Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Περισσότερο ευαισθητοποιημένοι οι Έλληνες στην ανακύκλωση την τελευταία 7ετία
Kατά 28% έχει αυξηθεί τα τελευταία επτά χρόνια το ποσοστό των Ελλήνων που ...
Bild: Βουλευτής θέλει να χαρίσει 114 δις στους Έλληνες!
«Κι άλλο πακέτο βοήθειας για τους χρεοκοπημένους Έλληνες; ...
Πάνω από 15% η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Altec
Πάνω από 15% διαμορφώνεται από τις 19/6/2013 το ποσοστό του Ταμείου ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Πάνω από το 60% των Ελλήνων θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό

Πάνω από το 60% των Ελλήνων θέλει να εργαστεί στο εξωτερικό

Πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία δηλώνουν οι Έλληνες σε ποσοστό 60%, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 64%, με τη νεολαία να εμφανίζεται περισσότερο «συγκρατημένη» και να προτιμά την εύρεση εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας με τίτλο «Αποκωδικοποιώντας το Παγκόσμιο Ταλέντο» που διεξήγαγαν οι εταιρείες The Boston Consulting Group και The Network, καθώς και η skywalker.gr για την Ελλάδα.

Στην έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συμμετείχαν 1.235 άτομα από την Ελλάδα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως τέλη Νοεμβρίου 2014.

Αναλυτικότερα, η οικονομική αβεβαιότητα είναι ο νούμερο ένα λόγος που θα έκανε τους Έλληνες να αποφασίσουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ο δεύτερος και τρίτος λόγος αντίστοιχα.

Ως προς το τι αναζητούν οι Έλληνες, η εκτίμηση που δείχνει ο εργοδότης για τη δουλειά του εργαζόμενου κατατάσσεται πρώτη προτεραιότητα. Αντανακλώντας το δύσκολο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας κατατάσσεται ως δεύτερο ζητούμενο.

«Στην Ελλάδα, οι νέοι δείχνουν προτίμηση για εύρεση εργασίας στη χώρα τους σε υψηλότερο ποσοστό από άλλες χώρες και το βασικό κίνητρο για αναζήτηση ευκαιριών είναι η εκτίμηση της δουλειάς τους από τους εργοδότες» ανέφερε ο Βασίλης Αντωνιάδης, επικεφαλής της BCG στην Αθήνα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η νέα γενιά Ελλήνων (21-30 ετών) επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα περισσότερο από τον μέσο όρο.

Μόνο 5% των Ελλήνων ερωτηθέντων ήδη ζουν στο εξωτερικό, ενώ 55% επιπλέον ερωτηθέντες θα μετακόμιζαν στο εξωτερικό για δουλειά, ποσοστά χαμηλότερα από τον μέσο όρο.

Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Έλληνες είναι οι αγγλόφωνες Μ. Βρετανία (18%) στη πρώτη θέση, οι ΗΠΑ (12%) στην τρίτη θέση και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13%) στη δεύτερη. Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό.

Εκτός από τους Έλληνες όμως που εκφράζουν επιθυμία να εργαστούν σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν και κάτοικοι άλλων χωρών οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν για δουλειά στην Ελλάδα. Μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών, τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Φινλανδία (3η θέση), Γαλλία (5η θέση), και Ολλανδία (7η θέση).

Ενδιαφέρον εύρημα είναι το τι κάνει τους Έλληνες χαρούμενους στην εργασία τους. Ο καλός μισθός τοποθετείται τελευταίος στη λίστα των 10 σημαντικότερων κινήτρων. Πρώτο σε σημασία είναι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου, δεύτερο η οικονομική σταθερότητα της εταιρείας και τρίτο πόσο ενδιαφέρον είναι το αντικείμενο εργασίας. Η δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το δημιουργικό και καινοτόμο εργασιακό περιβάλλον και η αίσθηση επαγγελματικής ασφάλειας συμπληρώνουν τα σημαντικότερα κίνητρα.

Παγκόσμια αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας παγκοσμίως ποσοστό 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ήδη ζουν ή είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό για εργασία.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε 189 χώρες από την The Boston Consulting Group, μία από τις κορυφαίες εταιρείες συμβούλων και τη The Network, το παγκόσμιο δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 50 κορυφαία job sites. Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 200.000 ερωτώμενοι παγκοσμίως, ενώ 50 άτομα από όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο κλήθηκαν σε συνέντευξη για την εις βάθος διερεύνηση των απαντήσεών τους. Στις συνεντεύξεις συμμετείχαν μηχανικοί, γιατροί-ερευνητές, project managers και δημόσιοι υπάλληλοι.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί θα μετακόμιζαν, ποσοστό 64% των ερωτηθέντων αναφέρουν τη διεύρυνση της προσωπικής και απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

Όσον αφορά στο τι θα τους ικανοποιούσε στην εργασία, απλά θέματα αναφέρονται ως πιο σημαντικά. Έτσι η εκτίμηση του εργοδότη για τη δουλειά του εργαζόμενου και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους βρίσκονται στις πρώτες δύο θέσεις.

Οι ΗΠΑ είναι η πιο δημοφιλής χώρα προορισμού παγκοσμίως (ποσοστό 42%) και την ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (ποσοστό 37%) και ο Καναδάς (ποσοστό 35%). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία (ποσοστό 33%) και ευρωπαϊκές χώρες, που είτε έχουν ισχυρές οικονομίες είτε είναι γνωστές για την πολιτισμική τους προσφορά (ή και τα δύο).

Αντίστοιχα το Λονδίνο (ποσοστό 16%), η Νέα Υόρκη (ποσοστό 12,2%) και το Παρίσι (ποσοστό 8,9%) είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις προορισμού παγκοσμίως.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εκλογές 2015:  Η Γερμανού σχολίασε το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του Γκλέτσου
Η Ναταλία Γερμανού όπως οι περισσότεροι Έλληνες παρακολουθεί τα exit polls ...
Έρευνα Randstad: Επιδείνωση της κατάστασης μέσα στο 2015 αναμένει το 60% των Ελλήνων
Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μέσα στο 2015 αναμένουν ...
Πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες ζει κοντά στο όριο της φτώχειας
  Πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες (35,7%) ζει κοντά στο όριο της φτώχειας ...
Μπατίστα: Η τρόικα προσπαθεί
Η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας δεν θέλει «τίποτα λιγότερο ...
Καμμένος: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν «υπέρ της πτώσεως αυτής της κυβέρνησης»
«Από εδώ και πέρα οι Έλληνες βουλευτές δεν μπορούν να κρύβονται πίσω ...
Ανδρομέδα: Πάνω από 10% το ποσοστό δικαιωμ΄των ψήφου της Eurobank
Πάνω από το 10% (στο 10,25% ή 42.858 δικαιώματα ψήφου) ανήλθε το ποσοστό των ...
ΟΟΣΑ:
Στους 34.000, ποσοστό άνω του 70%, ανέρχονται οι Έλληνες που μετανάστευσαν ...
Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» ο Ροντούλης
Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» προσχωρεί ο πρώην βουλευτής και υπουργός ...
Πάνω από το 1,30 το ευρώ
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται ...