Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία ή ρήξη-Σήμερα καταθέτουμε μέτρα, αύριο πάμε Eurogroup
Με το χρόνο να κυλά αντίστροφα, έτσι ώστε Αθήνα και δανειστές να τα ...
Καταληκτικός σταθμός η... Σύνοδος-Νέο Eurogroup πριν τη Δευτέρα
Της Βούλας ΜαλαίνουΗ ερχόμενη Δευτέρα θεωρείται ο καταληκτικός ...
Ο Δεκέμβριος της… απαλλαγής;-To Μνημόνιο και οι πρόωρες εκλογές
Του Αλέξη Ρωμανού Η κυβέρνηση θεωρεί ως ορόσημο τις ημερομηνίες 8 ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Τα νέα… Δεκεμβριανά-Τα κρίσιμα Eurogroup και η τελευταία Σύνοδος

Τα νέα… Δεκεμβριανά-Τα κρίσιμα Eurogroup και η τελευταία Σύνοδος

Του Αλέξη Ρωμανού

Ορόσημο για την Ελλάδα είναι τόσο η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς, που θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, όσο και οι δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, που θα γίνουν στις 8 και στις 15 Δεκεμβρίου.

Οι δανειστές θέλουν, μέσα στο Δεκέμβριο νέο «Συμβόλαιο» με την Αθήνα, την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι Βερολίνο και Βρυξέλλες επιδιώκουν την συνέχιση της «σκληρής» εποπτείας για την τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και μετά το τέλος του χρόνου, οπότε εκπνέει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτική είναι η στάση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος προχώρησε σε ανοιχτό εκβιασμό: ή νέο μνημόνιο μέχρι τέλους του 2014 ή θα επιστρέψετε τα 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.

Ο κύριος στόχος των δανειστών είναι η διατήρηση των όρων και μετά το 2014. Η κυβέρνηση αναζητεί μια συμβιβαστική λύση, που θα διασφαλίζει έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για την κυβέρνηση, αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους Ευρωπαίους δανειστές.

Από τις δηλώσεις του κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο Reuters προκύπτει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, πλέον, να προσυπογράψει το σχέδιο που έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι.

Το σχέδιο για την παροχή μιας προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Χαρδούβελης, προβλέπει ότι το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» θα παρασχεθεί στην Ελλάδα με τους όρους που προβλέπονται από το καταστατικό του ΕΜΣ, δηλαδή με το εργαλείο ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής, το ECCL (Enhanced Conditions Credit Line).

Παρότι η κυβέρνηση έλεγε ως τώρα ότι δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο σχήμα επιτήρησης, ο κ. Χαρδούβελης αναγνώρισε την αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, επιβεβαιώνεται από τον κ. Χαρδούβελη ότι θα ισχύσουν όσα αναφέρονται στο καταστατικό του ΕΜΣ. Δηλαδή, θα πρόκειται ένα πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και όχι για μια τεράστια λίστα με μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις, όπως συνέβαινε ως τώρα με τα μνημόνια που εφαρμόσθηκαν.

Η διάρκεια εφαρμογής του νέου προγράμματος θα είναι 6-12 μήνες.

Πέρα από διαφορές αποχρώσεων, πάντως, η ουσία είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για απεμπλοκή από τη διεθνή επιτήρηση κατέληξε σε αποτυχία: ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, με στενή επιτήρηση από τους διεθνείς δανειστές και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία η κυβέρνηση πάσχιζε να αποφύγει, για να μπορέσει να μιλήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα περί απεμπλοκής από την επιτήρηση.

Ο σκόπελος του νέου μνημονίου

Η κυβέρνηση «καίγεται» για το πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος ενός νέου μνημονίου, που προβλέπει βάσει κανονισμών, η παροχή της ενισχυμένης γραμμής πίστωσης (ECCL).

Πρόκειται για μεγάλο «αγκάθι» σε πολιτικό επίπεδο και αναζητείται η χρυσή τομή στις διατυπώσεις, με αρμόδιες πηγές να τονίζουν, πάντως, πως μιλάμε για ένα πλαίσιο με σαφώς μεγαλύτερη αυτονομία στην Ελλάδα, πιο χαλαρούς όρους και πλαίσιο εποπτείας.

Η έκκληση της ελληνικής πλευράς, να δοθεί ένα ειδικό σχήμα προληπτικής χρηματοδοτικής υποστήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς όμως να συμφωνηθεί εφαρμογή ενός νέου προγράμματος υπό επιτήρηση, φαίνεται ότι πέφτει στο κενό.

Δεν έγινε καν δεκτό το αίτημα απομάκρυνσης του ΔΝΤ από την ομάδα επιτήρησης, παρότι η κυβέρνηση έδινε ιδιαίτερο πολιτικό βάρος σε αυτό το θέμα. Η πολιτική γραμμή που κυριάρχησε στο πρόσφατο Eurogroup ήταν ότι αυτό που προέχει δεν είναι να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά να «δεθεί» η Ελλάδα όσο πιο σφιχτά γίνεται, ώστε να μην έχει πολλά περιθώρια ελιγμών μια αυριανή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα στο "ΧΡΗΜΑ plus" που κυκλοφορεί με την "Παραγωγή" αύριο, Σάββατο

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντάισελμπλουμ: Η κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη, τονίζει ο ...
LIVE: Οι αφίξεις των ΥΠ.ΟΙΚ στο Eurogroup
Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση τις προσελεύσεις των υπουργών ...
Πρόβλημα εμπιστοσύνης εγείρει το Eurogroup
Στο... "πράσινο φως" του Eurogroup για την ελληνική πρόταση, ως αντάλλαγμα για ...
Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής
Τις ελληνικές θέσεις, μετά το ΌΧΙ στο δημοψήφισμα, θα παρουσιάσει ο ...
Nέο Eurogroup την Τετάρτη
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε απόψε ...
Δυόμισι ώρες νωρίτερα το αυριανό Eurogroup
Δυόμισι ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, θα ξεκινήσει η ...
Προσπάθεια για μια θετική δήλωση του Eurogroup
Ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ οι διαβουλεύσεις στο Brussels group και ...
Ανοιχτά όλα τα σενάρια
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης Αγώνα δρόμου ξεκινά η κυβέρνηση προκειμένου ...
Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Eurogroup ζητεί το ΠΑΣΟΚ
Επίσημη και ουσιαστική ενημέρωση από την κυβέρνηση «μετά τα όσα ...