Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 0,1% για φέτος ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία
Αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία ο ...
ΕΕ: Βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014, 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016
Στο 0,6% αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014 και να θα ...
(upd)Haircut ΟΟΣΑ στις προβλέψεις για Ευρωζώνη- Αναβάθμιση για Ελλάδα
Αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία το 2014 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΟΟΣΑ: Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για την Ελλάδα στη διετία 2015-2016

ΟΟΣΑ: Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για την Ελλάδα στη διετία 2015-2016

Στήριγμα σε εξαγωγές, επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα θα βρει η ελληνική οικονομία εντός της επόμενης διετίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, το παραπάνω τρίπτυχο της επιτυχίας θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της χώρας, ενώ την ίδια ώρα ο Οργανισμός κρούει καμπανάκι για τους κινδύνους, που ακόμη απειλούν τη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα, «έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι θετική το 2014 και να αποκτήσει μια επιπλέον δυναμική κατά τη διετία 2015- 2016. Η ανάκαμψη θα πρέπει να καθοδηγηθεί από τη δυναμική εξέλιξη των εξαγωγών, να ενισχυθεί από την επενδυτική δραστηριότητα και να υποστηριχθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε το 2014, χάρις στον τουρισμό που ήταν σημαντικός, στη βελτίωση της εμπιστοσύνης και στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης.

Το ποσοστό ανεργίας, παρ' ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα το 2014, γύρω στο 26%, εντούτοις έχει μειωθεί από την πρόσφατη ιστορική κορυφή του και αναμένεται να σημειώσει σταδιακή μείωση για το 2016 φθάνοντας κοντά στο 24%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 0,8% φέτος (έναντι εκτίμησης 0,6% του προυπολογισμού) αλλά και 2,3% το 2015 (έναντι πρόβλεψης 2,9% του προυπολογισμού).

Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, θα συνεχισθεί η μείωση σε τιμές και μισθούς (εξ' αιτίας μιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που παραμένει αχρησιμοποίητη), αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Παράλληλα παραμένει αρνητικός ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα συνεχίζει να μειώνεται, υπάρχει όμως βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πράγμα που βοηθάει τις εξαγωγές.

Το δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 175% του ΑΕΠ το 2014 και για τον ΟΟΣΑ το «μεγάλο βάρος του χρέους, αποτελεί πρόκληση» για την Ελλάδα. Δεν αποκλείει, παράλληλα, ότι «ίσως χρειασθεί να αναζητηθεί πρόσθετη ελάφρυνση, ίσως παράταση των προθεσμιών και μείωση των επιτοκίων για τα ανεξόφλητα χρέη».

«Η μείωσή του σε συνετά επίπεδα, θα απαιτήσει χρόνια σταθερής ανάπτυξης και μια ισχυρή δημοσιονομική κατάσταση. Το μεγάλο βάρος του χρέους καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης, αλλά οι αυτόματοι σταθεροποιητές αναμένεται να λειτουργήσουν για την εξισορρόπηση της κατάστασης» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Το υποκείμενο πρωτογενές ισοζύγιο (πρωτογενές πλεόνασμα) αναμένεται να βελτιωθεί κατά 0,3% του ΑΕΠ το 2015 και 2016, σε συνδυασμό με ένα μικρό πλεόνασμα για την κυβέρνηση το 2016 (σε ενθικολογιστική βάση).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, για τον ΟΟΣΑ, το κλειδί για μια βιώσιμη ανάπτυξη, βρίσκεται στην ταχεία αναδιάρθρωση των ισολογισμών των τραπεζών σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δυναμικής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η διατήρηση του ρυθμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της δημόσιας διοίκησης και των αγορών προϊόντων, και η καλύτερη πρόσβαση στις πιστώσεις είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη» τονίζει.

Εκτιμά επίσης ως «ευπρόσδεκτα», τα πρόσφατα μέτρα για την αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικών συνεπειών εξ' αιτίας της κρίσης, «όπως η εισαγωγή ενός μηχανισμού στήριξης ελάχιστου εισοδήματος».

Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι θα πρέπει να παραμείνει πολιτική προτεραιότητα «η δίκαιη κατανομή του κόστους της προσαρμογής μεταξύ όλων των ομάδων, με δεδομένο ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι βιώσιμη».

Οι καλύτερες συνθήκες δανεισμού με την υποστήριξη των τραπεζών, ύστερα από την ανακεφαλαιοποίησή τους και την αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους, θα τονώσουν την εγχώρια ζήτηση. Τα δε διαρθρωτικά κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσδώσουν επιπρόσθετα κίνητρα για την οικονομία.

Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ελληνική οικονομία:

- Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το επενδυτικό κλίμα.

- Η αργή πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών ισολογισμών, θα μπορούσε επίσης να φρενάρει την ανάκαμψη, δεδομένου του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

- Το πολύ υψηλό χρέος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πρόκληση.

- Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη θα βλάψουν τις εξαγωγές και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ δεν αποκλείει τον συνδυασμό κάποιων θετικών εξελίξεων όπως:

- Από τον τραπεζικό τομέα ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει περισσότερα δάνεια απ' ό,τι αναμενόταν μετά την ανακεφαλαιοποίησή του.

- Από τις εξαγωγικές επιδόσεις θα μπορούσαν επίσης να υπερβούν τις προσδοκίες, καθώς τα οφέλη από τα κέρδη της μεγάλης ανταγωνιστικότητας έχουν ίσως υποτιμηθεί.

- Από «την επιτάχυνση των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν επίσης την ανάπτυξη» εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ανταγωνιστικότητα: Σταθερή στην 81η θέση η Ελλάδα
Σταθερή στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ...
Οι εξαγωγές κράτησαν την οικονομία στα χρόνια της κρίσης
«Σωσίβιο» που προστάτευσε την ελληνική οικονομία από ακόμα ...
ΕΛΣΤΑΤ: Αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ
Επί τα χείρω αναθεώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) τις αρχικές ...
Bank of America: Προβλέπει ανάπτυξη 1,8% για την Ελλάδα το 2015
Ανάπτυξη 1,8% αναμένει για την Ελλάδα το 2015 η Bank of America-Merrill Lynch σε ανάλυσή ...
Σαμαράς:
Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη δηλώνει ο πρωθυπουργός ...
ΟΟΣΑ:
Ανάπτυξη 3,3% για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει κατά το τρέχον έτος ...
ΟΟΣΑ για Ευρώπη: Βλέπει ανάπτυξη 0,8% για το 2014-Αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις
Ανάπτυξη 0,8% για φέτος έναντι 1,2% στην προηγούμενη πρόβλεψη και 1,1% για το ...
Άλλα προβλέπουν Κομισιόν και ΥΠΟΙΚ, άλλα ο ΟΟΣΑ-Εκτιμήσεις για αρνητική ανάπτυξη φέτος
Σε αντίθεση με την Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ...
Κομισιόν: Ανάπτυξη 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015 στην Ελλάδα
Στο 3,7% αναμένεται να φτάσει η ύφεση το 2013, ενώ ανάκαμψη της ελληνικής ...