Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 17C°,
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τετ-α-τετ Κατάινεν-Τσίπρα
Τετ-α-τετ με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν ...
Το «πράσινο φως» σε τρεις μεγάλες επενδύσεις συνολικού ύψους 284,7 εκατ. ...
Μπαρόζο: Υπέρ της ταχείας υλοποίησης του σχεδίου καταπολέμησης της ανεργίας των νέων
Για την παρουσίαση "φιλόδοξου" σχεδίου για την απασχόληση των νέων κατά ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι τρεις άξονες και οι στόχοι του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ

Οι τρεις άξονες και οι στόχοι του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ

Σε τρεις άξονες στηρίζεται το Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ ύψους 315 δισ. ευρώ. Στόχος του Σχεδίου είναι η επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, το Σχέδιο στηρίζεται σε τρεις κύριους άξονες:
-τη δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), εγγυημένoυ με δημόσιο χρήμα, για την πραγματοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία (2015-2017)•

-την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διαύλου έργων σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα βοήθειας, ώστε οι επενδύσεις να κατευθύνονται εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο•

-τη διαμόρφωση ενός φιλόδοξου χάρτη πορείας με στόχο να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική για επενδύσεις και να αρθούν τα κανονιστικά εμπόδια.

Σύμφωνα με συνολικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να προσθέσουν την επόμενη τριετία 330 — 410 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της ΕΕ και να δημιουργήσουν έως και 1,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Σχολιάζοντας το σχέδιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: "Αν αυξηθούν οι επενδύσεις, θα βελτιωθεί η ευημερία και θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη - είναι απλό. Το Επενδυτικό Σχέδιο που προτείνουμε σήμερα σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί έναν νέο φιλόδοξο τρόπο τόνωσης των επενδύσεων χωρίς να δημιουργείται νέο χρέος. Τώρα είναι η ώρα να επενδύσουμε στο μέλλον μας, σε στρατηγικούς τομείς για την Ευρώπη, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, τα ευρυζωνικά δίκτυα, η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία. Ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια και θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για τη σύσταση και την έναρξη λειτουργίας του νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων το ταχύτερο δυνατό. Η Ευρώπη χρειάζεται νέα ώθηση και σήμερα της εξασφαλίζουμε την κινητήρια δύναμη."

Από την πλευρά του ο Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, δήλωσε: "Χρειαζόμαστε νέες επενδύσεις στην Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει να αντλήσουμε επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τον ιδιωτικό τομέα. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα ενεργεί ως πολλαπλασιαστής. Κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος που θα κινητοποιείται μέσω του Ταμείου θα δημιουργεί επένδυση ύψους σχεδόν 15 ευρώ που δεν θα είχε πραγματοποιηθεί διαφορετικά. Το Ταμείο θα αρχίσει να λειτουργεί διαθέτοντας μια πολύ σημαντική χρηματοδοτική ισχύ και θα είναι σε θέση να επεκτείνει τις δραστηριότητές του περισσότερο όσο θα προστίθενται περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη και τις εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες να συμμετάσχουν ώστε να πολλαπλασιαστούν τα αποτελέσματα του Ταμείου και να πυροδοτηθούν ακόμα πιο σημαντικές θετικές εξελίξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία."

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ δήλωσε: "Ενώ διαθέτουμε άφθονη ρευστότητα στην Ευρώπη, δεν έχουμε αρκετές επενδύσεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση εμπιστοσύνης και, ως εκ τούτου, το στοίχημα είναι να επανασυνδεθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις με ελκυστικά έργα. Για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερο κίνδυνο ώστε να ενθαρρύνουμε τους φορείς υλοποίησης έργων να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα εξασφαλίσει στοχευμένη και καταλυτική ικανότητα ανάληψης κινδύνων για οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις, με βάση τις γνώσεις και την πείρα της Τράπεζας όσον αφορά την επιλογή και τη διαχείριση έργων. Η σύσταση του Ταμείου θα συνοδευθεί και από άλλες πρωτοβουλίες όπως η άρση των κανονιστικών φραγμών και η δημιουργία μιας συμβουλευτικής υπηρεσίας επενδύσεων, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και της προετοιμασίας έργων σε ολόκληρη την Ευρώπη."

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συλλογή εσόδων, συγκράτηση δαπανών και διευκόλυνση επενδύσεων η
Η συλλογή των εσόδων, η συγκράτηση των δαπανών και η διευκόλυνση ...
Συνάντηση Τσίπρα- Κατάινεν
 Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για ...
Πλήρης δέσμευση της ΕΤΕπ για υποστήριξη επενδύσεων στην Ελλάδα
Tην πλήρη δέσμευσή της να υποστηρίξει επενδύσεις από τον δημόσιο και ...
Προτάσεις από τον ΣΕΒ για την αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου ύψους 300 δισ.
 Τις προτάσεις του για την αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου των 300 ...
Δικαιώθηκε η Αλουμίνιον της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ακυρώθηκε, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η απόφαση της ...
Γιούνκερ: Προτείνει πρόγραμμα επενδύσεων 300 δισ. για την καταπολέμηση της ανεργίας
Την εφαρμογή προγράμματος επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ για την ...
Στουρνάρας: Βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης και τώρα αναζητούμε περισσότερη ρευστότητα
Καταλυτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την ...
Συνάντηση Σόιμπλε- Χατζηδάκη για το Ελληνικό και το Επενδυτικό Ταμείο
Η πορεία σύστασης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου αποτέλεσε το ...
ΕΤΕΠ: Εγγυήσεις 500 εκ. ευρώ σε τρεις μεγάλες τράπεζες
Yπογράφεται σήμερα η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με ...