Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
LIVE: Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου
Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση τη δεύτερη, ονομαστική ...
Στις 17/12 η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ...
Κυβέρνηση: Μέχρι και στην τρίτη ψηφοφορία για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλες τις πρόνοιες του Συντάγματος για την ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Εκλογή Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου

Εκλογή Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου

Του Γιάννη Λιάρου

Με μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες και υπαγορεύτηκε από την –θετικότερη της προβλεπόμενης– εξέλιξη του χθεσινοβραδινού Eurogroup, η κυβέρνηση «άνοιξε» νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, αλλάζοντας τα δεδομένα και δρομολογώντας εξελίξεις που θα κρίνουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Ένα 24ωρο μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2015 και λίγες ώρες μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να δοθεί παράταση δύο μηνών (και όχι 6-12, όπως ήθελαν οι πιο «σκληροί» της Ευρωζώνης) στο μνημόνιο και να ανάψει «πράσινο φως» για την προληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε ότι «οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014».

Η κυβέρνηση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές», η οποία «υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές».

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!».

«Οδηγός» οι θετικές εισηγήσεις του Eurogroup

Πάντως πέρα από την πολιτική αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει το τελευταίο διάστημα η «προεδρολογία», η επίσπευση της διαδικασίας προεδρικής εκλογής σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Κατά το χθεσινό, κρίσιμο Eurogroup, η Ελλάδα πήρε μάλλον περισσότερα από όσα περίμενε, καθώς παρά τα όσα διαρρέονταν νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν δίμηνη παράταση του μνημονίου και άμεση επιστροφή στην Αθήνα του κλιμακίου της τρόικας, το οποίο αναμένεται σήμερα στη χώρα μας. Το σημαντικό δεν είναι τόσο η «απεμπλοκή» της διαδικασίας αξιολόγησης και η αναγνώριση των θετικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, όσο κυρίως το γεγονός ότι δεν πέρασε η «γραμμή» εκείνων που ήθελαν τουλάχιστον 6μηνη παράταση του μνημονίου και τελικά προκρίθηκε η λύση της δίμηνης παράτασης, όπως επιδίωκε η ελληνική πλευρά, που έκανε λόγο για «τεχνική παράταση», προκειμένου τα κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν τις σχετικές εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της συμφωνίας. Επιπλέον, το Eurogroup άναψε και το «πράσινο φως» για τη χορήγηση προς την Ελλάδα μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, εφόσον η χώρα μας το ζητήσει.

Πλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει την προοπτική μιας θετικής για τη χώρα μας συμφωνίας για την μετά το μνημόνιο εποχή προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική ψήφο όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών για να εκλεγεί Πρόεδρος και να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι μόνο η πολιτική σταθερότητα, που διασφαλίζεται με την προεδρική εκλογή από την παρούσα Βουλή, μπορεί να αποτελέσει εγγύηση έναντι των δανειστών για να «δώσουν» στη χώρα μας μια επωφελή συμφωνία. Αυτό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται ως «εκβιασμός», ωστόσο είναι βέβαιο ότι στην Ευρώπη –και όχι μόνο– αντιμετωπίζεται με έντονο προβληματισμό η συνεχιζόμενη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, που συντηρείται από την εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής και από την εκατέρωθεν «σπέκουλα» για το θέμα.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται, η διαδικασία της προεδρικής εκλογής θα ξεκινήσει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου, οπότε οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων –όσοι το επιθυμούν– θα πρέπει να υποδείξουν τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, με το οποίο είναι πιθανό να ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει για διάδοχο του Κάρολου Παπούλια, προκειμένου να σταματήσει η ονοματολογία, που δημιουργεί αρνητικό κλίμα.

Στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί, για να αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές. Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού,, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι για την ανάδειξη Προέδρου. Εάν και κατά τη δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι, τότε τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία αρκούν 180 ψήφοι για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου, θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Πιθανότερες ημερομηνίες διεξαγωγής εκλογών είναι η 25η Ιανουρίου ή η 1η Φεβρουαρίου.

 

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Η ώρα της κρίσης-LIVE η ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Δείτε σε απευθείας μετάδοση από την Ολομέλεια της Βουλής, την τρίτη και ...
Επισπεύδεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και στην Ιταλία(;)
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο πρόωρης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ...
Παπανδρέου: Εκλογή Προέδρου και μετά νέα κυβέρνηση
 Υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ...
ΔΗΜΑΡ: Kατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή
  Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν με την επίσπευση ...
Νέα πρωτοβουλία από ανεξάρτητους βουλευτές για συμβιβαστική λύση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  Κείμενο με τρία κεντρικά ζητήματα που αφορούν την εκλογή Προέδρου ...
Αισιοδοξία Δένδια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή
 Η εικόνα που έχω αυτήν τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με τον ...
Κυβέρνηση: «Πράσινο φως» στις 8 Δεκεμβρίου, συμφωνία πριν από την εκλογή Προέδρου
Του Γιάννη Λιάρου Σε σπριντ τεσσάρων εβδομάδων είναι έτοιμη να ...
Σαμαράς-Βενιζέλος: Μάχη με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
B.M. Να κερδίσει χρόνο στις μεταρρυθμίσεις, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή ...
Παπαμιμίκος: «Κακόγουστο αστείο» η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας
Υπέρμαχος της ξεκάθαρης λειτουργίας των θεσμών στο θέμα της εκλογής ...