Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 8C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Τόμσεν: Μακρύς ο δρόμος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα
Οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα έχουν επιταχυνθεί, αλλά υπάρχει ακόμη ...
Συνάντηση σε βαρύ κλίμα
«Είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος που από την κόλαση οδηγεί στο φως», ...
Για δείγματα ενδεχόμενης πρώτης βελτίωσης στην ελληνική οικονομία ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Είναι μακρύς ο δρόμος

Είναι μακρύς ο δρόμος

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ ΑΡΗΣ, που έγινε χθες αποτελεί ουσιαστικά και την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρείας. Ποιες θα είναι όμως οι επόμενες κινήσεις; Τι θα γίνει με το ενεργητικό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα συσταθεί η νέα ΠΑΕ ΑΡΗΣ; Τι γίνεται με το Ρύσιο που αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ΠΑΕ; Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί στον πλειστηριασμό;

Να πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Καταρχάς στη χθεσινή Γ.Σ  έγινε το πρώτο βήμα, δηλαδή οι μεγαλομέτοχοι αποφάσισαν τυπικά την λύση της εταιρείας και τη θέση της σε καθεστώς εκκαθάρισης. Θα ακολουθήσουν αρκετά μέχρι την περάτωσή της. Η εταιρία κατά το στάδιο αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά, ενώ οι δίκες που ήδη εκκρεμούν εξακολουθούν και αυτές να διεξάγονται καθώς η λύση της εταιρίας δεν αποτελεί λόγο διακοπής των εκκρεμών επίδικων διαφορών της. Αλλωστε στα καθήκοντα των εκκαθαριστών ανήκει και η είσπραξη των απαιτήσεων της εταιρίας από τρίτους οφειλέτες της χωρίς να έχει καμία σημασία πότε αυτές γεννήθηκαν. Το μόνο που προβλέπεται είναι η δυνατότητα καταγγελίας εν ισχύ συμβάσεων.


ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι δυο εκκαθαριστές που ορίστηκαν από την Γ.Σ, δηλαδή οι Λάκης Κλεώπας και Αντώνης Σενέμης που θα προχωρήσουν τις διαδικασίες εκκαθάρισης. Οι εκκαθαριστές αναλαμβάνουν τις ίδιες αρμοδιότητες που είχε και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας, ευθύνεται δε με την ατομική του περιουσία απέναντι στο δημόσιο για φόρους η ασφαλιστικές εισφορές που δημιουργούνται κατά το στάδιο της εκκαθάρισης ενώ οι μέτοχοι εξακολουθούν να διατηρούν τα μετοχικά τους δικαιώματα πχ δικαιώματα μειοψηφίας, ελέγχου κλπ. 

Οι εκκαθαριστές έχουν την υποχρέωση να προβαίνουν σε εκείνες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ρευστοποίησης της εταιρικής περιουσίας, στην εξόφληση των υποχρεώσεων προς τρίτους (πχ ποδοσφαιριστές, Δημόσιο, εργαζόμενους). Αμέσως μετά τον διορισμό τους θα πρέπει να συντάξουν και να υποβάλλουν στα αρμόδια όργανα και υπουργεία τον ισολογισμό απογραφής- έναρξης της εκκαθάρισης ο οποίος αφορά στη λεπτομερή κατά ποσότητα και αξία καταγραφή του ενεργητικού και παθητικού της εταιρίας, μιας που το Ρύσιο δεν μπορεί να πωληθεί με τόσα χρέη και βάρη, θα περιμένουμε κάποιον (λογικά το Δημόσιο ή το ΙΚΑ) να το κατασχέσει  και να το πάρει στον πλειστηριασμό.
Θα γίνει επίσης αναγγελία των πιστωτών, θα τεθούν προς πώληση τα περιουσιακά στοιχεία (όπως για παράδειγμα οι γηπεδικές εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου) και οι εκκαθαριστές θα κατανείμουν τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν (θεωρητικά, πρακτικά δεν περισσεύει τίποτα).

