Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 19C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
 Ευρεία σύσκεψη είναι αυτήν την ώρα σε εξέλιξη στο υπουργείο ...
Ζανιάς: Έτοιμο να χρηματοδοτήσει την οικονομία το τραπεζικό σύστημα
 Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά τη βαθειά κρίση που πέρασε η χώρα ...
Θωμόπουλος: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ξανααποκτήσει στέρεες βάσεις
«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηριζόμενο στα κεφάλαια που έχουν ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Νουί: Έχουν γίνει πολλά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Νουί: Έχουν γίνει πολλά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

 Αυστηρή, δίκαιη και εξονυχιστική για όλες τις συμμετέχουσες τράπεζες, χαρακτηρίζει την άσκηση προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stress test που δοκίμασε τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Ντανιέλ Νουί, πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξη της στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν πράγματι γίνει πολλά τα προηγούμενα χρόνια: αυξήσεις κεφαλαίου, ανασυγκρότηση του κλάδου, έγκριση και υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης κ.α. Αυτό ακριβώς αντανακλούν στην ουσία τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Κυριακή. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ως επόπτες, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τα καθήκοντά μας και να ανταπεξέλθουμε με συνέπεια στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Από μεθαύριο, 4 Νοεμβρίου, ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπαίνει πλέον σε μια νέα εποχή», αναφέρει η κ. Νουί.

Αναφερόμενη στα γενικότερα αποτελέσματα που προέκυψαν από το stress tests επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το αποτέλεσμα ενίσχυσε σημαντικά τη διαφάνεια των ισολογισμών των τραπεζών. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, μετά τον συνδυασμό του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) διαπιστώθηκε μείωση κεφαλαίων κατά 263 δισεκατομμύρια ευρώ στον τριετή ορίζοντα της άσκησης σύμφωνα με τις προβολές του δυσμενούς σεναρίου. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι ότι κατά την άσκηση AQR εντοπίστηκαν επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 136 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι, από το καλοκαίρι του 2013 και μετά, οι τράπεζες που θα υπόκεινται σε άμεση εποπτεία στο πλαίσιο του ΕΕΜ, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις ελληνικές, έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους κατά περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που επίσης συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα».

Ερωτηθείσα για το τι σηματοδοτεί για το τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες στην πράξη η τραπεζική ενοποίηση, επισήμανε ότι «ο ΕΕΜ δημιουργεί τις συνθήκες για μια πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη χρηματοπιστωτική αγορά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Περιορίζοντας τους θεσμικούς και νομικούς φραγμούς μεταξύ των κρατών, η αγορά διευρύνεται και οι τράπεζες αποκτούν ευκολότερα πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Αυτό αναμένεται με τη σειρά του να βελτιώσει την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε περισσότερα και ασφαλέστερα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω σε αυτό το σημείο ότι ο ΕΕΜ δεν πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Και αυτό γιατί η τραπεζική ένωση στηρίζεται σε δύο ακόμη πυλώνες: τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης και ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η πλήρης τραπεζική ένωση θα επιτευχθεί όταν η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και τις καταθέσεις δεν θα εξαρτάται πλέον από τη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένες οι τράπεζες. Αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο βήμα τόσο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όσο και προς μια μελλοντική ένωση των αγορών κεφαλαίων».

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 4 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το πρώτο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς η ΕΚΤ θα αναλάβει την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κατσέλη: Η απόφαση του Eurogroup σημαντικό βήμα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες
Σημαντικά βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό ...
BBG: Απίθανο η ΕΚΤ να «κουρέψει» τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες
«Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δικαιολογία, για να ...
Στη χαμηλότερη βαθμίδα οι ελληνικές τράπεζες από την S&P
Στη χαμηλότερη βαθμίδα, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης BICRA, θέτει το ...
Μέρκελ: Προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες
Τις δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποκατάσταση ...
Το στοίχημα της Εθνικής!
Της Βούλας Μαλαίνου Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης έχει αλλάξει ...
Αποχωρεί από το ισπανικό τραπεζικό σύστημα η Lloyds
Την αποχώρησή της από το ισπανικό τραπεζικό σύστημα γνωστοποίησε η Lloyds ...
Στουρνάρας: Κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με την τροπολογία για τα κυπριακά ...
Προβόπουλος: Ισχυροποιείται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα
Στις ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίες προστάτευσαν τον ...
ΣΥΡΙΖΑ, Κοντονής: Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου ασφαλές
«Το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι καθόλου ασφαλές όπως το ...