Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Η στάση της Τρόικας
Η στάση της Τρόικας είναι παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που ...
Νέα τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ-τρόικας με φόντο... τις ελληνικές προτάσεις
Νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και ...
Γρίφος η επιστροφή της τρόικας
Τρικυμία εν κρανίω προκαλεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Το ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Alpha Bank: Ασύμμετρη η στάση των εκπροσώπων της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα

Alpha Bank: Ασύμμετρη η στάση των εκπροσώπων της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα

«Η σημερινή στάση των εκπροσώπων της τρόικας είναι παντελώς ασύμμετρη απέναντι σε μια χώρα που είναι πρωταθλήτρια στη δημοσιονομική προσαρμογή, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την προσαρμογή στο εξωτερικό ισοζύγιο και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή μέτρων προσαρμογής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

«Αμήχανη η κοινή γνώμη παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Από τις διαπραγματεύσεις αναδύεται μια άγονη αντιπαράθεση σε ήσσονος κατά γενική εκτίμηση σημασίας θέματα. Η στάση αυτή δεν αντανακλά τόσο στην κυβέρνηση όσο σε όλους τους πολίτες, που με τις θυσίες που επωμίσθηκαν έκαναν δυνατή την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αντί θαυμασμού για το βάθος και εύρος της προσπάθειας προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εισπράττουμε σήμερα άρνηση των επιτευγμάτων της χώρας και αβεβαιότητα για το αύριο», εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Προσθέτουν επίσης: «Νέα μέτρα επικρέμανται για δευτερευούσης σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές και για την κάλυψη δυνητικά ανύπαρκτων δημοσιονομικών κενών, που θα διογκώνονται εάν δεν ανασχεθεί η πλημμυρίδα των προσδοκιών στις αγορές για εκτροχιασμό του προγράμματος. Απαιτείται να δοθεί ένα τέλος στην υποβόσκουσα αμφισβήτηση των προσπαθειών ενός ολόκληρου κόσμου, που εκόντες άκοντες συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια, με τεράστιο προσωπικό κόστος, στη δημιουργία μιας πιο σύγχρονης και πιο οργανωμένης χώρας, όπου η φοροδιαφυγή τιμωρείται, η διαφθορά αποκαλύπτεται, τα προνόμια καταργούνται, και τίθενται οι βάσεις για μια αποτελεσματικότερη οικονομικά και δικαιότερη κοινωνικά διαχείριση.

Είναι, επίσης, τουλάχιστον άκομψο να αποφαίνονται οι πιστωτές μας ότι η όποια, μικρή σε έκταση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που η τρόικα είχε υποσχεθεί από τον Νοέμβριο του 2012 εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη. Και, βεβαίως, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο, διότι η Ελλάδα πέτυχε πολύ περισσότερα, έχει ήδη μεγαλύτερα πλεονάσματα από τα συμφωνηθέντα και τα πέτυχε νωρίτερα απ' ότι προβλεπόταν. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να αρνείται κανείς αψυχολόγητα την ηθική, κυρίως, επιβράβευση των προσπαθειών της χώρας τα τελευταία χρόνια».

Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι «η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια όαση ισχυρής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, έχοντας σαφές προβάδισμα έναντι άλλων χωρών της Ευρωζώνης όσον αφορά στα δημοσιονομικά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της. Το δημόσιο χρέος δεν αποτελεί πλέον περιοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη, καθώς οι ακαθάριστες δανειακές της ανάγκες (για κάλυψη ελλείμματος και πληρωμή χρεολυσίων, όπως μειώνονται από άλλα μη δημοσιονομικά έσοδα, όπως έσοδα από αποκρατικοποιήσεις κλπ) το 2016 θα είναι περίπου το 1/5 των χρηματοδοτικών».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ενδεχόμενο να αντιδράσει νομικά η Ελλάδα απέναντι στις τούρκικες προκλήσεις
Ανοικτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η ...
Απειλές Μεντβέντεφ: Η απάντηση σε νέες κυρώσεις θα είναι
Αυστηρό μήνυμα ότι η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις εις ...
Alpha Bank: Πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 2,9 δισ. φέτος
Η Δημοσιονομική Προσαρμογή συνεχίζεται ταχύτερα από ότι έχει ...
48ωρο λουκέτο στα φαρμακεία
Με 48ωρη πανελλαδική απεργία, απαντούν οι φαρμακοποιοί στην επιμονή των ...
Σαρανταοκτάωρη απεργία των φαρμακοποιών στις 10/3-11/3
Με 48ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 10 και 11, ...
«Βολές» κατά της τρόικας ρίχνει η Alpha Bank για τις καθυστερήσεις στις ...
Επίθεση Μίχαλου σε τρόικα: Προκαλούν αντί να βοηθούν
Εχθρική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και ...
Μέρκελ: Η στάση μας απέναντι στην Ελλάδα δεν άλλαξε
Δεν έχει αλλάξει η στάση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό ...
Σε εξέλιξη η συνάντηση τρόικας-ΥΠΟΙΚ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με ...