Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 9C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Εικαστικό αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη στον Ιανό
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, ο ...
Έκθεση του ζωγράφου Γιάννη Νίκου στο Da Vinci Club
Στις 12 Μαϊου 2014, στο “Da Vinci” Club, στις 8.30 το βράδυ, γίνονται τα εγκαίνια ...
Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου στο Μουσείο Βορρέ
Το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και το Μουσείο Βορρέ, ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Έκθεση – αφιέρωμα στον Γιάννη Σπυρόπουλο στο ΙΕΤΤ

Έκθεση – αφιέρωμα στον Γιάννη Σπυρόπουλο στο ΙΕΤΤ

Το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζουν, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό ετών από την γέννηση του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου, μία έκθεση-αφιέρωμα σε δύο συνεχόμενες ενότητες:

«Ο Σπυρόπουλος του τοπίου» η πρώτη έκθεση  με έργα από το 1940 μέχρι το 1960, από τις 8 Δεκεμβρίου 2014, και «Ο Σπυρόπουλος της εκρηκτικής σιωπής» η δεύτερη έκθεση με έργα από το 1960 μέχρι το 1980, από τις 25 Φεβρουαρίου 2015.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού,  παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου, που αποτυπώνουν την μακρά ζωγραφική διαδρομή του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη.

 

Η έκθεση συνιστά μια σε βάθος ματιά στο πλούσιο έργο του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. 

 

Οι εκθέσεις, οργανωμένες χρονολογικά, ανατέμνουν όλα τα στάδια της μοναδικής πορείας του Γιάννη Σπυρόπουλου, ιχνηλατώντας 50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας ενός απερίσπαστου δεξιοτέχνη, ενός χειρώνακτα, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού, του απόλυτου.

 

Ο ίδιος έλεγε: «Άπλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως» και μιλούσε πράγματι για την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να ζωγραφίσει! 

 

Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και 54 χρόνια από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, οι εκθέσεις αυτές έρχονται να υπενθυμίσουν τη σημασία αλλά και τη διαχρονικότητα του έργου του κλασσικού της Αφαίρεσης.

 

Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου – Κατερίνα Φρουζάκη

 

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο ζωγράφος Γιάννης Σπυρόπουλος γεννήθηκε το 1912.  Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών όπου σπούδασε από το 1930 έως το 1936, είχε καθηγητές τον Επαμεινώνδα Θωμόπουλο, τον Ουμβέρτο Αργυρό και τον Σπυρίδωνα Βικάτο.

 

Το 1938 ο Σπυρόπουλος κέρδισε το βραβείο για τη Ζωγραφική στον ετήσιο διαγωνισμό της Ακαδημίας Αθηνών για την αποστολή υποτρόφων καλλιτεχνών στην Ευρώπη και έφυγε για το Παρίσι. Στην Ēcole Supérieure des Beaux-Arts είχε δάσκαλό του τον Charles Guérin. Στην Ελλάδα επέστρεψε με την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939. Άρχισε να εισχωρεί στην αφαιρετική ζωγραφική από τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Η συχνή συμμετοχή του από το 1953 στις σπουδαιότερες ομαδικές εκθέσεις, πέρα από το μέτρο μιας καλλιτεχνικής καταξίωσης που υποδηλώνει, σηματοδοτεί και μιαν άλλη διάθεση «ξανοίγματος» του ζωγράφου προς το κοινό. Τον Ιούνιο του 1960, μετέχοντας στην καλλιτεχνική ομάδα που εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην 30ή Μπιενάλε της Βενετίας, απέσπασε από κοινού με τον Ιταλό Antonio Music το Βραβείο UNESCO. Ο Σπυρόπουλος, μέσα από τον απόηχο των αλλεπάλληλων επιτυχιών του στο εξωτερικό, και παρά το γεγονός ότι αρνιόταν πλέον να εκθέσει στην Ελλάδα, άρχισε να εισπράττει σημαντικές διακρίσεις και αναγνώριση, όπως η τιμή να του απονεμηθεί ο Ταξιάρχης του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικα (Ιανουάριος 1966).

 

Το 1969, το National Collection of Fine Arts του Smithsonian Institution της Ουάσινγκτον φιλοξένησε ατομική του έκθεση. Το 1978 του απονεμήθηκε από Πανεπιστήμιο της Βιέννης το βραβείο Gottfried von Herder.

 

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος πέθανε το 1990 και τον ίδιο χρόνο δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση του Iδρύματος Γιάννη και Zωής Σπυροπούλου, το οποίο ανέλαβε την υποχρέωση της μελέτης, παρουσίασης και δημοσίευσης κατά οποιονδήποτε τρόπο του έργου του Γιάννη Σπυρόπουλου και την ετήσια βράβευση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών με τα Έπαθλα Γιάννη  Σπυρόπουλου.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Εικαστικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη στα Μέγαρα
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, η ...
Αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά για πρώτη φορά με μια συναυλία – αφιέρωμα, τον ...
Αφιέρωμα στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης οργανώνουν μια αφιερωματική βραδιά για την ...
Κώστας Ευαγγελάτος - 35 χρόνια  ζωντανών εικαστικών έργων-performance: Έκθεση στον πολυχώρο Artville
Ο πολυχώρος artville, το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014 στις 8.00 μ.μ. παρουσιάζει την ...
Tempus Ritualis: έκθεση εικαστικών στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
«Όχι άλλη μια έκθεση για την κρίση στην Ελλάδα... ο κόσμος ήδη υποφέρει ...
Ομαδική έκθεση των εικαστικών της Artion Galleries στη Σύρο
Η Artion Galleries παρουσιάζει μια έκθεση με έργα έξι εικαστικών στην αίθουσα ...
Δημήτρης Δραγατάκης - 100 χρόνια από τη γέννησή του: έκθεση στη Μουσική Βιβλιοθήκη
100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του συνθέτη Δημήτρη ...
Επάγγελμα: Ποιητής, έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στον Πολυχώρο Μεταίχμιο
Ο πολυχώρος Μεταίχμιο μας προσκαλεί στην έκθεση του Γιάννη Ψυχοπάιδη, ...
ΠΡΟΚΑΤ: ομαδική έκθεση εικαστικών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ομαδική έκθεση εικαστικών ...