Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Κερδοφόρο το εννεάμηνο για τον όμιλο ΤΙΤΑΝ
Κερδοφορία παρουσίασε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ Ανώνυμη Εταιρεία Τσιμέντων, στο ...
Επέστρεψε στην κερδοφορία η Ιονική στο 9μηνο
Σε 1,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,9 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο ...
Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Ισχυρή άνοδος 80% στην κερδοφορία το 2012
Αύξηση πωλήσεων κατά 80% και, συνεπώς, σημαντική διεύρυνση του μεριδίου ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σημαντική άνοδος στην κερδοφορία εννεαμήνου για τον όμιλο Μυτιληναίου

Σημαντική άνοδος στην κερδοφορία εννεαμήνου για τον όμιλο Μυτιληναίου

Στα 44,9 εκατ. ευρώ από 24,8 εκατ. ευρώ πέρυσι αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Μυτιληναίου στο εννεάμηνο, ενώ την ίδια ώρα αύξηση της τάξεως του 11,9% σημείωσε η λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 184,1 εκατ. ευρώ από 164,5 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος εμφανίζει ισχυρές ταμειακές ροές που αποτυπώνονται στην περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού στα €344,2 εκατ. από €509,7 εκατ. το 2013 και €724,8 εκατ. το 2012.

Αναλυτικά, στο Εννεάμηνο του 2014 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, διαμορφώθηκε στα €927,6 εκατ., έναντι €1.051,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, μείωση που οφείλεται αποκλειστικά στις ρυθμιστικές αλλαγές της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας. Η βελτιωμένη επίδοση στους τομείς της Μεταλλουργίας και των Έργων EPC οδήγησαν σε αύξηση της τάξης του 12% των λειτουργικών κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €184,1 εκατ. από €164,5 εκατ. το Εννεάμηνο του 2013. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €44,9 εκατ., από κέρδη €24,8 εκατ. (ή σε συγκρίσιμη βάση ζημιών €2,7 εκατ. έχοντας αφαιρέσει το έκτακτο έσοδο που κατεγράφη από τη Διαιτησία ΔΕΗ ΔΕΗ +0,64% – Αλουμινίου) την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων του Ομίλου παρουσιάζει τη σημαντικότερη βελτίωση σε σύγκρισή τόσο με το προηγούμενο τρίμηνο όσο και με το προηγούμενο Εννεάμηνο. Συγκεκριμένα ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών €344,0 εκατ., έναντι €339,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανέρχονται σε €55,0 εκατ., έναντι €30,1 εκατ. στο Εννεάμηνο του 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 82,7%. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτυπώνει πρώτιστα την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος «ΜΕΛΛΟΝ» και τη δραστική μείωση κόστους που επετεύχθη, η οποία συνδυάζεται πλέον με τις τρέχουσες ευνοϊκές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές όπως η ενίσχυση του ΔΟΛ. ΗΠΑ έναντι του Ευρώ, η μείωση των τιμών του πετρελαίου αλλά και η σταθεροποίηση των "all in" τιμών Αλουμινίου σε υψηλότερα επίπεδα.

Για ένα ακόμα τρίμηνο συνεχίστηκε η θετική πορεία του Τομέα Έργων EPC. Η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών €468,3 εκατ. στο Εννεάμηνο του 2014, έναντι €405,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €78,3 εκατ. από €64,3 εκατ. το Εννεάμηνο του 2013 παρουσιάζοντας αύξηση 21,8%. Η ΜΕΤΚΑ, στο Εννεάμηνο του 2014, συνέχισε με επιτυχία την υλοποίηση των συμβάσεων στο εξωτερικό, που είχε αναλάβει το προηγούμενο διάστημα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το ασταθές περιβάλλον που διαμορφώθηκε στις αγορές της Μ. Ανατολής. Το επόμενο διάστημα η ΜΕΤΚΑ εστιάζει αφενός στο άνοιγμα νέων αγορών με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες και αφετέρου στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει συγκεντρώσει από την -επί σειρά ετών- αποτελεσματική εκτέλεση δύσκολων έργων σε χώρες με ασταθές πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των έργων της στην Ελλάδα.

