Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
TimEffect: Ομαδική έκθεση στην Depo Darm
Η Depo Darm παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο “TimEffect”. Τα εγκαίνια ...
Urban Policy: Ομαδική έκθεση στη Depo Darm
Η Depo Darm παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο «Urban Policy». Τα εγκαίνια ...
Χειραγώγηση: ομαδική έκθεση στην Depo Darm
Η Depo Darm παρουσιάζει τη δεύτερη ομαδική της έκθεση από την έναρξη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μετασχηματισμός: Ομαδική έκθεση στο DEPO DARM

Μετασχηματισμός: Ομαδική έκθεση στο DEPO DARM

Η DEPO DARM παρουσιάζει ομαδική έκθεση εικαστικών με τίτλο «Μετασχηματισμός» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στη γκαλερί DEPO DARM την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014 στις 7:30μμ. Την έκθεση επιμελείται η  εικαστικός/ επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015.


Η έκθεση Μετασχηματισμός έχει σκοπό να ερευνήσει μέσα από την οπτική οχτώ σύγχρονων καλλιτεχνών τους τρόπους με τους οποίους μετασχηματίζουν καλλιτεχνικά έργα παλαιότερων ομολόγων τους, φωτογραφικό υλικό ή ακόμα και λογοτεχνικά κείμενα φιλτραρισμένα μέσα από την προσωπική τους ματιά και την εικαστική τους χειρονομία δημιουργώντας την παραγωγή ενός μετα-έργου.


Έχοντας ως αφετηρία την Ιστορία της Τέχνης και την χρήση εννοιών, υλικών ή και ακόμα ατόφιων έργων του παρελθόντος, οι εικαστικοί οδηγούνται εν τέλει σε διαδρομές προσωπικότερες και με αναφορές στην σύγχρονη πραγματικότητα.


Ο Nicolas Bourriaud στο βιβλίο του Μεταπαραγωγή: Ο πολιτισμός ως Σενάριο: πώς η τέχνη Προγραμματίζει εκ νέου το Παγκόσμιο αναφέρεται σε συγκεκριμένα έργα τέχνης κατασκευασμένα από προϋπάρχοντα έργα. Ο Bourriaud χρησιμοποίησε τον όρο Μεταπαραγωγή το 1997 για να περιγράψει μια σειρά από καλλιτεχνικές πρακτικές της δεκαετίας του ’90 και μετά, που οικειοποιούνται και ανατρέπουν έννοιες και ιδέες ώστε να προκληθούν νέα ερωτήματα αλλά και νέες ερμηνείες. Ο καλλιτέχνης παίρνει ό,τι έχει ήδη παραχθεί στον πολιτισμό και την τέχνη και χρησιμοποιώντας δημιουργικά μέσα postproduction, εκφράζει μια νέα πολιτιστική διαμόρφωση που μιλάει τόσο για το σύγχρονο πολιτισμό όσο και την αρχική πηγή κάνοντας ένα  remix σύμφωνα με τους όρους των DJ.


Φυσικά, αυτό δεν είναι ιδιαίτερα νέο και - όπως και ο Bourriaud επισημαίνει στο βιβλίο του - ο πατέρας της σύγχρονης πρακτικής postproduction δεν είναι άλλος από τον Marcel Duchamp.


Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ινώ Βαρβαρίτη, Θάνος Κλωνάρης, Ηλίας Καφούρος, Εύα Μαραθάκη, Χριστίνα Μήτρεντσε, Μαρία Οικονομοπούλου, Νίκος Παπαδημητρίου, Γιώργος Τσεριώνης.


H DEPO DARM είναι μια νέα γκαλερί που παρουσιάζει σύγχρονη τέχνη και ξεκινάει τη λειτουργία της κοντά στο ιστορικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με επωνυμία που προσδιορίζει μεταφορικά τις γεμάτες "οπλαποθήκες τέχνης" που διατηρεί (την εταιρική ταυτότητα επιμελήθηκε η ομάδα των G Design Studio).


Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του ταυτότητα (με σχεδιασμό που υπογράφουν οι Κ-Studio), αποτελούμενος από αυστηρές ευθείες κι οριζόντιες γραμμές, που υποδηλώνουν μια επιμονή στη σταθερότητα των αξιών. Μέσα σε αυτό το εναρμονισμένο καλλιτεχνικά περιβάλλον, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μπορέσει ο επισκέπτης να απολαύσει μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και να περιηγηθεί με άνεση στην έκθεση.      


Στόχος της DEPO DARM είναι η επιλογή και η προβολή του εικαστικού έργου τόσο νέων αξιόλογων όσο και καταξιωμένων καλλιτεχνών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διατηρώντας παράλληλα ένα σημαντικό depot σύγχρονης τέχνης. Εκτός όμως από τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, η γκαλερί διαθέτει και μια βιβλιοθήκη με επιλεγμένες, ελληνικές και ξενόγλωσσες εκδόσεις, μέσα από τις οποίες ο θεατής μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικότερα για τα εκφραστικά μέσα και τους εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης.

 

Φωτό: Detail discourse 2010, 2011, 2012 - Ινώ Βαρβαρίτη

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μαγικό Ταξίδι: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί «7»
Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 η γκαλερί «7» παρουσιάζει την έκθεση 4 εικαστικών ...
Μαγικό Ταξίδι: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί 7
Την Τρίτη 2 Ιουνίου 2015 η γκαλερί «7» παρουσιάζει την έκθεση 4 εικαστικών ...
Κυνηγός του Φωτός: Ατομική έκθεση του Γιάννη Μελανίτη στη Depo Darm
Η Depo Darm παρουσιάζει την έκθεση του Γιάννη Μελανίτη με  τίτλο «Κυνηγός ...
Work: Ομαδική έκθεση στη γκαλερί Elika
H γκαλερί Elika από τις 22 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 παρουσιάζει ...
on Paper: ομαδική έκθεση στο Art Wall
Το Art Wall παρουσιάζει το On Paper, μία έκθεση πέντε σύγχρονων καλλιτεχνών με ...
18 εικαστικοί για τον Διονύση Σαββόπουλο στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ομαδική επετειακή έκθεση 18 ...
Η Σαντορίνη του σημερα: Ομαδική έκθεση εικαστικών στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης από την Artthira
Η ARTTHIRA, η ανοιχτή κοινότητα καλιτεχνών της Σαντορινης, διοργανώνει την ...
Αίνιγμα: ομαδική έκθεση ζωγραφικής στη γκαλερί Σκουφά
Η ομαδική έκθεση Αίνιγμα επιχειρεί μέσα από το έργο 11 σύγχρονων ...
ΠΡΟΚΑΤ: ομαδική έκθεση εικαστικών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ομαδική έκθεση εικαστικών ...