Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 12C°,
Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στους 86.900 οι οφειλέτες που ρύθμισαν τις ασφαλιστικές τους οφειλές
Τους 86.900 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ...
Στους 86.900 οι οφειλέτες που ρύθμισαν τις ασφαλιστικές τους οφειλές
Τους 86.900 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ...
Στους 86.900 οι οφειλέτες που ρύθμισαν τις ασφαλιστικές τους οφειλές
Τους 86.900 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τα οφέλη και οι «παγίδες» της νέας ρύθμισης για τους οφειλέτες

Τα οφέλη και οι «παγίδες» της νέας ρύθμισης για τους οφειλέτες

Τα υπέρ και τα κατά της νέας ρύθμισης οφειλών μετρούν ήδη όσοι χρωστούν σε εφορίες και ταμεία. Η ρύθμιση τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, παρά τις ενστάσεις της τρόικα, για να μπορέσουν ένας στους δύο Έλληνες να εξοφλήσουν σε 72 ως 100 δόσεις τα χρέη τους.

Ειδικότερα, η ρύθμιση αφορά 3,3 εκατομμύρια πολίτες, που χρωστούν περίπου 68 δισ. ευρώ στις εφορίες και περίπου 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες, που χρωστούν συνολικά 19 δισ. ευρώ σε όλα τα ταμεία.

Υπό την «ομπρέλα» της ρύθμισης τίθενται και οι βεβαιωμένες και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες έως την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή και οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Όσον αφορά τα Ταμεία, μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις αρχές του προηγούμενου μήνα, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Αυγούστου.

Αν και τα κίνητρα της ρύθμισης είναι κοινά σε εφορίες και ταμεία, αφού προβλέπεται και στις δύο περιπτώσεις εξόφληση έως 100 δόσεις, «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 90% και μείωση επιτοκίου περίπου κατά το ήμισυ, η διαδικασία και οι όροι υπαγωγής είναι διαφορετικοί:

-Για τις οφειλές σε εφορίες άνοιξε ειδική εφαρμογή του TAXIS για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ενώ

-για οφειλές σε Ταμεία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις επί τόπου στα Κέντρα Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Σε ό,τι αφορά τους όρους υπαγωγής:

-Για τις οφειλές στα Ταμεία είναι προαπαιτούμενο η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από τον Οκτώβριο και μετά, ενώ

-για τις οφειλές στις εφορίες μπορεί να γίνει ή καταβολή ή ρύθμιση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

Τί συμφέρει τους οφειλέτες, κατά περίπτωση;

-Όσοι έχουν παλιές οφειλές, δηλαδή πριν από το 2013, επειδή έχουν συσσωρευτεί πολλές προσαυξήσεις, τους συμφέρει -εάν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα- να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, αφού το «κούρεμα» των προσαυξήσεων είναι 50% και όχι σε 72 δόσεις, αφού το «κούρεμα» περιορίζεται στο 30%.

-Αντιθέτως, όσοι έχουν οφειλές από το 2013 και μετά, τους συμφέρει να ρυθμίσουν σε 12 ή 24 δόσεις με «κούρεμα» 90% ή 80% αντιστοίχως και όχι να καταβάλουν εφάπαξ με «κούρεμα» 100%, με δεδομένο ότι οι προσαυξήσεις είναι σχετικά περιορισμένες.

-Για όσους είναι στη ρύθμιση της Νέα Αρχής και μπορούν να εξυπηρετούν τις 48 δόσεις, συστήνεται η παραμονή σε αυτήν, αφού έχουν ως κίνητρο επιπλέον «κούρεμα» 20% στις προσαυξήσεις, που αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής συσσωρευμένης οφειλής.

-Όσοι δεν υπαχθούν στη ρύθμιση έως τις 31 Μαρτίου του 2015, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την απειλή των κατασχέσεων, το ίδιο και όσοι χάσουν τη ρύθμιση είτε επειδή δεν θα έχουν καταβάλει τις τρέχουσες εισφορές είτε επειδή δεν θα έχουν καταβάλει δόσεις της ρύθμισης. «Ανοχή» θα επιδειχθεί μόνο για όσους δεν καταβάλουν δύο δόσεις ή μία με καθυστέρηση δύο μηνών.

Πώς να ρυθμίσετε τις οφειλές σας στα ταμεία

Από την προηγούμενη Δευτέρα μπορούν οι οφειλέτες των Ταμείων να υποβάλλουν αίτηση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, μετά την υπογραφή της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν σε έως και 100 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο 4,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Το ποσοστό της έκπτωσης επί των νομίμων προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων (όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί στις 31/12/2012), κυμαίνεται από 100% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής των οφειλών και φθάνει έως 20% στην περίπτωση που η οφειλή ρυθμιστεί στις 100 δόσεις.

Προβλέπεται, ακόμη, η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, για μια μόνο φορά, σε περιπτώσεις απώλειάς της για λόγους ανωτέρας βίας.

Λαμβάνεται, επίσης μέριμνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση μεταξύ των οφειλετών που υπήχθησαν στη ρύθμιση της Νέα Αρχής του Ν.4152/2013, όπως ισχύει, και όσων υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Η νέα ρύθμιση έχει εφαρμογή για κύριες οφειλές έως 1.000.000 ευρώ. Για ποσά κύριας οφειλής άνω του 1.000.000 ευρώ, παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις του προηγούμενου Νόμου Νέα Αρχή (Ν.4152/2013).

Για την ένταξη στην παρούσα ρύθμιση απαιτείται μόνο η υποβολή της αίτησης υπαγωγής εκ μέρους του οφειλέτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (όπου αυτή προβλέπεται) και η πιστοποιημένη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1 Οκτωβρίου του 2014 και για όλους τους μήνες που προηγούνται από την υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.

Πώς καταβάλλονται οι δόσεις

Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 21η του μήνα υποβολής της αίτησης υπαγωγής και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη ημέρα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την 21η κάθε μήνα και εφόσον δεν είναι εργάσιμη την επόμενη ημέρα.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οφειλές σε όλα τα Ταμεία, εκτός από το ΝΑΤ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 1/10/2014 και οφειλές, οι οποίες έως την ίδια ημερομηνία, τελούν σε αναστολή διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου.

Με δεδομένο όμως ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν καταβάλλονται στις ίδιες ημερομηνίες, σε όλα τα ταμεία, η εγκύκλιος αναφέρει ενδεικτικά ότι για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπάγονται οφειλές έως και μισθολογικής περιόδου Αυγούστου 201, ενώ για τον ΟΑΕΕ οφειλές έως και περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2014.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Η ρύθμιση χάνεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα, τις τρέχουσες εισφορές και τις προβλεπόμενες δόσεις της ρύθμισης.

Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης καθίσταται απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων προσαυξήσεων και τόκων, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά, ενώ το υπόλοιπο της κύριας οφειλής υπολογίζεται εκ νέου από 1/1/2013 με το ετήσιο επιτόκιο που καθορίζεται από το Νόμο της ρύθμισης «Νέα Αρχή». Με το ίδιο επιτόκιο βαρύνονται και οι εκπρόθεσμες εισφορές.

Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις

Για τις οφειλές που έχουν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ, οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στα κατά τόπους αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ. Για τις λοιπές οφειλές του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ, δεδομένου ότι διενεργείται μηνιαίως ο έλεγχος των εισφορών που έχουν δηλωθεί και καταβληθεί στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπους αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Προς την εφορία

Πιο ελκυστική γίνεται η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, αφού με την απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Eσόδων Kατ. Σαββαΐδου, η οποία δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, «χαλαρώνουν» οι όροι υπαγωγής στη ρύθμιση σε σχέση με τα όσα ορίζει ο Νόμος.

Οι οφειλές που υπάγονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση, είναι το σύνολο των βεβαιωμένων έως και τη 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως την ημερομηνία αίτησης οφειλών. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση το Δεκέμβριο και έχει ληξιπρόθεσμες δόσεις φόρου εισοδήματος ή ENΦIA, αυτές οι δόσεις, αλλά και όσες απομένουν θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και όχι στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Η ειδική εφαρμογή του TAXIS για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων άνοιξε. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

- H αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των διατάξεων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι τις 31/3/2014. Eλάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται στα 50 ευρώ.

- H πρώτη δόση είναι καταβλητέα μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη των επόμενων μηνών.

Xρέη που υπάγονται στη ρύθμιση

Yπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Oκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών. Δηλαδή, ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα δημιουργηθούν μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση στις 31 Mαρτίου του 2015 και μέχρι τότε δεν έχει πληρώσει τον ENΦIA ή το φόρο εισοδήματος μπορεί να εντάξει τις οφειλές αυτές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αφού αυτές είχαν βεβαιωθεί μέχρι την 1η Oκτωβρίου 2014.

Mετά από επιλογή του οφειλέτη:

α) Βεβαιωμένες έως και την 1η Oκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του Νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

β) βεβαιωμένες έως και την 1η Oκτωβρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

γ) βεβαιωμένες έως και την 1η Oκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται.

H υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή δεν μπορεί να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ. Για την υπαγωγή θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις. Οφειλές έως και 15.000 μπορούν να ρυθμιστούν έως σε 100 δόσεις, ενώ μεγαλύτερου ύψους οφειλές ρυθμίζονται σε 72 μηνιαίες.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ρεκόρ αιτήσεων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η εφαρμογή της νέας ρύθμισης των 100 δόσεων για ...
Στους 131.123 οι οφειλέτες που ρύθμισαν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία
Τους 131.123 έφταναν μέχρι χθες, οι οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ...
Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για 115.826 οφειλέτες
Τους 115.826 έχουν φτάσει οι οφειλέτες, που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές ...
Στους 86.900 οι οφειλέτες που ρύθμισαν τις ασφαλιστικές τους οφειλές
Τους 86.900 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ...
Στους 86.900 οι οφειλέτες που ρύθμισαν τις ασφαλιστικές τους οφειλές
Τους 86.900 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ...
Στους 86.900 οι οφειλέτες που ρύθμισαν τις ασφαλιστικές τους οφειλές
Τους 86.900 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των ...
Ρυθμίστηκαν οφειλές 2, 03 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία
Τις πρώτες 20 ημέρες της εφαρμογής της νέας ρύθμισης των οφειλών σε ...
Ποιοι οφειλέτες του ΙΚΑ μπορούν να ενταχθούν σε ευνοϊκότερο καθεστώς ρύθμισης
Τη δυνατότητα να επανενταχθούν στο καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, ...
Εκτός νέας ρύθμισης πάνω από 1.500.000 οφειλέτες του Δημοσίου
Εκτός νέας ρύθμισης μένουν περισσότεροι από 1.500.000 οφειλέτες του ...