Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 16C°,
Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Σαμαράς:
Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη δηλώνει ο πρωθυπουργός ...
Lamda Development: Ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες, ετησίως, στην Αθήνα από την ανάπτυξη του Ελληνικού
Στη δημιουργία ενός τουριστικού προορισμού παγκόσμιας εμβέλειας ...
Σαμαράς: Η Ελλάδα το 2014 επιστρέφει στην ανάπτυξη-Συνάντηση με Κατάινεν
Η Ελλάδα το 2014 επιστρέφει στην ανάπτυξη, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Κατάϊνεν απαντά σε Παπαδημούλη: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

Κατάϊνεν απαντά σε Παπαδημούλη: Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στη διάρκεια του 2014, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, και η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάϊνεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του αφού μνημόνευε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα οποία «το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, πτώση της τάξης του 1,1% και 0,3%, αντίστοιχα», ρωτούσε την Κομισιόν κατά πόσο «παραμένει αισιόδοξη για την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας», με δεδομένο ότι στην τελευταία Αξιολόγηση της Τρόικα προβλέπεται ανάπτυξη 0.4%, καθώς επίσης, εάν τυχών αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ «θα οδηγούσε σε αντίστοιχη αναθεώρηση των δημοσιονομικών απαιτήσεων».

Στην απάντησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν, σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία, παρά την ύφεση που παρατηρήθηκε το 1ο και 2ο τρίμηνο του 2014, βγαίνει από την ύφεση, λέγοντας συγκεκριμένα ότι: «η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στη διάρκεια του 2014 μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, και η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αφού αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει στις αρχές Νοεμβρίου τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2014», απαντάει, με το δικό του τρόπο, στο ερώτημα για αναθεώρηση των δημοσιονομικών μέτρων της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις τους στις δημοσιονομικές επιδόσεις θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας 5ης επανεξέτασης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Υφεσιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, πτώση της τάξης του 1,1% και 0,3%, αντίστοιχα. Ωστόσο, τόσο ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2014, όσο και η πρόσφατη αξιολόγηση της Επιτροπής για το Ελληνικό Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής (Occassional Paper 192, April 2014) προβλέπουν ανάπτυξη για το 2014 της τάξης του 0,6%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την Αξιολόγηση της Επιτροπής (σελ. 13) η ανάπτυξη για το 2014 θα «στηριχτεί από την ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων», την ίδια στιγμή που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζουν μείωση των επενδύσεων και αναιμική αύξηση των καθαρών εξαγωγών. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, «απογειώνονται» για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% για το 2015 και 3,7% για το 2016.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

• Παραμένει αισιόδοξη για την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ;
• Σκοπεύει να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, μετά και την αξιολόγηση της Τρόικας το Σεπτέμβρη; Εάν ναι, θα οδηγούσε κάτι τέτοιο σε αντίστοιχη αναθεώρηση των δημοσιονομικών απαιτήσεων των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα;

Απάντηση του κ. Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής:

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στη διάρκεια του 2014 μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, και η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει στις αρχές Νοεμβρίου τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου 2014. Οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις τους στις δημοσιονομικές επιδόσεις θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της τρέχουσας 5ης επανεξέτασης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα δίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας
Φτιάξαμε ένα περιεκτικό πρόγραμμα, που δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία ...
Προορίζεται για ψήφιση η κατάργηση του ειδικού φόρου για την ενίσχυση και ανάπτυξη της Κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το νέο ...
Στην Αθήνα ο Κατάινεν
Την Αθήνα θα επισκεφθoύν στις 23-24 Απριλίου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ...
Μοσκοβισί: Τήρηση του προγράμματος για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα
«H προοπτική για την ανάπτυξη για την Ελλάδα βασίζεται στην υπόθεση ...
ΟΟΣΑ:
Ανάπτυξη 3,3% για την παγκόσμια οικονομία προβλέπει κατά το τρέχον έτος ...
Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ υποτίμησε τις συνέπειες της δημοσιονομικής εξυγίανσης για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίμησε τις συνέπειες της εξυγίανσης ...
Σαμαράς: Αγωνιζόμαστε στην Ελλάδα για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας
«Το σημαντικότερο μέλημά μας είναι να φροντίσουμε να υπάρξει ανάπτυξη, ...
ΔΝΤ: Ύφεση 4,2% στην Ελλάδα το 2013
Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος κατά 4,2% και ανάπτυξη 0,6% από ...
Ζανιάς: Οι τράπεζες ξαναχτίζουν τον ρόλο τους στην οικονομία
Την εκτίμηση πως οι ελληνικές τράπεζες ξαναχτίζουν το ρόλο τους στην ...