ΧΡΟΝΟΣ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, η διαδικασίας της εκκαθάρισης θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες (και όχι μέσα σε διάστημα τριών μηνών). Οι προηγούμενες διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, μάλιστα, έκαναν λόγο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα μηνών. Η ημερομηνία αυτή είναι καθαρά ενδεικτική, αφού και ο νομοθέτης, αλλά και ο δικαστής γνωρίζει ότι η εκκαθάριση συνήθως δεν περιορίζεται σε αυτό το διάστημα, γιατί η διαδικασία είναι περίπλοκη και κρατάει περισσότερο

ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΑ
Όταν ο Άρης κερδίσει αγωνιστικά την άνοδο του στην Football League, τότε θα προχωρήσει σε σύσταση νέας ΠΑΕ, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση και δεν θα δεσμεύεται –κατά το παράδειγμα της ΑΕΛ και της ΑΕΚ) από τα χρέη του παρελθόντος, με μόνη επιφύλαξη τους ξένους ποδοσφαιριστές που προσέφυγαν στο CAS. Όπως φάνηκε, μάλιστα και από την συμμετοχή ομάδων στην Football League της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, για τη σύσταση νέας ΠΑΕ δεν απαιτείται ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, αλλά απλά έναρξη της διαδικασίας.


ΤΡΙΤΑΝΑΚΟΠΕΣ
Αν δεν επαρκούν τα έσοδα για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις είναι πιθανόν κάποιοι πιστωτές να επιδιώξουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τα φυσικά πρόσωπα. Επίσης, μπορεί και κάποιοι άλλοι τρίτοι, που δεν επιθυμούν την εκκαθάριση, π.χ. ποδοσφαιριστές, να μπουν σε διαδικασία τριτανακοπών και μπορούν να καθυστερήσουν την διαδικασία. Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα και να μην τερματιστεί ποτέ το στάδιο της εκκαθάρισης και έχει υπάρξει προηγούμενο σε άλλες ανώνυμες εταιρείες όπως η Λάρισα και η μπασκετική ΑΕΚ. Αυτό όμως λογικά, με τα σημερινά δεδομένα, δεν εμποδίζει τη σύσταση νέας ΠΑΕ. Νομικά είναι διαφορετικές προσωπικότητες. Η προηγούμενη ΠΑΕ δεν θα αναβιώσει, θα τερματιστεί και δεν θα υφίσταται σα νομικό πρόσωπο. Ο Ερασιτέχνης μπορεί να ιδρύσει νέα εταιρεία, με νέο διακριτικό τίτλο και νέο ΑΦΜ

 allaboutaris
Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μπαρόχα: «Ο δρόμος είναι μακρύς»
Την ικανοποίησή του για την εμφάνιση της ΑΕΚ κόντρα στη Σεβίλλη ...
Μαϊλλης:
Το «πράσινο φως» στο αίτημα της εταιρείας εταιρίας «H.I.G. Luxembourg Holdings 46 ...
Γάζα: Μακρύς ο δρόμος για την εκεχειρία-Ξεπερνούν τους 700 οι νεκροί Παλαιστίνιοι
Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χθες από το Ισραήλ και τη ...
Το… ρεύμα του «Ποταμιού» θολώνει τα νερά
Ημερολογιακά απέχουμε λιγότερο από τρεις μήνες από τις Ευρωεκλογές ...
Βιοχάλκο: Έναρξη διαδικασίας απορρόφησης της θυγατρικής στο Βέλγιο
Την έναρξη της διαδικασίας για τη διασυνοριακή συγχώνευση με ...
Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας
Στη δημοσιότητα έδωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών το σχέδιο ...
Κομισιόν: Ανάκτηση 123, 3 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα στο πλαίσιο εκκαθάρισης λογαριασμών γεωργικών δαπανών
Την ανάκτηση 123, 3 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή ...
«Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες»- Τράπεζες και ΔΥ τα «αγκάθια»
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, όπως όλα δείχνουν, για την εκταμίευση της ...
Στουρνάρας: Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει
Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, όπως όλα δείχνουν, για την επόμενη δόση. Ο ...