Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 6C°,
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αυξήθηκαν οι εισαγωγές, μειώθηκαν οι εξαγωγές
Νέα αύξηση των εισαγωγών και περαιτέρω πτώση των ελληνικών εξαγωγών ...
Πάνω οι εξαγωγές, κάτω οι εισαγωγές το Μάϊο
Συνεχίστηκε τον Μάιο εφέτος η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ...
Αύξηση των εξαγωγών, μείωση των εισαγωγών τον Απρίλιο
Κατά 15,6% αυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Απρίλιο, ενώ κατά 1% μειώθηκαν οι ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Κατά 128% αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε γάλα και κρέμα γάλακτος από Ρουμανία

Κατά 128% αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε γάλα και κρέμα γάλακτος από Ρουμανία

Αύξηση των εισαγωγών μας σε γάλα και κρέμα γάλακτος από τη Ρουμανία, κατά 128%, καθώς και προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, η οποία οφείλεται στην ύπαρξη σημαντικών παραγωγικών μονάδων ελληνικών συμφερόντων στη χώρα αυτή, καταγράφουν προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία του διμερούς εμπορίου Ελλάδας Ρουμανίας το εννεάμηνο 2014, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας, στο Βουκουρέστι.

Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι σχεδόν όλα τα ελληνικά φρούτα παρουσιάζουν θετική εξέλιξη κατά το εννεάμηνο 2014, πράγμα που ενισχύει το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη διείσδυση των φρούτων και λαχανικών στη ρουμανική αγορά.

"Παρά το γεγονός ότι οι Ρουμάνοι εισαγωγείς αγοράζουν κυρίως τα φρούτα τους στους αγρούς στην Ελλάδα προς επίτευξη ανταγωνιστικότερης τιμής και η κεντρική λαχαναγορά της χώρας ελέγχεται από επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων, εν τούτοις παρουσιάζονται μεγάλες δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών μας ιδίως σε νέα φρούτα όπως φράουλες, ακτινίδια, κεράσια κ.λπ.. Ιδιαίτερη προσέγγιση πρέπει να αναληφθεί από την ελληνική πλευρά προς τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων της χώρας που ελέγχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς καθώς και να πραγματοποιηθούν προσπάθειες διαφήμισης της ποιότητας των ελληνικών φρούτων και λαχανικών" όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο.

Επισημαίνεται, ακόμη, η αύξηση των εξαγωγών μας σε νέους κλάδους, όπως τα καλλυντικά (+38,92%), αλλά και παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής, όπως τα ενδύματα (Τ-shirt και ταγιέρ), λόγω κυρίως της ύπαρξης δικτύων διανομής ελληνικών συμφερόντων αλλά και της καλής ποιότητας των ελληνικών ενδυμάτων.

Συνολικά, πάντως, μικρή μείωση που κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές κατά -1,43%, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών παρασκευασμένων λαχανικών (-8,91%), των καλωδίων, των φαρμάκων και των νερών.

Εν τούτοις, αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές των δασμολογικών κατηγοριών «φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα» κατά +21,89%, 0805 «εσπεριδοειδή» κατά +1,96%, χονδροσύρματα κατά 86,31%, T-shirt κατηγορίας 6109 (+20,79%), άλλα ενδύματα (ταγιέρ - κοστούμια) (+63,15%), χρώματα κατηγορίας 3209 (+10,13%). Επιπλέον, ενθαρρυντική είναι η αύξηση της κατηγορίας «8471» μηχανές επεξεργασίας δεδομένων, αυτόματες και μονάδες αυτών, οι οποίες ανήλθαν σε 6,94 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 1240%. Περαιτέρω αύξηση συνεχίζουν να καταγράφουν τα πολυμερή αιθυλενίου και στυρολίου σε αρχικές μορφές καθώς και τα παιχνίδια (+43,54%).

Η αύξηση των ρουμανικών εξαγωγών προς Ελλάδα κατά +14,55% οφείλεται, εν πολλοίς, στην αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου / πετρελαιοειδών της δασμολογικής κατηγορίας: «λάδια ακατέργαστα από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (ακατέργαστο πετρέλαιο)» το οποίο εκτιμάται από την υπηρεσία ως ευκαιριακό γεγονός, αφού οι εισαγωγές μας στην κατηγορία αυτή αυξήθηκαν κατά 3 φορές περίπου. Εάν εξαιρέσουμε τα προϊόντα αυτά από το σύνολο των ρουμανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, προκύπτει πολύ μικρότερη αύξηση ύψους 5,74% καθώς η κατηγορία αυτή αποτελεί από μόνη της το 10% του συνόλου των εισαγωγών μας.

Οι παραδοσιακοί κλάδοι της Ρουμανίας, όπως τα σιτηρά - σιμιγδάλι (-34%), τυριά (-22%), ηλιέλαιο, ξυλεία, αμνοερίφια ζωντανά και κρέατα παρέμειναν σταθερά ή μείωσαν την αξία των εξαγωγών τους προς την χώρα μας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατά 12,8% μειώθηκαν οι εισαγωγές στη βιομηχανία τον Αύγουστο
Πτώση 12,8% σημείωσαν οι εισαγωγές στη βιομηχανία τον Αύγουστο, σύμφωνα ...
Η 25αδα της Β. Ιρλανδίας με Ρουμανία
Ο Μάικλ Ο'Νιλ ανακοίνωσε τους εκλεκτούς του για το εντός έδρας παιχνίδι ...
Δύσκολη πρεμιέρα
199 ΕΛΛΑΔΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ   Είναι ένα ματς στο οποίο οι μπουκ δίνουν ως το ...
Πτώση 8,3% κατέγραψε η συνολική αξία των εξαγωγών τον Μάιο ...
ΕΛΣΤΑΤ:
Νέα μείωση των ελληνικών εξαγωγών και περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών ...
Ανακοπή της πτωτικής τάσης στη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Μάρτιο, εντοπίζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων
Επιβεβαιώθηκε η ανακοπή του πτωτικού «σερί» στη συνολική αξία των ...
Διατηρούνται στην κορυφή των εξαγωγών τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα
Στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών διατηρούνται τα ελληνικά αγροτικά ...
Αύξηση 54,16% των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία
Σημαντική άνοδο 54,16%, παρουσίασαν οι τουρκικές εισαγωγές από την ...
Πάνω εισαγωγές και εξαγωγές τον Φεβρουάριο
Αύξηση εξαγωγών 6,1% και 5,4% των εισαγωγών κατέγραψε το Φεβρουάριο το ...