Ο Τομέας Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €121,9 εκατ. στο Εννεάμηνο του 2014, έναντι €311,3 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ως συνέπεια της μειωμένης ζήτησης και των ρυθμιστικών αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €57,8 εκατ. έναντι €72,5 εκατ., σε σύγκριση με το Εννεάμηνο του 2013. Το επόμενο διάστημα, ο Όμιλος θέτει ως προτεραιότητα τη δυναμική παρουσία της PROTERGIA στη λιανική αγορά και τη συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, προσβλέποντας στη σταδιακή ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς.

Οι θετικές επιδόσεις του Εννεάμηνου 2014 προδικάζουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης 2014.

Η σημαντική εξάλλου περαιτέρω βελτίωση των βασικών δεικτών των οικονομικών καταστάσεων, όπως η διεύρυνση του EBΙTDA (αύξηση τιμών πώλησης – μείωση κόστους), ύψος δανείων προς EBITDA (πλησιάζει το 1 που είναι η συνήθης τιμή του δείκτη αυτού για τις καλύτερες Ευρωπαϊκές εταιρίες) αλλά και τα καθαρά κέρδη (αναμένεται να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο το τελευταίο τρίμηνο του έτους σαν αποτέλεσμα της μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους), δικαιώνουν τις επιλογές της Διοίκησης για συντηρητική διαχείριση στα χρόνια της κρίσης, με έμφαση στη μείωση του κόστους, τον πάση θυσία εξαγωγικό προσανατολισμό και τη διασπορά του χαρτοφυλακίου μεταξύ των τριών βασικών δραστηριοτήτων.

Ο Όμιλος εξέρχεται από την κρίση χωρίς καμία μείωση προσωπικού (αύξηση όπου χρειάστηκε, π.χ. εργοτάξια εξωτερικού) με υποδειγματική συμπεριφορά έναντι τραπεζών και πιστωτών (σε συνθήκες ανύπαρκτης εγχώριας ρευστότητας) και με μία βάση κόστους, know how και χρηματοοικονομική διάρθρωση ως ισχυρά εφόδια για το μέλλον, προς όφελος των μετόχων, των εργαζομένων αλλά και της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ζημιές 2,37 εκατ. ευρώ για την Revoil, στο εννεάμηνο
 Στα 5,59 εκατ. ευρώ ανήλθε η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου Revoil σε ...
Κέρδη 1,176 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα
 Καθαρά κέρδη εννεαμήνου 1,176 δισ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο όμιλος της ...
Ζημιές 16,5 εκατ. ευρώ για τον όμιλο Ελλάκτωρ ΑΕ, στο εννεάμηνο
Σε ζημίες 16,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα αποτελέσματα μετά από φόρους και ...
Διεύρυνση ζημιών για τον όμιλο ΕΤΕΜ
Μειωμένες κατά 17% εμφανίστηκαν οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ...
Κέρδη για το εννεάμηνο του 2013 ανακοίνωσε η Πετρόπουλος
Κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 397 χιλιάδες ευρώ ...
Κόντρα ΔΕΗ-Μυτιληναίου για την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον
Συνέχεια στην αντιπαράθεση μεταξύ ΔΕΗ και ομίλου Μυτιληναίου, ...
Ψήφος εμπιστοσύνης από την Fairfax-Μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο του Μυτιληναίου
Ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά δίνει η Fairfax, η οποία προχώρησε ...
Επιστροφή στην κερδοφορία για την Kleemann
Ο Όμιλος Kleemannστο Α’ εξάμηνο του 2013 παρουσιάζει βελτιωμένες επιδόσεις ...
Πτώση κερδών 29,1% για τον όμιλο Jumbo στο εννεάμηνο
Στα 48,15 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Jumbo, ...