Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 4C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Χαρδούβελης: Η κυβέρνηση θα καταλήξει στο e-mail Χαρδούβελη
«Η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως ...
Χαρδούβελης: Σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση
Την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγκλίνει με την ...
Χαρδούβελης: Η διαπραγμάτευση προχωράει
«Κάναμε μια ενδελεχή κουβέντα για όλα. Η διαπραγμάτευση προχωράει» ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Χαρδούβελης: Προληπτική γραμμή στη μεταβατική περίοδο 6 έως 12 μηνών

Χαρδούβελης: Προληπτική γραμμή στη μεταβατική περίοδο 6 έως 12 μηνών

 Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος διάρκειας έως και ενός έτους περιορισμένης εποπτείας από την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), αφότου βγει από το μνημόνιο περί τα τέλη του χρόνου, χωρίς τη σημερινή «μικροδιαχείριση» από μέρους των πιστωτών της χώρας, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι σχεδιασμοί της ελληνικής κυβέρνησης για τον τερματισμό του μνημονίου πριν από την τυπική λήξη του προκάλεσαν σκεπτικισμό στις Βρυξέλλες και αναστάτωση στις αγορές, οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά, με τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών κρατικών ομολόγων να ανεβαίνουν σε ένα επίπεδο υψηλότερο από το 8%.

Αυτό όμως δεν μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, είπε ο κ. Χαρδούβελης στο Ρόιτερς. Η κυβέρνηση της Ελλάδας διαπραγματεύεται τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφαλείας υπό τη μορφή μιας γραμμής πιστώσεων, την οποία θα μπορεί να αξιοποιεί τη μεταβατική περίοδο, θα διαρκέσει από έξι έως δώδεκα μήνες και θα συμπεριλαμβάνει πολύ πιο ελαφριά επιτήρηση από ό,τι στο παρελθόν, όπως προέβλεψε.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και θα υπάρχει ένα μέσο απορρόφησης των οικονομικών σοκ σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό, το οποίο θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Αυτό το μέσο απορρόφησης των ενδεχόμενων οικονομικών σοκ θα μοιάζει με «μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους» (enhanced conditions credit line, ECCL) που μπορούν να εξασφαλίσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αλλά χωρίς τους όρους του Μνημονίου, όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης. Ακόμη, σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η κυβέρνηση, ανέφερε πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, αναμένει ότι θα αξιολογηθεί επί ενός πολύ μικρότερου αριθμού διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων —10 ως 15, εκτίμησε— κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συνέβαινε έως τώρα, είπε, καθώς η Αθήνα εκαλείτο να εφαρμόσει περίπου 800 χωριστά μέτρα μόνον από τον Απρίλιο.

«Επομένως η μικροδιαχείριση θα τελειώσει, με την έννοια ότι θα υπάρχουν απλώς μερικά θέματα στα οποία θα επικεντρώνεται η προσοχή» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο. «Αναμένουμε ότι οι αξιολογήσεις δεν θα είναι εξίσου επίσημη, και δεν θα δημιουργεί την αναστάτωση που προκαλούσε κατά την διάρκεια αυτών των τελευταίων τεσσάρων ετών» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας αναμένει εξάλλου ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στη μεταβατική περίοδο, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

«Θα επιθυμούσαμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει, με την έννοια ότι αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι οποίες μας παρακολουθούν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. «Η ακριβής φύση της σχέσης με το ΔΝΤ είναι κάτι το οποίο τελεί υπό συζήτηση. Από τη δική μας σκοπιά, θα θέλαμε η ΕΕ να έχει το πάνω χέρι σε αυτό» προσέθεσε.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ακόμη ότι αναμένει οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να μειωθούν μόλις η Αθήνα καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της. Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές ομολόγων φέτος έπειτα από ουσιαστικά τέσσερα χρόνια, αλλά τα σχέδιά της να αποκαταστήσει την αναχρηματοδότησή της δυσκόλεψαν τον περασμένο μήνα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, εν μέσω μιας ευρύτερης μαζικής ρευστοποίησης ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων.

«Αυτό που θα κάνει τη διαφορά θα είναι ότι επιτέλους θα καταλήξουμε σε συμφωνία, θα ορίσουμε την επόμενη μέρα(...) θα δώσουμε στις αγορές μια αίσθηση για το πού πάει η Ελλάδα» έκρινε ο κ. Χαρδούβελης.

«Πιθανόν θα θέλουμε να πάμε στις αγορές αφού κλείσουμε τη συμφωνία, διότι αφού κλείσει η συμφωνία, αναμένουμε ότι τα σπρεντ θα πέσουν. Επομένως θα έχει νόημα για εμάς να πάμε στις αγορές κατόπιν» πρόσθεσε.

Απέφυγε να αναφερθεί πιο συγκεκριμένα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015, προβλέποντας ότι «δεν θα είναι πολύ μεγάλες» και είναι διαχειρίσιμες. Ο κ. Χαρδούβελης απέρριψε τη σεναριολογία περί του ότι το τρέχον μνημόνιο θα παραταθεί.

Η τρόικα δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην Αθήνα αφότου διέκοψε την αξιολόγησή της τον Σεπτέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι απομένουν πλέον εβδομάδες για να επισφραγιστεί μια συμφωνία πριν από την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί το επόμενο Γιούρογκρουπ.

«Αυτή η αξιολόγηση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες διότι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα. Δεν υπήρξε προθεσμία στις προηγούμενες», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενδεχόμενη περαιτέρω απομείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Χαρδούβελης: Αν δε βοηθήσουμε, ξεχάστε τα χρόνια πόνου που περάσαμε
«Αν δε βοηθήσουμε όλοι, ξεχάστε τα χρόνια πόνου που περάσαμε» ανέφερε ο ...
Χαρδούβελης: Dirty exit, αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα την 1η Μαρτίου
Τον κώδωνα κινδύνου ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις επικείμενες εκλογές, ...
Χαρδούβελης: Παραμονή στην ευρωζώνη συνεπάγεται υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων
Την ανάγκη να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και να ...
Χαρδούβελης σε Παπούλια: Ψυχραιμία!
Ψυχραιμία συνέστησε για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο ...
Χαρδούβελης: Περίοδος προσαρμογής έως την πλήρη έξοδο από το Μνημόνιο
Για μια περίοδο προσαρμογής, έως ότου υπάρξει η πλήρης έξοδος της χώρας ...
Χαρδούβελης: Υπερβολικές οι αγορές
«Το κλίμα στην αγορά τις τελευταίες ημέρες δεν αντανακλά την κατάσταση ...
Στη Νέα Υόρκη ο Χαρδούβελης-Συνάντηση με Λαγκάρντ
Στη Νέα Υόρκη θα μεταβεί ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ...
Χαρδούβελης: Κάνουμε το σωστό και το αναγκαίο για τη χώρα μας, χωρίς λαϊκισμό και παροχολογία
Υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ ,σε σύντομη παρέμβασή του ...
Συναντώνται αυτή την ώρα Χαρδούβελης-Βρούτσης
Με τον υπουργό Eργασίας Γιάννη Βρούτση συναντάται αυτή την ώρα ο ...