Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 5C°,
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
6+1 όροι για διαγραφή έως 20.000 ευρώ προς δημόσιο και τράπεζες
Τη διαγραφή χρεών μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ προς τράπεζες και ...
Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση είπε στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν είπα
Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν ...
ΣΥΡΙΖΑ: Μια κυβέρνηση που καταρρέει δεν μπορεί και να δεσμεύσει τον ελληνικό λαό
«Η συνάντηση της κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι αποτελεί το ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Το τελευταίο δύσκολο σπριντ για έξοδο από το μνημόνιο

Το τελευταίο δύσκολο σπριντ για έξοδο από το μνημόνιο

Του Αλέξη Ρωμανού

Πενήντα ημέρες έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες και η χώρα να καταφέρει τελικά να απεμπλακεί από το μνημόνιο και σταδιακά να βγει στις αγορές προς αναζήτηση ρευστότητας.

Ορόσημο για την Ελλάδα είναι τόσο η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της χρονιάς, που θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου, όσο και οι πιθανόν δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, που θα γίνουν στις 8 Δεκεμβρίου (προγραμματισμένη) και στις 15 Δεκεμβρίου (έκτακτη).

Ωστόσο, παρά την ικανοποίηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου για την επιτυχία των stress tests ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, διεμήνυσε προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πως δεν χρειάζεται εφησυχασμός και ζήτησε να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

Η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στην έκδοση ομολόγων, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ρευστότητα και να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, στο οποίο υπάρχουν ακόμα εκκρεμείς δόσεις προς την Ελλάδα.

Πόρους από τους οποίους μπορεί να έχει επαρκή ρευστότητα χωρίς μεγάλη εξωτερική βοήθεια επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση μετά την επιτυχία στα stress tests των ελληνικών τραπεζών, που έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν ανέπαφα τα 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προληπτική γραμμή στήριξης.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μπορεί να αντλήσει ρευστότητα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία έως το 2022 μπορούν να φτάσουν και τα 8 δισ.

Προηγούμενες εκδόσεις 3ετών και 5ετών ομολόγων έχουν ήδη αποφέρει ένα ποσό της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ, ενώ από τα repos φορέων εκτιμάται ότι θα φέρουν στα κρατικά ταμεία άλλα 6 δισ. ευρώ. Από 5 δισ έως 6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδώσουν νέες εκδόσεις 7ετών και 10ετών ομολόγων εντός του 2015.

Μεταξύ των κυβερνητικών προσδοκιών είναι οι αποκρατικοποιήσεις να αποδώσουν 3 δισ. ευρώ μέσα στο 2015, ενώ το ίδιο ποσό αναμένεται να μπει στον κρατικό κορβανά από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών των τραπεζών.

Το κρίσιμο «ραντεβού» με την Τρόικα

O επόμενος «κάβος» για την κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση της Τρόικας, που αναμένεται στην Αθήνα -σύμφωνα με πληροφορίες- το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθεί για μια ακόμη φορά το ασφαλιστικό, με την Τρόικα να πιέζει και την ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί να μεταθέσει το ζήτημα για τα μέσα του 2015.

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, όχι όμως και στο lock out ή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο αλλαγών στο μισθολόγιο του δημοσίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολές στους υπουργούς της κυβέρνησης που διαπραγματεύονται με την Τρόικα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τον Δεκέμβριο, ωστόσο αυτό είναι κάτι που εξαρτάται και από τις διαθέσεις της Τρόικα.

Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η κυβέρνηση θα κινηθεί με στόχο τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει επικύρωσει της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Τράπεζες: Το ιδιοκτησιακό κεντρικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης

To ιδιοκτησιακό καθεστώς των τραπεζών αναμένεται να αποτελέσει βασικό στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά την ανακοίνωση των τεστ αντοχής. Η κυβέρνηση επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει κέρδη από την ανάδειξη της ευρωστίας των τραπεζών και να αντικρούσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη από το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «η διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες επιτρέπει τη σταδιακή επιστροφή των ποσών που έχει δανειστεί από το ελληνικό δημόσιο και, συνεπώς, τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους».

Αυτή η τελευταία αναφορά έχει πυροδοτήσει τα σενάρια για ενδεχόμενη μείωση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες, είτε με αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής είτε με ανταλλαγή των warrants με μετοχές. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν αρχίσει να διακινούνται πληροφορίες για επαναγορά και ακύρωσης των warrants μέσω προαιρετικών δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ στους κατόχους των παραστατικών τίτλων.

Την ίδια ώρα, διατήρηση των μετοχών του ΤΧΣ και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, γεγονός που τονίζουν και τα άλλα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι οι τράπεζες «θωρακίστηκαν» με λεφτά του ελληνικού λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν».

Η αξιωματική αντιπολίτευση «θυμίζει την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και επισημαίνει ότι το κόστος ‘‘διάσωσης’’ των τραπεζών για το ελληνικό δημόσιο είναι 40 δισ. και συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δισ.».

Επίσης, υπογραμμίζει ότι μετά τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκλήθηκε ζημιά στο δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, περίπου 8 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, κατά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αύξηση του χρέους κατά 50 δισ., ήταν ότι με την υπεραξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, το ελληνικό δημόσιο θα είχε επιστροφή του συνολικού κόστους διάσωσης των τραπεζών.

Διαβάστε περισσότερα στο ΧΡΗΜΑ plus που κυκλοφορεί μαζί με την "Παραγωγή" αύριο, Σάββατο

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Σαμαράς: Η κυβέρνηση λέει ψέματα στον ελληνικό λαό, υπέγραψε μνημόνιο
    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης ...
ΚΡΕΚΑ: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες
Σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες βρίσκεται η εταιρεία ΚΡΕΚΑ για τη ...
Και τώρα... τεστ αντοχής για... την κυβέρνηση
Του Γιάννη Λιάρου Ως το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από το ...
Σαμαράς: Συνετή έξοδο στην κανονικότητα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση
«Μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα» διαπραγματεύεται η ελληνική ...
RTRS: Δεν επηρεάζουν τα ομόλογα την έξοδο απο το μνημόνιο
Δεν επηρεάζει τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το ...
Βολφ: Υπό την εποπτεία της Κομισιόν η Ελλάδα και μετά την έξοδο από το μνημόνιο
Υπό την εποπτεία της Κομισιόν και μετά την έξοδο από το μνημόνιο, θα ...
Βενιζέλος: Η Ελλάδα βαδίζει στην έξοδο, από την κρίση και το μνημόνιο
«Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο, από την ...
Γιατί το Βερολίνο τορπιλίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε γράψει από τις αρχές του 2014 το «XΡΗΜΑ ...
Ν. Χατζηνικολάου: Το σχόλιό του για το Μνημόνιο
Στο γεγονός της παραπλανητικής ορολογίας και της δημιουργίας αβάσιμης ...