Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Χριστίνα Κουλουμπή: Τα παιδικά έργα είναι πιο φωτεινά και απαιτούν πολλές φορές μια φρεσκάδα ιδιαίτερη
Η Χριστίνα Κουλουμπή, απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού και ...
Το piano στα forte του: Συναυλία του Κωνσταντίνου Δεστούνη
«Το piano στα forte του» έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει τον ...
Καμπαρέ… Ελλάς, επιθεώρηση των Τούλας Μπούτου και Μανώλη Δεστούνη
Η επιθεώρηση είναι ένα ιδιαίτερο νεοελληνικό θεατρικό είδος. Ένα είδος ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: H ωφέλεια για μια κοινωνία που κατορθώνει να αμβλύνει τις διαφορές των μελών της είναι ανυπολόγιστη

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: H ωφέλεια για μια κοινωνία που κατορθώνει να αμβλύνει τις διαφορές των μελών της είναι ανυπολόγιστη

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη  εγκαινιάζει φέτος έναν νέο κύκλο συναντήσεων που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το άνοιγμα σε ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού και την καινοτομία. Πρόκειται για ένα μηνιαίο δίωρο πρόγραμμα για άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα που θα πραγματοποιείται σε πρώτη φάση στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου και την Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα στις 17.00. H Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη κυρία Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου μίλησε στο Culturenow.gr για το πρόγραμμα και τις πολύτιμες διαστάσεις, του όχι μόνο για τα άτομα που το έχουν ανάγκη, αλλά και για την κοινωνία που το χρειάζεται.

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάζει φέτος έναν νέο κύκλο συναντήσεων που έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το άνοιγμα σε ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού και την καινοτομία. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις Αισθήσεις», την ιδέα, την υλοποίηση και τους στόχους του.

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: Το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις αισθήσεις» απευθύνεται σε επισκέπτες με χαμηλή όραση ή τυφλότητα και τους καλεί να γνωρίσουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, συμμετέχοντας για πρώτη φορά ενεργά σε μία δράση σχεδιασμένη ειδικά γι’ αυτούς. Θα πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα και  για την παρακολούθησή του απαιτείται μόνο η προεγγραφή.


Cul.
N.: Βάσει ποιών σκέψεων οργανώθηκε το πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει για τον επισκέπτη;

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: Από καιρό στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων θέλαμε να ανανεώσουμε τις προτάσεις μας προς τις ευαίσθητες κατηγορίες κοινού στις οποίες ανέκαθεν δίναμε προτεραιότητα. Η δυνατότητα σύμπραξής μας με έναν συνεργάτη που διαθέτει μεγάλη εμπειρία από ανάλογες δράσεις σε ιδρύματα των Η.Π.Α. υπήρξε μία από αυτές τις ευτυχείς συγκυρίες που μας βοηθούν να προχωρήσουμε. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα σε κάθε αυτοτελή συνάντηση να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδρομή, συμμετέχοντας δυναμικά και ανακαλύπτοντας όλο και περισσότερες πλευρές του Μουσείου ή των παραρτημάτων του.


Cul.
N.: Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ποια μέθοδος ακολουθείται; Διαβάζουμε πως  συμβάλλει η μουσική και η λογοτεχνία. Πείτε μας λίγα λόγια για την συμβολή αυτή.

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει τη συμμετοχή όλων των αισθήσεων, πλην της όρασης, στην προσέγγιση των μουσειακών συλλογών. Συνεπώς εκτός από την αφή, που παραδοσιακά επιτρέπει στους επισκέπτες με προβλήματα όρασης να εξοικειωθούν με τα μουσεία μέσω απτικών διαδρομών, το «Βλέποντας με τις αισθήσεις» με παράλληλες μουσικές ακροάσεις, αναγνώσεις, λεκτικές περιγραφές και όχι μόνο, επιστρατεύει τις υπόλοιπες αισθήσεις των συμμετεχόντων, εμβαθύνοντας στο πολυδιάστατο της προσλαμβανόμενης πληροφορίας. Πολύ βασικό προτέρημα της δράσης είναι ότι οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση στην ολοκληρωμένη εκπαιδευτική ουσία που αναδύεται από τις συλλογές του Μουσείου,  παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που επιβάλλει η μειωμένη όραση ή η τυφλότητα.  


Cul.
N.: Έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογα προγράμματα στην Ελλάδα; Πόσο σημαντικά είναι, όχι μόνο για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, αλλά και γενικότερα για το σύνολο;

Μαρία Χριστίνα Δεστούνη-Γιαννουλάτου: Είναι η πρώτη φορά, απ’ όσο γνωρίζουμε, που σχεδιάζεται κάτι τέτοιο σε ελληνικό μουσείο. Η ευκολότερη, μαζικότερη πρόσβαση των εμποδιζόμενων ατόμων στα πολιτιστικά ιδρύματα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εντονότατα τους σχετικούς φορείς σε ολόκληρο  τον κόσμο. Το δικαίωμα όλων στον πολιτισμό, αν και ακούγεται απολύτως αυτονόητο, δεν τυγχάνει πάντα της ανάλογης φροντίδας. Και ναι, η ωφέλεια για μια κοινωνία που κατορθώνει να αμβλύνει τις διαφορές, να υπερβαίνει τα εμπόδια και να καταργεί την απομόνωση των μελών της είναι ανυπολόγιστη.   


Το πρόγραμμα «Βλέποντας με τις Αισθήσεις» πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη.Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μαρία Λατσίνου @ six d.o.g.s: Live review
Η Μαρία Λατσίνου δεν είναι αυτό που περιμένεις. Αυτό για μια ...
Επιστήμη και Κοινωνία. Επιθεώρηση πολιτικής και ηθικής θεωρίας
Το νέο τεύχος (33ο) του επιστημονικού περιοδικού «Επιστήμη και ...
Η κόκκινη Μαρία - Κυριάκος Αθανασιάδης: Κριτική βιβλίου
"Η κόκκινη Μαρία". Ένα τίτλος που σου γεννά απορίες, σε κάνει να ...
Οι Μαγικοί Επιστήμονες στο Θέατρο Αυλαία
Οι «Μαγικοί Επιστήμονες» γεννήθηκαν ως ιδέα για να συμπληρώσουν την ...
Πάρις Μέξης: Η μουσική κατορθώνει να μας συγκινήσει ανεξάρτητα από οποιαδήποτε γνώση
Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς πολλά για τη μουσική. Δε ...
Άλκηστις Πουλοπούλου: Μια καλή παράσταση είναι ένα ταξίδι σε άλλο χρόνο
  Το θέατρο και ο ρόλος του σε μια κοινωνία σε ταραχή Οι σημαντικοί ...
Ο δρόμος του Εμπορίου: έκθεση της Χριστίνας Μόραλη στη γκαλερί el.marneri
Ο δρόμος του Εμπορίου, είναι ο τίτλος της τελευταίας δουλειάς που ...
H Μαρία Λατσίνου live, στο Six D.o.g.s.
To Six d.o.g.s. παρουσιάζει την Μαρία Λατσίνου για μια ζωντανή εμφάνιση, την ...
Η Maria – Christina & οι The Pedals featuring Andreas Polyzogopoulos στο Half Note
Μια πρωτοποριακή μουσική παρουσία και συνεργασία για μια ακόμη φορά ...