Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Συμφωνία με κυβέρνηση μειοψηφίας και από Φθινόπωρο... κάλπες
Κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας και εκλογές ...
Σαμαράς-Βενιζέλος: Βάζουν κάτω τις εκκρεμότητες και καθορίζουν τα επόμενα βήματα
Β.Μ. Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στην κυβέρνηση ενόψει της ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ισορροπία στο… κενό-Ο αινιγματικός Βενιζέλος και η εκλολογία

Ισορροπία στο… κενό-Ο αινιγματικός Βενιζέλος και η εκλολογία

Του Γιάννη Λιάρου

Με τον προϋπολογισμό του 2015 να τίθεται σε ψηφοφορία στη Βουλή, την κυβέρνηση να αναμένει την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα χωρίς, όμως, σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με την πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας να χτυπάει «κόκκινο», μία λέξη κυριαρχεί σε όλες τις συζητήσεις τα τελευταία 24ωρα: εκλογές!

Το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι δεδομένο, εδώ και καιρό. Αντίστοιχα δεδομένη ήταν, έως προχθές, η απάντηση της κυβέρνησης ότι στόχος της είναι η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και η διεξαγωγή των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο, το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κατά πρώτον για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και στη συνέχεια για την επόμενη –μετά το μνημόνιο– μέρα, δημιουργεί νέα δεδομένα, ανοίγοντας και πάλι την εκλογολογία, ακόμα και μέσα στη συγκυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, από την Ελβετία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές έχουν κολλήσει επειδή «υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό –όχι την Ευρώπη– την Ελλάδα, καθώς και σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες», χαρακτηρίζοντας «λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις» και προσθέτοντας ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως πρόβλεψη για εκλογές το επόμενο διάστημα και χρειάστηκε διευκρίνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξήγησε ότι ως προς τη στήριξη του ελληνικού λαού εννοεί τη στήριξη από το εσωτερικό μέτωπο, «δηλαδή υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης, ενιαία εθνική στάση αναφορικά με τη διαπραγμάτευση» και ότι δεν εννοεί εκλογές. Ωστόσο, εκτίμησε ότι το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης συμπλέκεται με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, «η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές εάν η αντιπολίτευση επιμείνει στη γραμμή μη συναίνεσης».

«Εγώ δεν έχω εκλογές»

Άμεση ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από τη Βουλή, όπου συναντήθηκε με την Επιτροπή της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν η συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να ανακοπεί από εκλογές, απάντησε: «Ποιές εκλογές; Έχετε τίποτα συνδικαλιστικές εκλογές; Εγώ, πάντως, δεν έχω...». Όπως σημειώνουν κύκλοι του Μαξίμου, η ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι ξεκάθαρη και δεν περιλαμβάνει εκλογές, αφού επενδύει στην άμεση προώθηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, κάτι που απαιτεί πολιτικό χρόνο. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδίως την αξιωματική αντιπολίτευση, να συμμετάσχουν «σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια», υπογραμμίζοντας ότι «η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί». Όπως είπε, «αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021. Είναι κρίμα να χαθούν κι άλλα χρόνια για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολύ καιρό»... 

Εδώ η Τρόικα, εκεί η παράταση…

Το «οπλοστάσιό» της για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα αλλά και με την ηγεσία της ΕΕ, με στόχο μια πολιτική λύση για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι νέα οριζόντια και εν γένει αντιαναπτυξιακά μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά, αν και ήδη το Μαξίμου έβαλε αρκετό νερό στο κρασί του, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση με τους δανειστές. Το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό» για το 2015 και θυμίζει ανάλογες προηγούμενες άστοχες προβλέψεις της Τρόικας. Παράλληλα, ως ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι των δανειστών, θα χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά τα μηνιαία στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο τέλος του έτους θα επιτευχθεί ο στόχος του 1,5% του ΑΕΠ για το πλεόνασμα.

Επέκταση, αλλά για πόσο;

Το βασικό ερώτημα, πάντως, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, δεν είναι τόσο ο ακριβής χρόνος άφιξης της Τρόικας στην Αθήνα όσο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αφού όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθεί μία «επέκταση» του μνημονίου μετά τις 31 Δεκεμβρίου, έστω κι αν αυτή ορίζεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως «τεχνική».

Ακριβώς στον όρο «τεχνική» επέκταση βρίσκεται και το «κλειδί» που θα κρίνει τις εξελίξεις: η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο περιγράφεται μια σύντομη παράταση, όχι παραπάνω από 1-2 μήνες, έως ότου ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για τη μετάβαση στη μετά το μνημόνιο σχέση με τους δανειστές. Ωστόσο, η πλευρά της Τρόικας βλέπει αλλιώς τα πράγματα και εξετάζει παράταση τουλάχιστον 6 μηνών –ενώ κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για ενός έτους! Η θέση αυτή των δανειστών σχετίζεται και με την πολιτική ρευστότητα στη χώρα μας, αφού σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Πρόεδρου από τη Βουλή, το χρονοδιάγραμμα που προκρίνει η κυβέρνηση θα συμπέσει με τις εκλογές και την περίοδο μετάβασης στη νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά από αυτές, κάτι που θέλουν να αποφύγουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ…

Διαβάστε το πρώτο θέμα στο "ΧΡΗΜΑ plus" που κυκλοφορεί με την "Παραγωγή" αύριο, Σάββατο

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γερμανία: Όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα
Oποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές, πρέπει να ...
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση είναι στρατηγικά εγκλωβισμένη
 Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ασκεί ο ...
Βενιζέλος: Υπάρχει ένα επικίνδυνο φλερτ με το πιστωτικό γεγονός
Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ...
Βενιζέλος: Πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι μία ευρύτερη κυβέρνηση συναίνεσης
Δεύτερες εκλογές θα ήταν βλαπτικές, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ...
Συνάντηση Βίτσα με ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας και Ημαθίας
"Η κυβέρνηση είναι εθελόδουλα υποταγμένη και ανίκανη να προασπίσει τα ...
Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση δεν υπάρχει
«Βροχή» ερωτημάτων δέχθηκε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος ...
Πολιτική απόφαση θέλει η κυβέρνηση-Όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι του Eurogroup
Πολιτική απόφαση αναζητούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ...
O Κουβέλης ζητά από την κυβέρνηση να αγνοήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα
Να μη δεχθεί τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα που θα ...
Βενιζέλος:  Το όφελος της Γερμανίας από την κρίση του νότου είναι εντυπωσιακό
Για τη συζήτηση που έχουν ανοίξει οι γερμανικές εκλογές για τη ...