Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μακρόν: Ο γερμανικός δημοσιονομικός
Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να συνεργασθούν στενότερα για να ...
Φίσερ (Fed): Η ΕΚΤ πρέπει να αγοράσει κρατικά ομόλογα για να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της ...
Σόιμπλε: Κίνδυνος η ανεργία για την ευρωπαϊκή οικονομία
Κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα μπορούσε να αποτελέσει η ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να ρίξει έως 80 δισ. στην ευρωπαϊκή οικονομία

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να ρίξει έως 80 δισ. στην ευρωπαϊκή οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διοχετεύσει έως 80 δισ. ευρώ «ζεστού» χρήματος στην εξασθενημένη ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, προειδοποιώντας ότι το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες κινδυνεύει να αποτύχει, χωρίς ένα επαρκές ποσό μετρητών για την τόνωση της ζήτησης.

Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μέσα από έργα υποδομών και άλλα προγράμματα.

«Φοβάμαι ότι (το σχέδιο) μπορεί να είναι τελικά απογοητευτικό. Δεν έχω κάποιες ενδείξεις γι' αυτό, αλλά ανησυχώ», δήλωσε ο 36ετής κ. Μακρόν, ο οποίος είναι κεντρικό πρόσωπο στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να ενισχύσει τις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας του. Ο υπουργός δήλωσε ότι η Γαλλία επιθυμεί τη διάθεση από την ΕΕ ενός ποσού 60 δισ. ευρώ έως 80 δισ. ευρώ σε μετρητά, ως μέρος του συνολικού επενδυτικού σχεδίου - πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που εξετάζεται σήμερα - για να χρηματοδοτήσει άμεσα επενδύσεις ή να προσφέρει μετοχικό κεφάλαιο σε προγράμματα. «Είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε πραγματικό χρήμα και ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με έναν αποτελεσματικό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν.

Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου φορέα για την εποπτεία του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν «New Deal». O εποπτεύων φορέας θα αύξανε τη δύναμη πυρός του επενδυτικού ταμείου, εκδίδοντας χρέος στις αγορές για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε προγράμματα, όπως για παράδειγμα οπτικών ινών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο φορέας αυτός θα συγκροτούσε επίσης ομάδες από Ευρωπαίους ειδικούς για την επιλογή προγραμμάτων μετά από ανταγωνιστική διαδικασία. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ που είναι ενημερωμένοι για το σχέδιο Γιούνκερ ανέφεραν ότι είναι απίθανο να υπάρξει νέο χρήμα. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν μόνο υφιστάμενοι δημόσιοι πόροι, με την ελπίδα ότι θα προελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια για να ενισχυθεί το επενδυτικό ταμείο. Ο κ. Μακρόν, ο οποίος επιδίωξε τη στήριξη του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν σε χθεσινή συνάντησή τους, σημείωσε ότι το αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ το 2012 που βασίσθηκε σε χαμηλότοκα δάνεια δεν ήταν πλήρως αποτελεσματικό.

Ο κ. Μακρόν μίλησε ευθαρσώς για «ψεύτικες» (fake) μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία στο παρελθόν. Οι «πραγματικές» μεταρρυθμίσεις είναι τώρα το προαπαιτούμενο για ένα κατάλληλο πρόγραμμα στήριξης από τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός. «Είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε μία δυναμική (για το πακέτο στήριξης) και το μεταρρυθμιστικό πακέτο μας είναι κρίσιμο, επειδή μα αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ζητήσουμε με τη σειρά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για να προωθήσει τις επενδύσεις, υποστήριξε ο κ, Μακρόν, αλλά πιστεύει ότι το Βερολίνο αλλάζει στάση. «Το 2012 και το 2013, η γερμανική οικονομία βασίσθηκε περισσότερο στις αγορές εκτός της Ευρωζώνης. Φέτος, βασίζεται περισσότερο στην Ευρωζώνη και υποφέρει, όπως και εμείς. Τώρα υπάρχουν οι συνθήκες για να πραγματοποιηθεί το New Deal», τόνισε, ενώ σύγκρινε τα σημερινά προβλήματα της Ευρώπης με αυτά που αντιμετώπισε στη δεκαετία του 1930, όταν η κοινωνική δυσφορία και ο λαϊκισμός ήταν σε έξαρση: «Εάν οι πολιτικοί ηγέτες δεν αναλάβουν κινδύνους, θα περιπέσουμε σε οικονομική στασιμότητα και αυτό θα έχει πολιτικές συνέπειες», σημείωσε.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Γκάμπριελ: Το σκάνδαλο της VW δεν θα πλήξει την γερμανική οικονομία
Το σκάνδαλο της Volkswagen δεν αναμένεται να πλήξει την γερμανική ...
BBG: Η Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση "φλερτάρει" με τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ...
Τσίπρας:  Το τουριστικό εισόδημα πρέπει να διαχέεται στην πραγματική οικονομία
  Τη θέση ότι η αύξηση του τουρισμού θα έπρεπε να συνδέεται επαρκώς με ...
Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων: Πλήγμα για τη ρωσική οικονομία και ανάπτυξη οι νέες κυρώσεις
Η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB) με έδρα τη Μόσχα εξέφρασε τη βαθιά ...
Πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο αμφισβητεί τη διάγνωση της ΕΕ  για την κρίση στην ευρωζώνη
  Στο απόγειο της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, με την οικονομία της ...
Η Μόσχα ενέκρινε μια πρώτη χορήγηση κεφαλαίων στην Κριμαία
Ένα πρώτο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Κριμαίας  ενέκρινε ...
Κομισιόν: Μετασχηματίζεται η ελληνική οικονομία
Στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει τη διαδικασία ...
Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων του για την παγκόσμια ...
«Η Κυπριακή οικονομία θα βυθιστεί απότομα στην ύφεση»
«Η Κυπριακή οικονομία θα βυθιστεί απότομα στην ύφεση, καθώς ...