Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 13C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Βίντεο Μουσεία σε σχολεία
Μαθητική δράση με τίτλο «ΒιντεοΜουσεία: Η Δική μας Γνώμη και ...
Μειώθηκε ο αριθμός καταλήψεων
 Μειώθηκε σήμερα ο αριθμός καταλήψεων στα σχολεία, σύμφωνα με τα ...
Σχολεία: Καταλήψεων συνέχεια...
Συνεχίζεται η κατάληψη σχολείων στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα στην ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κύμα καταλήψεων στα λύκεια της χώρας

Κύμα καταλήψεων στα λύκεια της χώρας

   Κύμα καταλήψεων έχει ξεκινήσει από σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια.  Οι μαθητές εκφράζουν μεταξύ άλλων, την αντίθεσή τους στο νέο λύκειο και την τράπεζα θεμάτων, ζητούν προσλήψεις εκπαιδευτικών και άμεση αποστολή όλων των βιβλίων στις σχολικές μονάδες.
 
  Ειδικότερα, σε καταλήψεις προχώρησαν το πρωί οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας έτσι στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων, βρίσκονται στην Άρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.

Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.

Η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης, Δώρα Χουλιάρα αναφέρθηκε ειδικά στη περίπτωση της Άρτας, επισημαίνοντας, ότι οι μαθητές στα σχολεία που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές του νομού και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, δεν προχώρησαν σε καταλήψεις.

Παράλληλα, από σήμερα το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή. Στην Πάτρα, μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Επιπλέον, οι μαθητές από νωρίς είχαν μπει στις σχολικές μονάδες, τις κατέλαβαν και δεν άφησαν να περάσουν οι καθηγητές, για να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία στο γυμνάσιο, το γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ Μεγαλόπολης στην Αρκαδία, ενώ στην Αργολίδα οι μαθητές αποφάσισαν αποχή σήμερα από τα μαθήματα κι έτσι δεν λειτούργησαν το γυμνάσιο- λύκειο στο Κρανίδι, το 1ο και το 3ο γενικό λύκειο και το ΕΠΑΛ στο Άργος, καθώς και το 1ο, 2ο γενικό λύκειο, το μουσικό σχολείο και το ΕΠΑΛ στο Ναύπλιο.

Στο Ναύπλιο, με σύνθημα «αγώνας, ρήξη, ανατροπή», πραγματοποιήθηκε μεγάλη μαθητική πορεία στην πόλη και διαδήλωση έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας με τη συμμετοχή μαθητών από το ΕΠΑΛ, το 1ο και 2ο λύκειο καθώς και το Μουσικό γυμνάσιο- λύκειο της πόλης.

Στο Άργος οι μαθητές των σχολείων που απείχαν από το μάθημα έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν έξω από το δημαρχείο Άργους- Μυκηνών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης.

Σε καταλήψεις σε σχολεία του Ρεθύμνου έχουν προχωρήσει οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε συλλαλητήριο, το μεσημέρι, μπροστά από το δημαρχείο Ρεθύμνου οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μίλησαν ενάντια στο σχολείο που αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, ενώ τέθηκε το ζήτημα των μαθητών που στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο διαβίωσης τους κατά τις σχολικές ώρες.
Οι μαθητές δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στις επάλξεις, ενώ δεν διαφωνούν με καμία προσπάθεια αναβάθμισης των σχολείων και του συστήματος της εκπαίδευσης.

Διαφωνούν όμως, όπως είπαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, με κινήσεις και αποφάσεις που δεν είναι μελετημένες και δημιουργούν προβλήματα, τόσο στους ίδιους, όσο και στις οικογένειες τους.

Οι μαθητές ζητούν επίσης να εξετασθεί το ζήτημα για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων τους οι οποίες, όπως λένε, σχεδόν δεν καλύπτονται από την επιχορήγηση της πολιτείας.

Η Ένωση Γονέων του νομού Ρεθύμνου, ζητάει να εξετασθεί το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων, μέσω των σχολικών φυλάκων, καθώς επίσης και να δοθεί μία οριστική λύση για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία.

Τα μέλη της δηλώνουν μάλιστα πως «Γονείς και εκπαιδευτικοί, συμμεριζόμενοι την αγωνία των μαθητών και παιδιών τους, θα βρισκόμαστε δίπλα τους, στηρίζοντας τον αγώνα τους και διεκδικώντας το αυτονόητο: δημόσια δωρεάν παιδεία και ένα σχολείο που πλάθει χαρακτήρες, διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες και προάγει την ουσιαστική γνώση, εφοδιάζοντας τους μαθητές με τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για το μέλλον».


Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σε σχολεία της Αγυιάς οι παίκτες της Παναχαϊκης
Την ευκαιρία να γνωρίσουν ποδοσφαιριστές της Παναχαϊκής είχαν σήμερα ...
Στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία
 Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία για τους ...
Για μια ακόμη φορά, οι μαθητές στην καρέκλα του σκηνοθέτη
Τριάντα μία ταινίες από σχολεία όλης της χώρας συμμετέχουν στο ...
«Μαθαίνω πριν Σπουδάσω» για 1.000 μαθητές Λυκείου
«Φοιτητές» για ένα διήμερο, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα γινουν ...
Παρέμβαση Κουτζαμάνη για τις καταλήψεις στα σχολεία
  Να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις καταλήψεων στα σχολεία, προκειμένου ...
Παράταση για παραλαβή δελτίων συμμετοχής στις εξετάσεις των πρότυπων πειραματικών σχολείων
Παράταση σήμερα και αύριο, 23 και 24 Ιουνίου, δίνεται στους μαθητές οι ...
Χτύπησε το τελευταίο κουδούνι πριν τις Πανελλαδικές
Το τελευταίο κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα για τα γυμνάσια και τα λύκεια ...
Υπ. Εσωτερικών: Επιχορήγηση 8 εκατ. για θέρμανση στα σχολεία όλης της χώρας
Σε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 8 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου ...
Υπό κατάληψη 13 σχολεία στην Πελοπόννησο
Ξεκίνησε ο "χορός" των καταλήψεων σε σχολεία δευτεροβάθμιας ...