Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Εκλογή Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου
Του Γιάννη Λιάρου Με μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες και ...
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αδύνατη η συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου
Δεν περιμένουμε η τρόικα να έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με την ...
Συμφωνία-πακέτο ζητεί η κυβέρνηση με ορόσημο το Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου
Του Αλέξη Ρωμανού Στο έκτακτο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου μετατίθενται οι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κυβέρνηση: «Πράσινο φως» στις 8 Δεκεμβρίου, συμφωνία πριν από την εκλογή Προέδρου

Κυβέρνηση: «Πράσινο φως» στις 8 Δεκεμβρίου, συμφωνία πριν από την εκλογή Προέδρου

Του Γιάννη Λιάρου

Σε σπριντ τεσσάρων εβδομάδων είναι έτοιμη να επιδοθεί η κυβέρνηση, προκειμένου στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να ανάψει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που θα σημάνει το τέλος του μνημονίου. Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου σχεδίασαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. «Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, δύσκολη, αλλά είναι η τελευταία διαπραγμάτευση πριν την έξοδο μας από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας» επανέλαβε ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση, περιγράφοντας το στόχο της κυβέρνησης, που είναι «όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, που είναι η συνεδρίαση του Eurogroup».

Οι κυβερνητικοί εταίροι αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, τόσο λόγω της σκληρής στάσης των δανειστών όσο και λόγω της πίεσης που προκαλεί το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, με την προεδρολογία και την εκλογολογία να καθορίζουν την ατζέντα και να τροφοδοτούν την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Ωστόσο, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επιμένουν στο σχεδιασμό τους, που είναι –όπως τον περιέγραψε και πάλι χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης– να έχει ο ελληνικός λαός «το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας, ώστε η χώρα μας να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο».

Περιμένοντας την τρόικα...

Με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συνεχή «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας και στην υλοποίηση των φιλολαϊκών παρεμβάσεων που έχει εξαγγείλει, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία, το οικονομικό επιτελείο δηλώνει έτοιμο να υποδεχθεί τους τροϊκανούς για την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε ότι η τρόικα «δεν έχει ανοίξει νέα ζητήματα» και ότι «τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι τα γνωστά, που βρίσκονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

«Διπλός στόχος»

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για διπλό στόχο: «Να ολοκληρώσουμε αυτή την τελευταία επιθεώρηση της τρόικας και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την επόμενη φάση μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από την ΕΕ, γιατί θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, να είμαστε μια φυσιολογική, θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνει εύκολα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι παρά τις πιέσεις των δανειστών, που δίνουν την εικόνα «εμπλοκής» στη διαπραγμάτευση, οι τέσσερις εβδομάδες που απομένουν έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurgroup είναι επαρκής χρόνος για να έχουν κλείσει οι «τρύπες» και να πάρει η Ελλάδα το «πράσινο φως».

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων και ολιγωρίας, ωστόσο Σαμαράς και Βενιζέλος πιστεύουν ότι η επίτευξη αυτού του στόχου έως τις αρχές του 2015 θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό, αφού η κυβέρνηση θα μιλά με όρους «μεταμνημονιακής εποχής», γεγονός που μπορεί να καθορίσει αποφασιστικά τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές κατά τη διαδικασία εκλογής Πρέδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο.

«Ή θα διαλέξουμε ως λαός και ως έθνος μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους και που είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη, ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις που δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι επισφαλείς, ασαφείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για δίλημμα που υπάρχει «σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία». Για την απάντηση σε αυτό το δίλημμα, όμως, θα πρέπει να περιμένουμε λίγες εβδομάδες ακόμα...       

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στρατούλης: Η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει καταδικαστική συμφωνία
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση ...
«Πυρετός» διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση
Τα επόμενα βήματά της στο πεδίο της διαπραγμάτευσης το προσεχές ...
Κοστίζουν ακριβά οι καθυστερήσεις
Πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται πως ...
Βενιζέλος: Η κυβέρνηση είναι στρατηγικά εγκλωβισμένη
 Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ασκεί ο ...
Δ.Σ. στην ΕΠΟ για την εκλογή προέδρου
Στις 30 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. ...
Συμφωνία-πακέτο ζητεί η κυβέρνηση-Μετατίθενται για τις 15/12 οι οριστικές λύσεις
Του Αλέξη Ρωμανού Στο έκτακτο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου μετατίθενται οι ...
Σαμαράς-Βενιζέλος: Μάχη με τις μεταρρυθμίσεις μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
B.M. Να κερδίσει χρόνο στις μεταρρυθμίσεις, τουλάχιστον μέχρι την εκλογή ...
Ο Δεκέμβριος της… απαλλαγής;-To Μνημόνιο και οι πρόωρες εκλογές
Του Αλέξη Ρωμανού Η κυβέρνηση θεωρεί ως ορόσημο τις ημερομηνίες 8 ...
Πολιτική απόφαση θέλει η κυβέρνηση-Όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι του Eurogroup
Πολιτική απόφαση αναζητούν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ...