Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΔΝΤ: Μεγαλύτερη ελάφρυνση στο χρέος και περίοδος χάριτος 30 ετών για την Ελλάδα
Μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους από αυτή που εξετάζεται και περίοδο ...
Κατσουράνης: «Ελλάδα σημαίνει... ομάδα»
«Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται μεγαλύτερη αγάπη για το άθλημα». ...
Μητσοτάκης: Πορευόμαστε με συνέπεια, δικαιοσύνη και διαφάνεια
«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να επιβλέπει τη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα χρειάζεται «μεγαλύτερη συνδρομή» από τον ΟΗΕ

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα χρειάζεται «μεγαλύτερη συνδρομή» από τον ΟΗΕ

Η Ελλάδα χρειάζεται «μεγαλύτερη συνδρομή» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τo διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το μεταναστευτικό, Udo Janz.

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και σκοπός της, όπως αναφέρθηκε, ήταν η ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας για την «έξαρση της παράνομης μετανάστευσης, με έμφαση στο πολυδιάστατο έργο που επιτελούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για τη διαχείριση του φαινομένου».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η παράνομη μετανάστευση από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας: Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν καλύτερη τύχη, αψηφώντας τους κινδύνους στη θάλασσα και δημιουργώντας μία τεράστια πίεση στα σύνορά μας. Εμείς, ως Λιμενικό Σώμα υπηρετούμε δύο δόγματα: Να διαφυλάττουμε τα σύνορα της χώρας μας και να προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αυτό γίνεται πράξη» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι «στο πολύπλευρο έργο των στελεχών αυτών περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις για την εξάρθρωση οργανωμένων μορφών εγκλήματος, την πάταξη του λαθρεμπορίου, καθώς και τη διαχείριση απειλών από ενδεχόμενη εισαγόμενη τρομοκρατία. Γι' αυτό και χρειάζονται την υποστήριξή μας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διασώσεις που πραγματοποιούν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες. «Οι διασώσεις έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, αφού έχουν φθάσει σχεδόν τις 10.000 και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε, καθώς οι άνθρωποι και τα μέσα μας έχουν εξαντληθεί» όπως είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη συνδρομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αφού η πίεση από την παράνομη μετανάστευση πρέπει να απασχολήσει όλη την Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς».

Τόνισε ότι είναι «είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα με καθαρά διεθνικά χαρακτηριστικά» και επισήμανε: «Είναι γεγονός ότι σήμερα, μέσω του "trafficking", κάποιοι κερδοσκοπούν, αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια πρόκληση προς όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να συνεργαστούν, προκειμένου να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Γι αυτό το λόγο, ο ΟΗΕ, όπως και άλλοι οργανισμοί, πρέπει να εντάξουν στο σχεδιασμό τους την αντιμετώπιση τέτοιων οργανωμένων μορφών εγκλήματος. Εμείς θέλουμε η Μεσόγειος, η κοιτίδα των μεγάλων πολιτισμών, να ξαναγίνει θάλασσα ελπίδας και ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Μεταναστευτικό, Udo Janz, έδειξε κατανόηση στις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, εκδηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να διαχειριστεί το φαινόμενο. «Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτά που παραθέτετε. Η προσπάθεια που καταβάλλετε καθημερινά στα θαλάσσια σύνορα για να ανταποκριθείτε σε όλες τις προκλήσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όποτε θα βρείτε συμμάχους και θα εισακουστείτε. Εξάλλου, από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω, το Λιμενικό Σώμα επιτελεί καθημερινά ένα σημαντικό ανθρωπιστικό έργο που οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, αποκαθιστώντας, μεταξύ άλλων, την ηρεμία σε μία ταραγμένη περιοχή» ανέφερε.

Σήμερα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα δώσει συνέντευξη στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, με θέμα την πρόσφατη υπογραφή της τελικής συμφωνίας με την Cosco για νέες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Ταυτόχρονα, θα αναφερθεί στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά τη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιήσει και μια σειρά σημαντικών επαφών με παράγοντες του ναυτιλιακού τομέα και της ελληνικής Ομογένειας που δραστηριοποιούνται στην Αμερική.

Επίσης, σήμερα, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ώστε να έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί τόσο για τα θέματα της Ομογένειας όσο και της Ορθοδοξίας της Αμερικής. Επίσης, θα παραστεί και ως κεντρικός ομιλητής στο Harvard Kennedy School of Government, με θέμα: «Σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις της Ελλάδας και ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στην εθνική οικονομία».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Έλλειμμα συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ στην Ελλάδα διαπιστώνει η Κομισιόν
Αποτελεσματικότερη είσπραξη εσόδων και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς ...
ΔΝΤ: Δάνειο 90 δισ. χρειάζεται η Ελλάδα
Στα 90 δισ. ευρώ «βλέπει» το τρίτο δάνειο, που χρειάζεται η Ελλάδα, το ...
Ρουμπινί: Η Ελλάδα χρειάζεται 30-40 δισ. ευρώ, χωρίς νέα μνημόνια
«Η Ελλάδα, ρεαλιστικά, χρειάζεται 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ νέων ...
Τσόρι: «Τα μάτια μας δεκατέσσερα»
Σύμφωνα με τον Αλεχάντρο Ντομίνγκες, ο Ολυμπιακός χρειάζεται ...
Συνδρομή της ΚΕΔΕ ζητά το υπουργείο Τουρισμού για τις γαλάζιες σημαίες
  Τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για την ...
Bild: Σε γερμανικά έγγραφα από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 77,7 δισ. που χρειάζεται η Ελλάδα!
Σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο ...
BofA ML: Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της ίση με το 10% του ΑΕΠ
Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της ίση με το 10% του ΑΕΠ της ...
Μέχρι τα 600 ευρώ η στεγαστική συνδρομή για τα σεισμόπληκτα κτίρια
Από 40% δωρεάν κρατική αρωγή και κατά 60% άτοκο δάνειο, θα αποτελείται η ...
SZ: Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 10 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα νέα κεφάλαια 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με πηγές της ...