Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 24C°,
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Τοπικά
Σχετικά Νέα
ΤΕΛΟΣ τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία!
Συμπληρωματική εγκύκλιο, στην απόφαση της Μ. Γιαννάκου που απαγόρευε ...
Κατάληψη για τα σχολεία που κλείνουν στο Ηράκλειο
Κατάληψη στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης ...
Ανοίγει αύριο ο ΧΥΤΑ Φυλής μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών
Ανοικτός θα είναι από αύριο στις 8 το πρωί ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Εντολή στην εισαγγελία για παρέμβαση σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη

Εντολή στην εισαγγελία για παρέμβαση σε σχολεία που τελούν υπό κατάληψη

Η εισαγγελία της Πάτρας είναι μια από τους αποδέκτες της εγκυκλίου που απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με την οποία ζητά την άμεση παρέμβαση για τις περιπτώσεις των σχολείων της περιοχής – ανέρχονται σε 100- που τελούν υπό κατάληψη.
Στην εγκύκλιο – η οποία παραπέμπει σε αντίστοιχη παλαιότερη – επισημαίνεται πως η επέμβαση της εισαγγελίας Πατρών είναι επιβεβλημένη προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων
Αναλυτικότερα:
Στην ουσία η κυρία Κουτζαμάνη παραπέμπει σε παλαιότερη εγκύκλιο του 2011 όταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν ο σημερινός  Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες.
Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη εν όψει της εμφάνισης και πάλι του γνωστού φαινομένου της κατάληψης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπενθυμίζει  με την εγκύκλιο της την υπ΄ αριθμ. 4119/2011 εγκύκλιο του κ. Τέντε.
Μάλιστα, η ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους της την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές.
Να σημειωθεί ότι ο Τέντες στην εγκύκλιο του  έκανε αναφορά  ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί παρόμοια φαινόμενα καταστροφών, εξωσχολικών  παρεμβάσεων, κ.λπ.
Κατ΄ αρχάς, στην εγκύκλιο του 2011, ο κ. Τέντες ανέφερε:
«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί, που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες, ασφαλίζουν τις εισόδους τους σχολείου τους και παρεμποδίζουν την είσοδο τόσο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού.
Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές των υποδομών του σχολείου ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο.
Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων ενώ επιδιώκουν  την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή».
Όμως, συνέχιζε ο κ. Τέντες, οι συμπεριφορές αυτές κατά τις καταλήψεις στα σχολεία λαμβάνουν τη μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων όπως είναι της διατάραξης  οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής.
Επειδή τα εγκλήματα αυτά, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, διώκονται αυτεπάγγελτα, είναι αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για την βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους.
Στα πλαίσια αυτά, τόνιζε ο κ. Τέντες, απεθυνόμενους στους εισαγγελείς της χώρας, σημειώνει ότι πρέπει «να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις».
Δεν παραλείπει να αναφέρει ο κ. Τέντες, ότι «σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών». Αντίθετα, «η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται».
Ακόμη, υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο του 2011, ότι: «Σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους».
Όπως έλεγαν κύκλοι της Εισαγγελίας, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση πρέπει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ενημερώσει τις αρχές ότι παρά τη θέλησή τους στους χώρους του σχολείου έχουν εισέλθει εξωσχολικά άτομα.
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στην Πάτρα μαθητές και σχολεία από διάφορα μέρη για την εκδρομή τους!
Μπαίνουμε για τα καλά στην άνοιξη και οι σχολικές εκδρομές των λυκείων, ...
Σωρεία καταλήψεων στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης
Η ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής για θέματα του ΠανεπιστημίουΣε ...
Απλήρωτες από την έναρξη του σχολικού έτους οι καθαρίστριες στα σχολεία
Τον κίνδυνο διακοπής των υπηρεσιών καθαριότητας στα σχολεία, με ...
Παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών για την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ ζητά ο Άρειος Πάγος.
Tην παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ζήτησε ...
Επιστροφή  Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 09:04 Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013  Εκκένωση υπό κατάληψη χώρων στην Πάτρα
Αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί της ...
Κατάληψη σε Βιάννο και Μινώα Πεδιάδας
Αναβρασμός στην τοπική αυτοδιοίκηση Από το πρωί τελεί υπό κατάληψη ο ...
Κατάληψη από κατοίκους στο ΙΚΑ Αμφιάλης
Σε παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη, έξω από το ΙΚΑ ...
Νέα παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την υγειονομική διάταξη
Ζητάει, στη διευκρινιστική εγκύκλιο, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ...
Νέα παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την υγειονομική διάταξη
Ζητάει, στη διευκρινιστική εγκύκλιο, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ...