Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 21C°,
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Προβληματισμένος ο Βενιζέλος για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες παραβιάσεις, από την Τουρκία, ...
Βενιζέλος: Η Ελλάδα καταπολεμά τον αντισημιτισμό
Την ανάγκη «κατηγορηματικής καταδίκης του αντισημιτισμού» ...
Στην Ιταλία ο Βενιζέλος τη Δευτέρα
Την Ιταλία θα επισκεφθεί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Ενδεχόμενο να αντιδράσει νομικά η Ελλάδα απέναντι στις τούρκικες προκλήσεις

Ενδεχόμενο να αντιδράσει νομικά η Ελλάδα απέναντι στις τούρκικες προκλήσεις

Ανοικτό άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η Ελλάδα και η Κύπρος να αντιδράσουν νομικά απέναντι στην «ακραία, κραυγαλέα και προκλητική στάση της Τουρκίας, που, με την αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός των ορίων της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros», καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και αποδεικνύει ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, στήριξε πλήρως τις αποφάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών μέχρι να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατούν ορισμένες χώρες, τονίζοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί μια τόσο κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου για αυτό και πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση.

«Η αντίδραση μας είναι, μέχρι στιγμής, έντονη πολιτικά, μπορεί να αποκτήσει, όμως, και νομικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως μήτρα προβλημάτων την κραυγαλέα καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, σε όλους τους τόνους, έχει εξηγήσει πως ούτε η τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ούτε της Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ έχουν επιθετικό χαρακτήρα».

Επίσης, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να διακόψει τις διακοινοτικές συνομιλίες, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν, όταν η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματική νομική κατάσταση που υπάρχει στο νησί, καθώς η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, του ΟΗΕ και της Ευρωζώνης και έχει διεθνή νομική εθνική κυριαρχία με την νόμιμη εκλεγμένη κυπριακή κυβέρνηση.

«Η ελληνική πλευρά στηρίζει την απόφαση του κ. Αναστασιάδη, θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες, δεν μπορεί, όμως, αυτό να γίνει όταν συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στο όνομα της τουρκοκυπριακής κοινότητας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Και πρόσθεσε:

«Όταν συμφωνήθηκε το κοινό ανακοινωθέν για τις διακοινοτικές συνομιλίες είχαν ήδη διαμορφωθεί όλα τα δεδομένα σε σχέση με την ΑΟΖ και είχαν ήδη συναφθεί και υπογραφεί οι διακρατικές συμφωνίες. Η Τουρκική πλευρά γνώριζε όλα τα δεδομένα πριν την έναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε «για ακραία προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία προβάλει την ιδιότητά της ως εγγυήτρια δύναμη, όπως έκανε και με την εισβολή στην Κύπρο».

«Δεν υπάρχει διαφορά περί οριοθέτησης της ΑΟΖ. Δεν υπάρχει αμφισβητούμενη περιοχή, ακόμα και να δεχθούμε την βάρβαρη ντε φάκτο διχοτομημένη λύση που επέβαλε στο νησί. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί πλήρως τα νόμιμα δικαιώματα της βάσει των διεθνών κανόνων και συμβάσεων», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Στο σημείο αυτό, ο αντιπρόεδρος άφησε αιχμές για την στάση ορισμένων διεθνών παραγόντων λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν διεθνείς παράγοντες που μιλάνε ανοικτά για μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη άμεσα να τις διακόψει. Υπάρχουν, όμως και άλλοι που ζητούν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης, για να αποφευχθεί η ένταση και αυτό σημαίνει ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ίσα μέτρα ίσα σταθμά. Προφανώς θέλουμε και επιδιώκουμε σαφέστερη και καθαρότερη θέση της διεθνούς κοινότητας σε όλα τα φόρα, γιατί η στάση των ίσων μέτρων, ίσων σταθμών δεν μας καλύπτει. Για εμάς αυτό που είναι το ζητούμενο είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της κραυγαλέας καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς περί εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς, λέγοντας με έμφαση:

«Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα της Τουρκίας, ούτε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ορυκτό πλούτο, ο οποίος θα ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δυο πλευρών, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, με τρόπο όχι μόνο ίσο, αλλά και φιλικότερο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για να μπορέσει έτσι οικονομικά να εξομοιωθεί».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμα ότι καταλύτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η θετική λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την πάγια θέση μας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την λύση του».

«Συνεχίζουμε όλες τις επαφές σε όλα τα επίπεδα και στους 58 ερευνητικούς γύρους. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τον διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 40 χρόνια», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη επιδίωξης εθνικής συναίνεσης, τονίζοντας ότι «το παρελθόν μας διδάσκει ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας υπάρχει σταθερότητα και ευρύτατη συναίνεση», συμπληρώνοντας ότι «πατριωτισμός σημαίνει γνώσει της ιστορίας και ενίσχυση της εθνικής ισχύος».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Βενιζέλος: Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί
«Η αβεβαιότητα αποδυναμώνει τη θέση της χώρας, όχι της κυβέρνησης» ...
Ευ. Βενιζέλος: «Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας»
Με τον πλέον απερίφραστο τρόπο καταδίκασε ο αντιπρόεδρος της ...
Βενιζέλος: Η Ελλάδα γυρίζει στις αγορές καλύτερα από την Ιρκανδία και Πορτογαλία
Πρόκειται για τεράστια επιτυχία. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές ...
Βενιζέλος: Με τη Μέρκελ συζητήσαμε για την αλλαγή σελίδας που κάνει η Ελλάδα
Η διεθνής προβολή της αλλαγής σελίδας που κάνει η Ελλάδα, ήταν το ...
Βενιζέλος: Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, θα βγούμε στις αγορές
Εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, νωρίτερα σήμερα, ο ...
Βενιζέλος: Ισχύει ό,τι έχουμε πει για ΕΑΣ και πλειστηριασμούς
Αισιόδοξος για το κλείσιμο των θεμάτων στις διαπραγματεύσεις με την ...
Βενιζέλος: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να ξέρουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Για την εφαρμογή του Ελληνικού Προγράμματος ενημέρωσε -μεταξύ άλλων- ο ...
Με
Σύσκεψη ενόψει της άφιξης της τρόικας θα πραγματοποιήσουν αύριο, ...
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ευ. Βενιζέλος, 21- 28 Σεπτεμβρίου
Από τις 21 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2013,θα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ...