Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
ΟΤΕ: Μεταβίβαση 277.355 ιδίων μετοχών
Στη μεταβίβαση (εξωχρηματιστηριακά) 277.355 ιδίων μετοχών της, οι οποίες ...
Τιτάν: Αγορές μετοχών από Πειραιώς
Σε πώληση μετοχών της Τιτάν προέβη η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, ...
Στον Σαββίδη η ΣΕΚΑΠ
Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών (ποσοστό 50,36%) που κατείχε στη ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δωδώνη: Πουλάνε οι συνεταιριστές πριν την ΑΜΚ

Δωδώνη: Πουλάνε οι συνεταιριστές πριν την ΑΜΚ

Της Βούλας Μαλαίνου

Ως διπλή ευκαιρία, αφενός για να διατηρήσει έστω και το 1% στη γαλακτοβιομηχανία, προτού εκείνη ανακοινώσει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ), αφετέρου για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του από τα χρέη των 5 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα Πειραιώς, βλέπει ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων-Ένωση Αγροτών τη μεταβίβαση του 23,77% στην SI Foods, ποσοστό που κατείχε στη Δωδώνη.

Η πρώην ΕΑΣΙ πούλησε συνολικά 965.166 μετοχές στη Strategic Initiatives Foods, με την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία να μετατρέπεται σταδιακά σε… ρωσικό βασίλειο. Η ρωσικών συμφερόντων SI Foods κατέχει πλέον ποσοστό 91% από 67,7%, που ήταν η συμμετοχή της πριν τη μεταβίβαση, γεγονός που την καθιστά τον κυρίαρχο μέτοχο.

Το τίμημα ανέρχεται στα 6,1 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 85% της τιμής εξαγοράς, που είχαν καταβάλει οι Ρώσοι στην Αγροτική Τράπεζα για την απόκτηση του 67,7% των μετοχών της «Δωδώνη». Υπενθυμίζεται ότι η SI Foods είχε αποκτήσει το ποσοστό αυτό το Νοέμβριο του 2012, καταβάλλοντας 7,58 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή συνολικά 20,851 εκατ.

Μιλώντας στην «Παραγωγή», ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, κάνει λόγο για ειλημμένη απόφαση εδώ και ένα χρόνο, από τότε δηλαδή που η Ένωση ενημερώθηκε για την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε ΑΜΚ. «Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και ένα χρόνο, έχει «περάσει» από δύο γενικές συνελεύσεις των μετόχων και έχει λάβει και την έγκριση των πιστωτών», εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, η ΑΜΚ είναι ο βασικός λόγος που η ΕΑΣΙ αποφάσισε να πουλήσει το 23,77% στην SI Foods, την οποία είχε ήδη «πλευρίσει» για τον σκοπό αυτό από την περασμένη άνοιξη.

«Βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησης της απόφασής μας. Με την ΑΜΚ η συμμετοχή μας στη ‘‘Δωδώνη’’ θα μειωθεί δραματικά έναντι του επενδυτή, που θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο. Ο Συνεταιρισμός έχει περιουσιακά στοιχεία. Πουλήσαμε το ποσοστό μας, προκειμένου αυτά να μην γίνουν φύλλο και φτερό», διευκρινίζει στην «Παραγωγή» ο επικεφαλής του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων. Συν τοις άλλοις, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η ΕΑΣΙ αδυνατεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της σε πιθανή ΑΜΚ της γαλακτοβιομηχανίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής η Ένωση δεν έχει καμία ενημέρωση για το πότε η περιβόητη ΑΜΚ θα μπει σε εφαρμογή. Παραγωγοί από την Ήπειρο ισχυρίζονται πως τα σενάρια περί ΑΜΚ τροφοδοτούνται από τη γαλακτοβιομηχανία, ως εκβιαστικό μέσο προς τους συνεταιριστές, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται ο κ. Μπαλτογιάννης.

Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς φέρνουν στο προσκήνιο και το σενάριο του ιδιώτη, λέγοντας πως εάν η ΑΜΚ υλοποιηθεί, τότε ο επενδυτής που θα ρίξει το περισσότερο ρευστό, θα ζητήσει να πάρει την εταιρεία υπό τον 100% δικό του έλεγχο.

Οι παραγωγοί ζήτησαν τη διατήρηση του 1%

Τι σημαίνει, όμως, για τους παραγωγούς η μεταβίβαση μέρους του ποσοστού της ΕΑΣΙ στους Ρώσους; Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, οι ίδιοι οι παραγωγοί ζήτησαν από τον Συνεταιρισμό να διατηρήσει το 1% στη «Δωδώνη». Ο λόγος φυσικά είναι, προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια, καθώς από τη στιγμή που η SI Foods αύξησε ήδη από το 2012 τη συμμετοχή της στη γαλακτοβιομηχανία, η σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν ήταν και η καλύτερη.

