Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στις 48,4 μονάδες o δείκτης μεταποίησης το Φεβρουάριο
Στις 48,4 μονάδες έκλεισε τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τις 48,3 μονάδες ...
Ήπια άνοδος για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο
Ήπια άνοδο σημείωσε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον ...
Υποχώρησε περαιτέρω τον Οκτώβριο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Στις 48,8 μονάδες ο δείκτης PMI τη μεταποίηση τον Οκτώβριο

Στις 48,8 μονάδες ο δείκτης PMI τη μεταποίηση τον Οκτώβριο

Στις 48,8 μονάδες έκλεισε τον Οκτώβριο ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index–PMI), καταγράφοντας τιμή υψηλότερη από το χαμηλό 11 μηνών των 48,4 μονάδων του Σεπτεμβρίου, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη μέση τιμή του τρίτου τριμήνου των 49,1 μονάδων.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης PMI κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, υποδεικνύοντας επιδείνωση των επιχειρησιακών συνθηκών για τέταρτη φορά σε διάστημα πέντε μηνών τον Οκτώβριο.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή στα ελληνικά εργοστάσια υποχώρησε και πάλι τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας την τρίτη μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης ήταν σχεδόν οριακός, καθώς είχε εξασθενήσει ελαφρώς από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας. Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο, με βραδύτερο, ωστόσο, ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.

Ένας από τους λόγους της βραδύτερης μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών ήταν η εκ νέου αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων των κατασκευαστών, το επίπεδο των οποίων αυξανόταν για τέσσερις συνεχείς μήνες προτού σταθεροποιηθεί τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός αύξησης των παραγγελιών εξαγωγών κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας ήταν μέτριος.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών αγαθών, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2008. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθότι εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα.

Η έλλειψη του φόρτου εργασίας για το εργατικό δυναμικό, η οποία υπογραμμίστηκε από τη συνεχιζόμενη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, παρότρυνε τις εταιρείες να περιορίσουν τον αριθμό εργαζομένων κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο μείωσης των θέσεων εργασίας σε πέντε μήνες. Ωστόσο, όπως παρατηρήθηκε τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες, η πρόσφατη μείωση της απασχόλησης ήταν μικρή και βραδύτερη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της έρευνας του Οκτωβρίου υπέδειξαν δριμεία μείωση των αποθεμάτων αγορών προμηθειών, καθώς οι κατασκευαστές περιόρισαν τα επίπεδα αγορών τους σύμφωνα με την ολοένα ασθενέστερη ζήτηση. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων ήταν επίσης περιορισμένα. Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα επίπεδα αγοραστικής δραστηριότητας από την πλευρά των παραγωγών αγαθών συνέβαλαν στη βελτίωση του μέσου χρόνου παράδοσης προμηθειών, τη δεύτερη βελτίωση που σημειώνεται σε διαδοχικούς μήνες.

Ως προς τις τιμές, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν ελαφρά άνοδο των μέσων τιμών εισροών, ενώ καταγράφηκε περαιτέρω υποχώρηση των χρεώσεων των κατασκευαστών. Η αύξηση των τιμών αγορών αντέστρεψε την οριακή μείωση του Σεπτεμβρίου, ενώ αποτέλεσε την πέμπτη αύξηση του κόστους στο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές εκροών υποχωρούν διαρκώς σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2011, ενώ ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε και πάλι σε σύγκριση με τον μέτριο ρυθμό που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στις 46,9 μονάδες ο δείκτης μεταποίησης τον Ιούνιο
Στις 46,9 μονάδες έκλεισε τον Ιούνιο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης ...
Συνεχίζεται η επιδείνωση της ελληνικής μεταποίησης-Στις 49,1 μονάδες ο σχετικός δείκτης το Νοέμβριο
Στις 49,1 μονάδες έκλεισε τον Νοέμβριο ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος ...
Υψηλό 3μήμου για την ελληνική μεταποίηση τον Αύγουστο
Στις 50,1 μονάδες έκλεισε τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος κύριος ...
Οριακά αυξήθηκε ο PMI κατασκευών στη Γερμανία
Οριακά αυξήθηκε ο δείκτης κατασκευών PMI στη Γερμανία τον ...
Ιρλανδία: Ανοδικά ο PMI υπηρεσιών τον Οκτώβριο
Ανοδικά κινήθηκε ο PMI υπηρεσιών στην Ιρλανδία τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ...
Γερμανία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο ZEW οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο
Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010 «σκαρφάλωσε» ο δείκτης ZEW ...
Ευρωζώνη: Στις 6,1 μονάδες ο δείκτης Sentix
Στις 6,1 μονάδες διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο δείκτης Sentix, που ...
Βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Οκτώβριο
Στις 7,1 μονάδες βελτιώθηκε ο δείκτης  GfK καταναλωτικής εμπιστοσύνης ...
Μεταποίηση: Οριακή άνοδος για τον δείκτη Markit
Στις 45,4 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο εποχικά προσαρμοσμένος ...