Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 21C°,
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ο Σαμαράς στη θέση του Αναστασιάδη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Τον Πρόεδρο της Κύπρου θα εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα ...
Ο Σαμαράς απέτισε φόρο τιμής στη σορό του Γλαύκου Κληρίδη
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τίμησε εκ μέρους του μητροπολιτικού ...
Σαμαράς: Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής θα δικαστεί για εγκληματικές ενέργειες
«Οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής θα δικαστούν με δημοκρατικό τρόπο» ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σαμαράς: Στηρίζουμε τις ενέργειες της κυπριακής ηγεσίας

Σαμαράς: Στηρίζουμε τις ενέργειες της κυπριακής ηγεσίας

Την αρραγή ενότητα Ελλάδας και Κύπρου και τη στήριξή του στις ενέργειες της κυπριακής ηγεσίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Στόχος των συναντήσεων (στις οποίες μετείχε κι ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος) είναι η συνεργασία και ο συντονισμός των ενεργειών της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Η στήριξή μας είναι δεδομένη, είμαστε στο πλευρό της Κύπρου».

Ο κ. Σαμαράς θύμισε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην απόφαση της οποίας συμπεριλήφθηκε η αναφορά στον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ΑΟΖ της Κύπρου. Απευθυνόμενος δε προς την Τουρκία είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει χώρα που προσδοκά την ένταξή της στην ΕΕ, χωρίς να αναγνωρίζει τα κράτη- μέλη της Ένωσης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου με μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού, υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, στηρίζουμε την κίνηση του κ. Αναστασιάδη για διακοπή των συνομιλιών, μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της και ότι θα δείξει απτά δείγματα ότι επιθυμεί τον διάλογο για τη λύση και όχι ως πρόσχημα. Η ενότητα του ελληνισμού είναι η πηγή της δύναμής του. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος είναι το προπύργιο του Ελληνισμού και κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την Τριμερή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αίγυπτο και αν θα προχωρήσουν σε οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών κρατών, δήλωσε ότι δεν θέλει να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, ωστόσο, είπε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα. Σημείωσε ότι «η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου συνιστά στρατηγικό κρίκο συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας, με στόχο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Οι συνθήκες είναι ώριμες για να προχωρήσουμε τη συνεργασία. Η Αίγυπτος είναι χώρα τεράστιας επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Θα προωθήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική για γεωπολιτική συνεργασία και οικονομική ανάπτυξη».

Ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι προπύργια σταθερότητας και σ' αυτό τον ρόλο προσβλέπουν όλο και περισσότεροι. Η ενότητά μας είναι δύναμη και ευθύνη απέναντι στους εαυτούς μας, αλλά και απέναντι σε λαούς της περιοχής, που προσβλέπουν σε μας για τη δική τους ασφάλεια και ευημερία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τα τετελεσμένα, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο, μέχρι τη λύση, με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του ΟΗΕ, είπε. Σημείωσε δε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η Κύπρος και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν την προσβολή των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με ενότητα και αποφασιστικότητα, πάντα δε με ειρηνικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Κύπρος στηρίζουν τον δικοινοτικό διάλογο που προωθεί ο γραμματέας του ΟΗΕ, είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, κατέληξαν σε τρία βασικά σημεία:

- Δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού.

- Οι δύο κυβερνήσεις έκαναν συνολική ανασκόπηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας, με σκοπό το συντονισμό του μελλοντικού σχεδιασμού.

- Η Ελλάδα και η Κύπρος ενωμένες υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και εξετάζουν μέσα από ποιες ενέργειες θα αντιμετωπισθούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας.

 

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σαμαράς: Θα νικήσουμε
  Aισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ...
Στη Χαλκίδα το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα ...
Σαμαράς: Δημιουργούμε σχέσεις με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου
Την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης ...
Σαμαράς: Η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων
 Η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των μνημονίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός ...
Στις 7/11 ο Σαμαράς στην Κύπρο-Συντονισμός με επίκεντρο την ενέργεια πριν τη Σύνοδο του Καϊρου
Οριστικά στις 7 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο πρωθυπουργός της ...
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά- Αναστασιάδη
  Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ...
Συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη στο Μαξίμου
Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντάται ...
Σαμαράς: Μπαίνουμε σε έναν άλλο ρυθμό ανάπτυξης
Ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της ...
Σαμαράς: Πρέπει τα αδύναμα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε φτηνή ενέργεια
Την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των πιο αδύναμων οικονομικώς ...