Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βενιζέλος: «Η Ελλάδα έχει τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το μνημόνιο»
Από τη Βασιλεία της Ελβετίας όπου βρίσκεται, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ...
Βενιζέλος: H τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης
«Εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το ...
Βενιζέλος: Θέλουμε ένα reprofiling χωρίς επιπλέον βάρος για τους θεσμικούς εταίρους
Η απαίτησή μας δεν είναι η ελάφρυνση χρέους, είναι ένα επιπλέον reprofiling ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βενιζέλος: Πρέπει 1 Ιανουαρίου να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς, χωρίς μνημόνιο

Βενιζέλος: Πρέπει 1 Ιανουαρίου να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς, χωρίς μνημόνιο

 «Στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ασφαλές νέο καθεστώς, χωρίς μνημόνιο, χωρίς τρόικα, αλλά με θώρακα και με λεφτά στην άκρη αν χρειαστούν» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Πρέπει, λοιπόν, να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση μέχρι το επόμενο Eurogroup, μέχρις ότου παρουσιαστούν ανάγκες, σε κάθε περίπτωση πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Επιπλέον: «Η αλήθεια είναι ότι πρέπει 1 Ιανουαρίου να έχουμε μια ασφαλή καθαρή κατάσταση».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους σκληρή, ουσιαστική και δύσκολη, σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα: την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τη νέα φάση, η οποία, όπως είπε, είναι προβλεπόμενη από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δεν είναι ένα μνημόνιο για την Ελλάδα, είναι μια γραμμή πιστωτική που θα τη χρησιμοποιήσει η Ελλάδα αν θα έχει πρόβλημα με τις αγορές, και πως αυτές οι γραμμές υπάρχουν και από την ΕΚΤ και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για όλες τις χώρες.

Γενικότερα υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται ενότητα τουλάχιστον στα εθνικά θέματα, ενημέρωση, κοινό παρανομαστή, κοινή εθνική στρατηγική. Άσκησε δε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι μεσούντων δύο πολύ μεγάλων προκλήσεων, της διπλής διαπραγμάτευσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση και της διεθνοπολιτικής και περιφερειακής αστάθειας, υπάρχει μιζέρια του πολιτικού κλίματος. Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί η διαπραγμάτευση να γίνεται από καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και να υπάρχει συνεχώς η απειλή της ασυνέχειας του κράτους.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον κατάλογο θεμάτων που αφορούν τη διαπραγμάτευση και τα οποία είναι ίδια και για την ολοκλήρωση του τρέχοντος τελευταίου προγράμματος και για το νέο καθεστώς στο οποίο θα μπει η χώρα. Ειδικότερα, είπε ότι δεν χρειάζονται δημοσιονομικά μέτρα και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Υπάρχουν όμως, σημείωσε, διαρθρωτικές αλλαγές «και η χώρα χρειάζεται κι άλλες διαρθρωτικές αλλαγές», προσθέτοντας ότι οι πολίτες θέλουν αγορά ανοικτή, κανονικό κράτος, φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

Είπε ακόμη ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις και ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε προχειρότητες στο ασφαλιστικό όταν δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου και δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα». «Δεν μπορεί να ζητάς αυτή τη στιγμή να γίνουν κινήσεις που δεν έχουν αποδεδειγμένη χρησιμότητα», τόνισε και είπε ότι με τις 100 δόσεις ο κόσμος θα έρθει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Επιπλέον, τόνισε ότι «δεν μπορεί να δημιουργείς θέματα εκ του μη όντως σε μια κοινωνία πολύ ώριμη και υπεύθυνη», για να υπογραμμίσει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα απεργιών και ανταπεργιών και πως ούτε επιχειρήσεις, που αντέχουν και δεν καταρρέουν μέσα από τη χρεοκοπία και την πτώχευση, θέλουν ομαδικές απολύσεις.

Επιπλέον, ανέφερε πως δεν θέλει να κρύψει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, για να προσθέσει ωστόσο ότι αναμφίβολα η σχέση με το ΔΝΤ είναι πια διαφορετικού τύπου, γιατί το κριτήριο μας είναι τα επιτόκια και ότι «θέλουμε να υπάρχει μια σχέση του ΔΝΤ με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που είναι θεσμική, όπως προβλέπει ο ΕΜΣ. Αναφορικά με το θέμα του χρέους, είπε ότι είναι εξυπηρετήσιμο και βιώσιμο και πως εκτός από τον κ. Ρέγκλινγκ το λέει τώρα και ο κ. Ντράγκι και πως η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθεί η ειδική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους του 2012, κάτι που, όπως επισήμανε, προβλέπεται ρητά από τις αποφάσεις του Eurogroup και συνιστά εφαρμογή παλιών ειλημμένων αποφάσεων.

Χωρίς να κατονομάσει, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχει και ένα κόμμα-«μπαλαντέρ» του «τεχνητού διπολισμού» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχεται τον τεχνητό διπολισμό και μάλιστα ενώ δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες. «Ωραία άποψη αυτή και κυρίως νεωτερική» σχολίασε. Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε εκ νέου για διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης, του πλαισίου του διαλόγου της εθνικής διαπραγμάτευσης και είπε ότι προσωπικά είναι οπαδός του Συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων και για τα εθνικά και για τα θέματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης. «Δηλαδή η παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή δεν θα μπορέσει να παρεμποδιστεί γιατί υπάρχει και το συνταγματικό φόρουμ», πρόσθεσε. Επιπλέον υποστήριξε ότι όσοι νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης μέσω του Συντάγματος κάνουν λάθος. Είπε επίσης πως όταν ανοίγει η συζήτηση για το Σύνταγμα ανοίγει και η συζήτηση για το εκλογικό σύστημα, για να σχολιάσει ότι υπάρχουν παράγοντες του δημόσιου βίου, κόμματα καινούρια που θέλουν την κατάργηση της αυστηρότητας του Συντάγματος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν έχει πει ποτέ ότι θα συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, αλλά ότι λέει πάντα πως πρέπει να συγκεντρωθούν. «Αν επιβληθεί η άποψη του καιροσκοπισμού και του εκβιασμού η χώρα θα πάει σε εκλογές με πολύ σκληρά διλήμματα», τόνισε και υποστήριξε ότι οι εκλογές κρίνονται προεκλογικά. Σημείωσε ακόμα ότι ο ρόλος της δημοκρατικής παράταξης είναι η εθνική σταθερότητα και πως αυτή είναι και η προσωπική του φιλοδοξία και πως γι' αυτό κάνει και πολύ μεγάλη υπομονή.

 
 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εξωτερικά
«Δεν υπάρχουν εσωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν εξωτερικά του ΠΑΣΟΚ ...
Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί
«Η αβεβαιότητα αποδυναμώνει τη θέση της χώρας, όχι της κυβέρνησης» ...
Βενιζέλος: Συνεχίζουμε χωρίς νέο μνημόνιο και νέα δάνεια
Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στην πορεία με στόχο την επίτευξη του στόχου της ...
Τσίπρας: Στις κάλπες ο λαός θα επιλέξει ή το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή το μνημονιακό καθεστώς
Εκλογές και ισχυρή εντολή «για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ...
Βενιζέλος: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση δεν υπάρχει
«Βροχή» ερωτημάτων δέχθηκε  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος ...
Σκόπια: Δεν έκανε δηλώσεις ο Βενιζέλος με φόντο...
H πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπό την τρέχουσα ...
Βενιζέλος: Παρά τη σκληρή οικονομική διαπραγμάτευση που ασκούμε, δεν έχει ασκηθεί εναντίον μας αθέμιτη πίεση
Κλίμα «εθνικής ενότητας» διαπίστωσε ο υπουργός Εξωτερικών και ...
Στο Παρίσι τη Δευτέρα ο Βενιζέλος
Στο Παρίσι θα μεταβεί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός ...
Βενιζέλος: Το 2014 θα είναι χρονιά προς την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση
Ως «χρονιά της στροφής προς την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την ...