Πάντως, τα «παρατράγουδα» με τις καθυστερήσεις στην καταβολή πληρωμών για παραδόσεις γάλακτος έχουν σχετικά καταλαγιάσει, καθώς πλέον έχει παγιωθεί η εξόφληση σε διάστημα 2-2,5 μηνών, όπως μας εξηγεί ο κ. Μπαλτογιάννης.

Τα χρέη και η Ζοίνος Α.Ε.

Με τη μεταβίβαση του 23,77% η ΕΑΣΙ επιχειρεί και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, τη στιγμή που έχει χρέη ύψους 5 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, οι οφειλές αφορούν δάνεια, τα οποία μέχρι πριν δύο χρόνια η Ένωση μπορούσε να εξυπηρετήσει, αλλά πλέον δεν μπορεί. Ένα μέρος των δανείων έχει περάσει στην Πειραιώς και ένα άλλο έχει παραμείνει στην «κακή Αγροτική». Ο Συνεταιρισμός, ωστόσο, δεν είναι χρεωμένος προς Ταμεία και Δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, με την πώληση των μετοχών στην SI Foods, λύνεται και το ζήτημα της αποπληρωμής του δανείου της Ζοίνος Α.Ε. -οινοποιητικής εταιρείας που ανήκει 100% στην Ένωση- το οποίο μέχρι σήμερα το εξυπηρετούσε η ίδια.

Στους Ρώσους και τα υπόλοιπα ποσοστά;

Το ερώτημα είναι, αν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι Ρώσοι θα αποκτήσουν και τα ποσοστά των υπόλοιπων Συνεταιριστών, οι οποίοι είναι: ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων με 2,9%, ΕΑΣ Πρέβεζας με 2,4%, ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,6% και ΕΑΣ Άρτας - Φιλιππιάδας με 0,55%. Σημειώνεται, δε, ότι η Ένωση Πρέβεζας, του Πωγωνίου και της Άρτας τελούν υπό εκκαθάριση.

Σημειώνεται ότι η «Δωδώνη» αποτελεί την κορυφαία εταιρεία παραγωγής φέτας στην Ελλάδα και έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε 35 χώρες, ανάμεσά τους μερικές από τις μεγαλύτερες αγορές, όπως της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει την παρουσία της και στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής και συσκευασίας για 50 διαφορετικά προϊόντα, ανάμεσα τους φρέσκο γάλα, γιαούρτι, διάφορα τυριά κ.ά. Συνεργάζεται με 5.000 κτηνοτρόφους-προμηθευτές γάλακτος και το 2013 έκανε τζίρο 83 εκατ. ευρώ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Συγχώνευση Γενικής με την τράπεζα Πειραιώς
Σε διαδικασία συγχώνευσης με απορρόφηση της θυγατρικής «Γενικής ...
Πειραιώς: Στα €1,70 η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών
Ολοκλήρωσε επιτυχώς η Τράπεζα Πειραιώς τη διαδικασία βιβλίου ...
BCP: Η θυγατρική της Millenium πουλά τη συμμετοχή της στην Πειραιώς
Πουλά το ποσοστό συμμετοχής που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς η ...
Ελληνικά Καλώδια: Πώληση μετοχών από Τράπεζα Πειραιώς
Συνολικά 1.500 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας Ελληνικά ...
Τιτάν: Πώληση μετοχών από Τράπεζα Πειραιώς
Σε πωλήσεις μετοχών της Τιτάν προέβη η Τράπεζα Πειραιώς, συνδεόμενο ...
Πειραιώς: Στο 6,06% το ποσοστό της Baupost αν ασκήσει τα warrants
Σε ποσοστό 6,06% θα ανέλθει το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου της The Baupost Group ...
Πειραιώς: Στο 81,01% η συμμετοχή του ΤΧΣ
Ποσοστό 81,01% επί του συνόλου κοινών μετοχών εκδόσεως της Τραπέζας ...
Στο 19,83% η συμμετοχή των ιδιωτών στην ΑΜΚ της Πειραιώς
Στο 19,83% ανήλθε η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου ...
Ο Δ. Καλάφης, νέος CEO στη Δωδώνη
Από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ ανακοινώνεται ότι στην θέση του ...