντηση με Σαμαρά και επίσκεψη στον Πειραιά
Με επενδύσεις στις βαλίτσες καταφτάνει σήμερα, Πέμπτη στην Αθήνα ο ...
Σαμαράς: Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα
Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα ...
Χατζηδάκης: Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης
«Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να καταστεί, πολύ σύντομα, ένα από τα ...
ΤΑΙΠΕΔ: Η Ελλάδα θα αναδειχθεί στο «διαμετακομιστικό κέντρο» μεταξύ Ευρώπης και Ασίας
Στο «διαμετακομιστικό κέντρο» μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας μπορεί ...
Συνάντηση Χ. Σταϊκούρα με τον Philippe Le Houerou
Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο για την περιοχή της Ευρώπης και της ...