Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 24C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη Αθήνας- τρόικας
Αναβλήθηκε εν τέλει η προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής ...
Νέα τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ-τρόικας με φόντο... τις ελληνικές προτάσεις
Νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και ...
Τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα για τα προαπαιτούμενα
Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές-Διευκρινίσεις για το mail της Αθήνας θέλει η τρόικα

Νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές-Διευκρινίσεις για το mail της Αθήνας θέλει η τρόικα

Της Βούλας Μαλαίνου

Νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, ύστερα από την απάντηση που απέστειλαν οι τροικανοί στο email της κυβέρνησης, στην οποία ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις. Γεγονός που σημαίνει πως οι εταίροι ακόμη δεν επιβεβαιώνουν την επιστροφή τους μέσα στην εβδομάδα, αλλά τουναντίον εξακολουθούν να κρατούν «κλειστά» τα χαρτιά τους.

Πληροφορίες λένε, πως οι δανειστές μας δεν πείστηκαν από τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που προτείνει η κυβέρνηση και θέλουν διευκρινίσεις επί αυτών. Οι ίδιοι δε πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς νέα μέτρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των έως 3,6 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά η τρόικα, αλλά διαψεύδει η Αθήνα.

Πάντως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό και δύσκολο: αφενός θα πρέπει να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα –γεγονός που απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις– και αφετέρου η ίδια καλείται να μην βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι πιέσεις είναι έντονες και προς κάθε κατεύθυνση. Το Μαξίμου καλείται να «τρέξει» γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις-«αγκάθια», ενόψει του επόμενου Eurogroup. Ταυτόχρονα, το timing είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε πολιτικό επίπεδο, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καραδοκεί, αλλά και τους «πράσινους» και «γαλάζιους» βουλευτές να βρίσκονται στα… όριά τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάει στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αφότου οι Τροϊκανοί θα έχουν στείλει «σήμα» πως οι σχέσεις με την ελληνική πλευρά έχουν αποκατασταθεί. Στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα επιδιώξει τουλάχιστον μία θετική δήλωση από την Τρόικα, η οποία θα λέει πως οι διαπραγματεύσεις βαίνουν καλώς και πως σημειώνεται πρόοδος στα «ανοιχτά ζητήματα». Το ερώτημα είναι ποιοί όροι θα συνοδεύουν τον «καλό λόγο» των δανειστών μας.

Το «πόκερ» είναι σκληρό και όσο και αν το Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση ξέρει πως τα «μέτωπα» πρέπει οπωσδήποτε να «κλείσουν» μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε χρονολογείται η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Άλλωστε, το σενάριο των εταίρων για εξάμηνη παράταση του προγράμματος, δεν είναι άσχετο με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον προσεχή Μάρτιο: προφανώς στόχος τους είναι να «δέσουν» και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει…

Το ΔΝΤ

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, εφόσον οι προσπάθειες της Αθήνας καρποφορήσουν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, τότε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης του μήνα θα πρέπει να υπάρξει έστω μία πολιτική απόφαση, δεδομένης της λήξης του μνημονίου στα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός. Ο όρος-«κλειδί» για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, είναι ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη μετά το μνημόνιο εποχή. Υπενθυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε διαμηνύσει, πριν από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, πως με το τέλος του 2014 «τελειώνει» και το ΔΝΤ. Ωστόσο, μετά την εμπλοκή του Παρισιού, η κυβέρνηση φαίνεται πως αλλάζει «γραμμή», κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είπε πως «το Ταμείο έχει πρόγραμμα ως το 2016 και θα είμαστε σε θέση να το χρησιμοποιήσουμε, αν το έχουμε ανάγκη»…

Οι αντεγκλήσεις και τα "κόκκινα πανιά"

Οι αντεγκλήσεις ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού είναι η βασική αιτία που η ελληνική πλευρά πήγε και γύρισε από το Παρίσι δίχως να κλείσει τις «τρύπες» της διαπραγμάτευσης με τους Τροϊκανούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μας επιμένουν πως το δημοσιονομικό «κενό» για το 2015 ανέρχεται κάπου ανάμεσα στα 2,5 έως 3,6 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα κάνει λόγο για 350 εκατ. ευρώ. Τί σημαίνει αυτό; Με βάση την εκτίμηση της Τρόικας, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα για να «κλείσει» το «κενό», ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η απαίτηση της Τρόικας αφορά το ποσό που χρειάζεται προκειμένου η Αθήνα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ το 2015.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών, για να μειώσει τη διαφορά, επικαλείται καλύτερα έσοδα από τη ρύθμιση περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων και μεγαλύτερα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Σημαντικές είναι, επίσης, οι διαφορές των δύο πλευρών ως προς τα εργασιακά, μικρότερες δε όσον αφορά στις απολύσεις στο δημόσιο. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, όμως, για το ενιαίο μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να μην το εφαρμόσει πριν το 2016 –πλην μόνο πιλοτικά στο υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015.

Η Τρόικα θέλει, για να ισοφαρίσει το δημοσιονομικό κενό, την εξαίρεση των επαγγελματιών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο, καθώς και μείωση των συντάξεων ή εναλλακτικά αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 6,5 στο 13%, προτάσεις στις οποίες η κυβέρνηση βάζει «κόκκινες γραμμές» και δεν υποχωρεί.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης Σαφές μήνυμα ότι την απόφαση για τη συμφωνία ...
RTRS: Η Ελλάδα ζήτησε χρήματα χωρίς συμφωνία
Η κυβέρνηση  ενημέρωσε  στην τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group τους ...
Το κρίσιμο «στοίχημα» των μεταρρυθμίσεων
Σε «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά και ...
Στρατούλης: Τα e-mail Χαρδούβελη δεν ισχύουν
Τη διαβεβαίωση ότι, όσα είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την ...
Ξανά στα «βαθιά» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η κυβέρνηση
Του Γιάννη Λιάρου Στη δύσκολη πραγματικότητα της συνεχιζόμενης ...
ΥΠΟΙΚ: Σε 3 στάδια η διαπραγμάτευση με την τρόικα
Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση εισέρχεται σε έναν νέο γύρο ...
Καμμένος: Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν λαμβάνει εντολές απο τους δανειστές και την τρόικα
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που δεν ...
Νέα τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα- τρόικας
Νέα τηλεδιάσκεψη για το θέματα της φορολογίας ακινήτων θα έχει ...
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής ...