Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Εισηγμένες: Κατά 17,3% αυξήθηκαν τα λειτουργικά κέρδη στο 3μηνο
Αύξηση 17,3% παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων στο ...
Beta: Κατά 128,9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το 2013
Κατά 128,9% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων το 2013, σύμφωνα με τη ...
Διπλάσιες οι ζημιογόνες εισηγμένες- Κάμψη 23% στα λειτουργικά αποτελέσματα
Αυξημένα κατά 659,3% εμφανίζονται τα μετά φόρων κέρδη των ελληνικών ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Beta: Βελτίωση στα λειτουργικά κέρδη του εννιαμήνου

Beta: Βελτίωση στα λειτουργικά κέρδη του εννιαμήνου

Αυξήθηκε ο τζίρος και τα λειτουργικά κέρδη, κατά 1,4% και 7,5%, αλλά και οι ζημιές μετά φόρων των εισηγμένων στο εννεάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta ΑΕΠΕΥ από τους ισολογισμούς 202 εταιριών.

Από τις 83 εταιρίες που εμφάνισαν κέρδη, 42 εμφάνισαν αύξηση κερδών, 22 μείωσαν τα κέρδη τους ενώ 19 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές. Από τις 119 ζημιογόνες εισηγμένες, οι 35 εμφάνισαν αύξηση ζημιών, οι 65 μείωση ενώ 19 εισηγμένες επέστρεψαν σε ζημιές από κέρδη.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ:

«Το γύρισμα του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο στην ελληνική οικονομία συνεχίζει να κεφαλαιοποιείται κατά κύριο λόγο στη γραμμή των λειτουργικών αποτελεσμάτων. Μπορεί το σύνολο των εταιριών στην τελική γραμμή να εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμία ωστόσο η πιο αντιπροσωπευτική ανάγνωση βρίσκεται στην οργανική κερδοφορία καθώς ο κύκλος αναδιάρθρωσης των ισολογισμών φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες εισηγμένες.

Η εικόνα των εισηγμένων εταιριών παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι και εξαιτίας των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων που έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν οι διοικήσεις των εταιριών. Συγκεκριμένα, 17 εταιρίες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς που περιέχουν αναθεωρημένα στοιχεία όπου οι αποκλίσεις σε επίπεδο τζίρου προσεγγίζουν τα 245 εκατ. ευρώ. Μπορεί το μέγεθος να μην είναι τόσο κρίσιμο σε ένα σύνολο τζίρου 51 δις ευρώ, το πλήθος ωστόσο των εταιριών που έχουν αναμορφώσει τους ισολογισμούς τους είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλό.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την «αφαίρεση κακού τζίρου» από τους ισολογισμούς, μερίδια αγοράς ή θυγατρικές εταιρίες που κοστίζουν πολύ περισσότερο ενδεχομένως από όσο τελικά είναι το όφελος τους. Η τάση αυτή δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα καθώς το κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων συνεχίζεται η βρίσκεται σε στάδιο εκποίησης ενώ άλλες εισηγμένες θα βρεθούν στο επίκεντρο αναδιαρθρώσεων τραπεζικού δανεισμού ώστε να καταστούν βιώσιμες.

Ο τζίρος στο εννεάμηνο παρουσιάζει οριακή αύξηση κατά 1,4%, ενώ το γ’ τρίμηνο κλείνει με ελαφρώς καλύτερη επίδοση στο  +2,8%. Δεδομένου ότι στο β’ τρίμηνο υπήρχε ουσιαστικά στασιμότητα (-0,5%) στην μεταβολή του κύκλου εργασιών η επιστροφή σε αυξητικούς ρυθμούς εκτός του ότι συμβαδίζει με τον αναθεωρημένο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ έχει εμφανίσει μεγαλύτερες ελαστικότητες σε κλάδους που δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένοι με τον Τουρισμό  όπως το λιανικό εμπόριο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Το τρίμηνο έκλεισε με συγκρίσιμο τζίρο 18,7 δισ. ευρώ έναντι 17,8 δισ. ευρώ πέρυσι ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου σε απόλυτα μεγέθη ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 51,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου  οποίος έχει και την μεγαλύτερη αύξηση (+31%) στο σύνολο είναι 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.  

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η εικόνα βελτιώνεται καθώς οι εισηγμένες εταιρίες εμφανίζουν αύξηση 7,5% στο εννεάμηνο και 6,3% στο γ’ τρίμηνο. Δεδομένης της υψηλότερης αύξησης σε σχέση με τον τζίρο το λειτουργικό περιθώριο βελτιώνεται κατά 36 μονάδες βάσης στο σύνολο φθάνοντας στο 10,87% στο γ’ τρίμηνο ενώ στο εννεάμηνο το σχετικό μέγεθος βρίσκεται στο 10,10%. Είναι ίσως από τις πιο σημαντικές αναγνώσεις αυτής της περιόδου καθώς το διψήφιο ποσοστό στο λειτουργικό περιθώριο αφήνει μια απόσταση ασφαλείας για το τι θα μείνει την τελική γραμμή. Ιστορικά οι χρονιές που έκλεισαν με 10+% περιθώριο ήταν θετικές και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Λόγω της επαναληπτικής ιδιότητας των λειτουργικών κερδών η χρήση του 2014 μπορεί να μην αφήνει ισχυρά κέρδη μετά από φόρους, έχει θέσει ωστόσο τις βάσεις για μια εξαιρετική συνέχεια στην επόμενη χρονιά.

Η τελική γραμμή εξαμήνου έκλεισε με κέρδη 941 εκατ. ευρώ που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τα υψηλά έκτακτα της Τράπεζας Πειραιώς. Από εκεί και πέρα ο τουρισμός έχει αναλάβει να οδηγήσει το τρίμηνο. Για να γίνει κατανοητή η επίδραση του γ’ τριμήνου στην κερδοφορία οι 17 πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις εποχικής αύξησης τζίρου στο ΧΑ συνεισφέρουν 299 εκατ. ευρώ στα 396 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών (75%) που είναι το σύνολο συνεισφοράς των εμποροβιομηχανικών εταιριών.  Στο αντίστοιχο περυσινό γ’ τρίμηνο η επίδοση ήταν οριακά υψηλότερη (302 εκατ. ευρώ) λόγω των καλύτερων μεγεθών της Coca Cola (+14 εκατ. ευρώ) ωστόσο σε ποσοστιαία βάση η συνεισφορά είναι πολύ υψηλότερη από το 2013 (65%).

Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών συνέχισε την αποκλιμάκωση της παρουσιάζοντας μικρή αλλά σταθερή βελτίωση. Η εξέλιξη αποδίδεται στον παράγοντα εποχικότητα και πλέον ο σχετικός δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του α’ τριμήνου του 2011 (43% Κερδοφόρες - 57% ζημιογόνες). Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 2011 η περίοδος αφορούσε 248 ισολογισμούς ενώ πλέον οι ισολογισμοί που συμμετέχουν στα αποτελέσματα είναι 202. Αφενός ο τραπεζικός κλάδος έχει συρρικνωθεί από τότε αφετέρου οι εταιρικές πράξεις εξαγορών αλλά και η μη βιώσιμη εικόνα πολλών εταιριών έχει μειώσει τον αριθμό των εισηγμένων εταιριών. Από την άλλη πλευρά μόνο μία εισαγωγή εταιρίας έχει πραγματοποιηθεί από τότε.  Ο δείκτης αυτός είναι καθοριστικός καθώς αποτυπώνει τον συστημικό κίνδυνο των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των δυνητικών νέων προβλέψεων που οι τραπεζικοί ισολογισμοί πιθανόν θα κληθούν να εγγράψουν.  

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες  συνεχίστηκε η βελτίωση της οργανικής επίδοσης σε σχέση με το β’ τρίμηνο. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους τραπεζικούς ισολογισμούς έχουν να κάνουν με την μείωση στο κόστος χρηματοδότησης (αύξηση στο επιτοκιακό αποτέλεσμα 2,8%), την μείωση των οργανικών εξόδων λόγω των εκτεταμένων προσπαθειών αναδιάρθρωσης (1,6%) αλλά και την αύξηση των προβλέψεων (+104%) ώστε να ευθυγραμμιστούν οι ισολογισμοί με τις προβλέψεις των πρόσφατων τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Εκτός από τις αναμορφώσεις και τις αλλαγές στον υπολογισμό βάσης η σύγκριση με την περυσινή επίδοση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνεχιζόμενων έκτακτων εγγραφών και κατά το γ’ τρίμηνο. Επιπλέον πέρυσι υπήρξε καταιγισμός εκτάκτων εγγραφών τα οποία αλλοιώνουν αισθητά τόσο την περυσινή όσο και την φετινή τελική εικόνα. Μένοντας στο γ’ τρίμηνο τα κυριότερα έκτακτα αποτελέσματα και οι κυριότεροι παράγοντες διαφορών σε σχέση με πέρυσι ήταν οι εξής:

* Στον τραπεζικό κλάδο η Τράπεζα Πειραιώς (2,2 δισ. ευρώ) ενέγραψε το σύνολο της άσκησης της ΕΚΤ στον ισολογισμό της ενώ η Alpha bank (196 εκατ. ευρώ), πέρασε το κόστος της εθελούσιας εξόδου στο γ’ τρίμηνο. Η Eurobank έχει θετικό μη επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα ύψους 167 εκατ. ευρώ από αναβαλλόμενη φορολογία.

* Οι δύο εταιρίες διύλισης έχουν αθροιστική επιβάρυνση 150 εκατ. ευρώ από την μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου.

* Η έναρξη των έργων παραχώρησης είχε μεν θετικό αποτέλεσμα στο τζίρο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε χαμηλή με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μικρότερες εταιρίες του κλάδου, τις εταιρίες τσιμέντου, μετάλλου, ξυλείας και οικοδομικών υλικών.

* Οι αλλαγές στο σύστημα αγοράς ενέργειας επηρέασαν θετικά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και αρνητικά τα μεγέθη σε Μυτιληναίο και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Θετική ήταν η επίπτωση στις εταιρίες ωστόσο σε επίπεδο EBITDA από την μείωση της τιμής του φυσικού αέριου.

* Η αύξηση των αδειών κυκλοφορίας είχε αντίκτυπο και στις τρεις εισηγμένες εταιρίες που εμπορεύονται αυτοκίνητα. Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική και Σφακιανάκης παρουσιάζουν μέση αύξηση τζίρου 21%, θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (ΕΒΙΤDA +98%), καθαρά κέρδη ή σημαντική συρρίκνωση ζημιών.

*  Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ενίσχυσε και τον Ιουλιο τα μεγέθη του ΟΠΑΠ της Intralot και της Centric σε επίπεδο τζίρου. Στον ΟΠΑΠ η ενοποίηση για πρώτη φορά των «Ελληνικών λαχείων» είχε θετική επίπτωση 200 εκατ. ευρώ στον ενοποιημένο τζίρο.

* Τα αποτελέσματα της Aegean Αir ενσωματώνουν πλήρως τα αποτελέσματα της Olympic. Η σύγκριση ωστόσο θα εξομαλυνθεί μερικώς στο δ’ τρίμηνο αφού η εξαγορά της εταιρίας έγινε τον Οκτώβριο του 2013.

* Η κρίση στην Ουκρανία επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις της Coca Cola σε Ουκρανία και Ρωσία. Αντίστοιχα αρνητικές γεωγραφικές επιδράσεις είχαν οι Τιτάν (Αίγυπτος) και Frigoglass (Ινδία και Τουρκία).

* Οι συναλλαγματικές διαφορές ήταν υπέρ των εξαγωγικών εταιριών που μεταφράζουν τις πωλήσεις σε δολάριο.

Πρωταγωνιστές

Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών όπου υπήρχε το στοιχείο της έκπληξης στα αποτελέσματα. Δυνατούς ισολογισμούς και καλή επίδοση στην τελική γραμμή είχαν Μυτιληναίος, Aegean, ΟΠΑΠ, Jumbo και FFGroup. Συνέχισαν με καλό τρίτο τρίμηνο την χρονιά πό την μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι Grivalia Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΜΕΤΚΑ ενώ από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πολύ καλή εικόνα είχαν οι ΟΛΠ, Autohellas, Πλαίσιο, Σαράντης και Καρέλιας.

Από τις μικρές εταιρίες δυνατό τρίτο τρίμηνο είχαν οι Centric, MLS Πληροφορική, Byte, Πλαστικά Κρήτης, Mevaco, As Company, Creta Farm, Καραμολέγκος, Πετρόπουλος, Καράτζης, Kleeman, Flexopack, Δαίος Πλαστικά, Κυλ. Λούλη, Ευρωπαική Πίστη, Mermeren Combinat, Ελτρακ, Κανάκης και Paperpack.

Στις βελτιώσεις θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης ή μείωσης ζημιών που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί. Σε αυτή την λογική έχουν κινηθεί τα αποτελέσματα του Τιτάνα, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ της Μοτορ οιλ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στον αντίποδα αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Ιντραλοτ, Άνεμος, Frigoglass, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή".

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα για 6 στις 10 βιομηχανίες/βιοτεχνίες της Αττικής
Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα, παρά την κάμψη των πωλήσεών τους, ...
Άνοδος 35% για τα λειτουργικά κέρδη του Μυτιληναίου το 2013
Αύξηση 35% παρουσίασαν τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και ...
ΤΙΤΑΝ: Διεύρυνση ζημιών, αλλά βελτίωση εσόδων
Με διεύρυνση ζημιών, αλλά βελτίωση εσόδων, έκλεισε το 2013 για τον όμιλο ...
Beta: Στα 6,29 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων στο 6μηνο
Στα 6,29 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη 216 εισηγμένων εταιρειών ...
ΑΝΕΚ: Συρρίκνωση ζημιών στο εξάμηνο
Βελτίωση παρουσιάζουν τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου ΑΝΕΚ στο ...
Με κέρδη στο τρίμηνο η Εθνική
Με κέρδη έναντι ζημιών του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, έκλεισε ...
ΟΛΠ: Στα 1,13 εκ. τα κέρδη τριμήνου
Θετικά είναι τα αποτελέσματα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς για το α ...
Ζημίες και αύξηση τζίρου για την Τιτάν
O κύκλος εργασιών του Ομίλου Τιτάν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε ...
Ικανοποίησαν τα αποτελέσματα της BP
Καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η BP για ...