Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 10C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Συμφωνία-πακέτο ζητεί η κυβέρνηση με ορόσημο το Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου
Του Αλέξη Ρωμανού Στο έκτακτο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου μετατίθενται οι ...
Κυβέρνηση: «Πράσινο φως» στις 8 Δεκεμβρίου, συμφωνία πριν από την εκλογή Προέδρου
Του Γιάννη Λιάρου Σε σπριντ τεσσάρων εβδομάδων είναι έτοιμη να ...
(upd)Συμφωνία στο παρά πέντε
Σε πολιτική συμφωνία με την τρόικα στο παρά πέντε ελπίζει η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Συμφωνία-πακέτο ζητεί η κυβέρνηση-Μετατίθενται για τις 15/12 οι οριστικές λύσεις

Συμφωνία-πακέτο ζητεί η κυβέρνηση-Μετατίθενται για τις 15/12 οι οριστικές λύσεις

Του Αλέξη Ρωμανού

Στο έκτακτο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου μετατίθενται οι ελπίδες για την οριστική λύση και έξοδο από το μνημόνιο, καθώς οι συνεχείς καθυστερήσεις για την επιστροφή της Τρόικας στην Ελλάδα απομακρύνουν το αρχικό ορόσημο του τακτικού Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, εάν η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, η τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία είναι η 18η Δεκεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί η τελευταία Σύνοδος Κορυφής για το 2014.

Στην κυβέρνηση σκέπτονται να ζητήσουν λύση-πακέτο, δηλαδή αξιολόγηση της οικονομίας και συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης και, φυσικά, συμφωνία επί της αρχής για την επόμενη μέρα της χώρας σε ό,τι αφορά το χρέος.

Η διαπραγμάτευση-πακέτο συνεπάγεται πως, σε κάθε περίπτωση, όσα μέτρα δεν περιληφθούν στην τρέχουσα αξιολόγηση (π.χ. ασφαλιστικό) θα παραπεμφθούν, ως όροι, στην πιστωτική γραμμή του 2015.

Στο σενάριο της λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει και την επόμενη μέρα της χώρας, ώστε η Ελλάδα να μην είναι σε διαρκή εκκρεμότητα και να μην αντιμετωπίζεται η υπόθεση αποσπασματικά, επιχειρείται να μπει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στις 8 Δεκεμβρίου στο Eurogroup, το πιθανότερο, ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν θα έχει στα χέρια του συμφωνία με την Τρόικα.

Άρα, πάμε για μία ημερομηνία, έκτακτου Eurogroup, πριν τις 18 Δεκεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να «συγχωνεύσει» τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με αυτές για την προληπτική γραμμή πίστωσης και όλη αυτή η διαδικασία να διαρκέσει έως και το Φεβρουάριο.

Τότε, θα κλείσει μία συνολική συμφωνία με την Τρόικα, στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του χρέους και αυτό το «πακέτο» θα πάει για ψήφιση στη Βουλή μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να «προσφέρει» επιχειρήματα σε βουλευτές που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα ψηφίσουν ή όχι για την Προεδρία και ως εκ τούτου να αποφύγει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Το δημοσιονομικό κενό

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν πως το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ και δηλώνουν ανυποχώρητοι στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, ζητώντας μείωση στις 72 και ένταξη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Η Τρόικα πιέζει, επίσης, για τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή για κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά, για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ δεν έχουν αποσύρει τις απαιτήσεις τους για νέο ασφαλιστικό.

H κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στις συντάξεις, τον ΦΠΑ, τις ομαδικές απολύσεις και να μειώσει τις 100 δόσεις, ενώ δεν αποδέχεται το ύψος του δημοσιονομικού κενού που αναφέρει η Τρόικα.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει έτοιμο να διαπραγματευτεί δύο αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που αφορούν τη λήψη απόφασης για απεργία και τη νομοθέτηση του lockout. Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την πίεση κυρίως στην πλευρά του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που κρύβονται πίσω από τους εκπροσώπους του Ταμείου.

Αν δεν προλάβουμε;

Ο στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πως τα χρονικά περιθώρια δεν είναι αρκετά, καθώς τα ανοικτά «μέτωπα» είναι αρκετά.

Όπως και να έχει, υπάρχει μια χρηματοδοτική ασφάλεια, τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου 2015, καθώς έως τότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Πάντως, η μη επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2014 σημαίνει πως δεν θα εκταμιευθεί η τελευταία δόση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κατά τα λεγόμενα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, η δόση αυτή «χάνεται» και δεν μεταφέρεται στο 2015. Αντιθέτως, δεν χάνεται η καταβολή των 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP (κέρδη ομολόγων που επιστρέφουν οι τράπεζες του ευρωσυστήματος στην Ελλάδα).

Ωστόσο, ζήτημα δεν προκύπτει μόνον με τη δόση της ΕΕ, αλλά και με αυτές του ΔΝΤ. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, την οποία το Ταμείο αριθμεί ως έκτη αξιολόγηση, το ΔΝΤ θα εκταμίευε 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όμως, η αξιολόγηση ξεπέρασε την καθιερωμένη της διορία και πλέον έχουμε εισέλθει και στο χρόνο διεξαγωγής της έβδομης αξιολόγησης, που ομοίως αυτή συνδέεται με 3,5 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά, δηλαδή, από το ΔΝΤ έχουμε να λάβουμε 7 δισ. και από την ΕΕ 3,6 δισ. Εάν επεκταθεί η αξιολόγηση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2014, από τα προαναφερόμενα 10,6 δισ., η Ελλάδα θα χάσει -και πάλι υπό προϋποθέσεις- τα 1,8 δισ. της ακυρωμένης δόσης του EFSF.

Μέσα στο 2015 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέος του ΔΝΤ ύψους 8,6 δισ., αλλά και «ακούρευτα» ομόλογα (δεν μετείχαν στο PSI) ύψους 8 δισ. Υπό την οπτική αυτή είναι προς το συμφέρον του Ταμείου να αναχρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του, που λήγει την επόμενη χρονιά.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόσθετων προαπαιτούμενων»
To παν θα κάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για να μην βρεθεί στη ...
Κυβέρνηση: Μέτρα «φωτιά» στη συμφωνία-γέφυρα για παραμονή στο ευρώ
Μέτρα «φωτιά» κυρίως για επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους ...
Nέο Eurogroup την Τετάρτη
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε απόψε ...
Κυβέρνηση: Πάμε για ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα-Τι λέει το non paper προς τους θεσμούς
Ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα βάζει στο «τραπέζι» η ...
Μητσοτάκης: Η κατάσταση στη ΝΔ δεν είναι η καλύτερη
 «Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση, με κάποιο τρόπο, θα καταφέρει να πετύχει μία ...
Κι άλλα... χιλιόμετρα για συμφωνία-Η αποτίμηση του Eurogroup στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο
Σε νέο «αγώνα δρόμου» καλείται να επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση, ...
Στο… «τρέξιμο» Αθήνα-Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup-Αισιόδοξη η κυβέρνηση, «καίνε» οι εσωτερικές «φωνές»
Αθήνα και Βρυξέλλες επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου», έτσι ώστε στο ...
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αδύνατη η συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου
Δεν περιμένουμε η τρόικα να έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την ...
Πως σχολιάζει ο αυστριακός Τύπος την πολιτική συμφωνία για Ελλάδα στο Eurogroup
Στη χθεσινή συμφωνία των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στην άτυπη ...