Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τελεσίγραφο των εταίρων για παράταση του προγράμματος
Επέκταση με ταυτόχρονη δέσμευση της Ελλάδας για την ολοκλήρωση του ...
Pressing στο Eurogroup της Παρασκευής για την αξιολόγηση, με φόντο το χρέος
Tην Παρασκευή θα έρθει αντιμέτωπος με τις "χίμαιρες" του ελληνικού ...
Βενιζέλος: Το χρέος είναι αντιμετωπίσιμο χωρίς δάνειο και νέο Μνημόνιο
Το χρέος είναι αντιμετωπίσιμο, με πολλούς τρόπους, χωρίς δάνειο, η χώρα ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Το μνημόνιο πεθαίνει, ζήτω η επιτήρηση-Η κωλοτούμπα των εταίρων για χρέος και δεσμεύσεις

Το μνημόνιο πεθαίνει, ζήτω η επιτήρηση-Η κωλοτούμπα των εταίρων για χρέος και δεσμεύσεις

Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε πανικόβλητο να διαψεύδει δημοσιεύματα που λένε ότι «ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος», όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφο για την ημερήσια διάταξη της Συνόδου της Πέμπτης.

Κάτι τέτοιο διαψεύσθηκε στη συνέχεια και από την πλευρά τους επικεφαλής του Eurogroup, όμως υπό το βάρος των ασφυκτικών ευρωπαϊκών πιέσεων, η κυβέρνηση σάλπισε υποχώρηση, σε ό,τι αφορά το καθεστώς επιτήρησης της χώρας στην μετά το μνημόνιο εποχή.

Από τις δηλώσεις του κ. Γκίκα Χαρδούβελη στο Reuters προκύπτει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη πλέον να προσυπογράψει το σχέδιο που έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να αποφύγει έναν... εξοντωτικό έλεγχο από την Τρόικα, που θα έθετε εν αμφιβόλω την έγκαιρη λήψη των τελικών αποφάσεων στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο για την παροχή μιας προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Χαρδούβελης, προβλέπει ότι το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» θα παρασχεθεί στην Ελλάδα με τους όρους που προβλέπονται από το καταστατικό του ΕΜΣ, δηλαδή με το εργαλείο ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής, το ECCL (Enhanced Conditions Credit Line).

Όπως φαίνεται και από τον τίτλο του χρηματοπιστωτικού εργαλείου, η χρηματοδότηση παρέχεται με διευρυμένους όρους (enhanced conditions), δηλαδή στη βάση αναλυτικού οικονομικού προγράμματος, το οποίο θα υιοθετηθεί κατόπιν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν και η υλοποίησή του θα επιτηρείται σε τακτά διαστήματα (ανά τρίμηνο) από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρότι η κυβέρνηση έλεγε ως τώρα ότι δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σχήμα επιτήρησης, ο κ. Χαρδούβελης αναγνώρισε την αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διασφαλισθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων. Είπε, πάντως, ότι θα είναι προτιμότερο το «πάνω χέρι» να έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, επιβεβαιώνεται από τον κ. Χαρδούβελη ότι θα ισχύσουν όσα αναφέρονται στο καταστατικό του ΕΜΣ. Δηλαδή, θα πρόκειται ένα πρόγραμμα 10-15 σημαντικών μεταρρυθμίσεων και όχι για μια τεράστια λίστα με μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις, όπως συνέβαινε ως τώρα με τα μνημόνια που εφαρμόσθηκαν. Η Τρόικα, εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης, δεν θα κάνει «μικρομετρική διαχείριση» (micromanagement) των θεμάτων της ελληνικής οικονομίας. Η διάρκεια εφαρμογής του νέου προγράμματος θα είναι 6-12 μήνες, είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Πέρα από διαφορές αποχρώσεων, πάντως, η ουσία είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για απεμπλοκή από τη διεθνή επιτήρηση κατέληξε σε αποτυχία: ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοσθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, με στενή επιτήρηση από τους διεθνείς δανειστές και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, την οποία η κυβέρνηση πάσχιζε να αποφύγει, για να μπορέσει να μιλήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα περί απεμπλοκής από την επιτήρηση.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σε όλους του τόνους ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές μας και εμείς δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμφωνίας.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την Προληπτική Γραμμή προβλέπει:

1. Πρόγραμμα στήριξης για 1 χρόνο με τουλάχιστον δύο εξαμηνιαίους ελέγχους.

2. Χρηματοδότηση κυρίως από το αποθεματικό των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις εκκρεμείς επιστροφές κερδών συνολικού ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

3. Δέσμευση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Βιώσιμο τώρα το χρέος!

Την ίδια ώρα υπό αμφισβήτηση θέτουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω βοήθεια στη μείωση του χρέους. Υποστηρίζουν ότι άλλαξαν οι παράμετροι έναντι του 2012 και ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Η Ε.Ε. «παγώνει» τη λύση για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που είναι δέσμευση των δανειστών μας από το 2012.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως δεν θα ληφθεί απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ανάλυση για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Βασικό επιχείρημα των Ευρωπαίων είναι ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα έχουν αλλάξει και σαφώς είναι καλύτερες από το Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν δοθεί συγκεκριμένες υποσχέσεις στη χώρα μας, σχετικά με το χρέος. «Η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε το Νοέμβριο του 2012», προσθέτει ένας ακόμη Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπληρώνει ότι: «Με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει και πολύ νόημα να πει κανείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Λαφαζάνης: Αν θέλαμε να κάνουμε «κωλοτούμπα» θα είχαμε υπογράψει το e- mail Χαρδούβελη
     «Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παραδοθεί, ούτε θα κάνει πίσω ...
Σαμαράς: Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε χειρότερο Μνημόνιο
  Σε «χειρότερο Μνημόνιο» οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση, και το κόστος του ...
Με έξι μεταρρυθμίσεις θα πάει στο Eurogroup ο Βαρουφάκης-Η λύση για το χρέος και οι θέσεις για φορολογία και ιδιωτικοποιήσεις
Με έναν φάκελο, ο οποίος θα περιλαμβλάνει έξι προτεινόμενες ...
Βαρουφάκης: Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος δυσβάσταχτο
«Το Μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος, το οποίο είναι ...
Συμφωνία-πακέτο ζητεί η κυβέρνηση με ορόσημο το Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου
Του Αλέξη Ρωμανού Στο έκτακτο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου μετατίθενται οι ...
Eurogroup: Πρώτη επίσημη για Χαρδούβελη-Λαμβάνει δεσμεύσεις για τις δόσεις
Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής του νέου κυβερνητικού ...
Euroworking Group: Βάζει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου-Η Ελλάδα λαμβάνει δεσμεύσεις
Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup ...
Ορόσημο η 5η Μαϊου: Στο τραπέζι του Eurogroup χρέος και δημοσιονομικό κενό-Το βασικό σενάριο
Το βασικό επόμενο ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση και το ...
Όλι Ρεν: Η Ιταλία σέβεται τις δεσμεύσεις της για το έλλειμμα, αλλά μειώνει αργά το χρέος
Η Ιταλία σέβεται τις δεσμεύσεις της για το δημόσιο έλλειμμα, αλλά ...