Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
O άνθρωπος από το Λονδίνο - Ζωρζ Σιμενόν
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Ζωρζ Σιμενόν με τίτλο «O ...
Σεληνιασμός - Georges Simenon
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο, Σεληνιασμός, ένα από τα ...
Οι διακοπές του Μαιγκρέ – Georges Simenon
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα το βιβλίο του Georges Simenon με τίτλο “Οι ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Βιβλίο: Ο άνθρωπος από το Λονδίνο - Georges Simenon

Βιβλίο: Ο άνθρωπος από το Λονδίνο - Georges Simenon

Αγωνία, δράση, εύστοχες περιγραφές χαρακτήρων, μυστηριώδεις φόνοι και αμφιλεγόμενες κινήσεις γεμάτες υποψία και αμφιβολία, όλα αυτά είναι συστατικά μίας επιτυχημένης συνταγής ενός δεξιοτέχνη του αστυνομικού λογοτεχνικού μυθιστορήματος, όπως είναι ο Ζορζ Σιμενόν.


Στις αμέτρητες ιστορίες που έχει πλάσει με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μαιγκρέ, ανακαλύπτουμε αυτή την σκοτεινή και ομιχλώδη ατμόσφαιρα που πλανάται και στοιχειώνει την ζωή των πρωταγωνιστών του. Ποιος είναι ο υπεύθυνος της εκάστοτε εγκληματικής ενέργειας και ποιες οι προθέσεις πίσω από την πράξη; Ποιος ο ρόλος του αστυνομικού που διερευνά εξονυχιστικά και με επιμέλεια μαθητή την υπόθεση για να την διαλευκάνει με όρους σκακιστικούς και με μεθοδικότητα και στρατηγική να δοθεί η τελική λύση σε έναν γρίφο που ταλαιπωρεί; Ο Σιμενόν με χέρι μαέστρου διευθύνει άριστα την ορχήστρα μέσα από την οποία οι ήχοι που φτάνουν στα αυτιά του αναγνώστη μαρτυρούν μία καλοδουλεμένη επιχείρηση να τον διασκεδάσουν και παράλληλα να του εξάψουν την φαντασία.


Στον "Άνθρωπο από το Λονδίνο" γραμμένο το 1933, απόντος Μαιγκρέ, φέρνει την τοπική κοινωνία της Διέππης αναστατωμένη από μία διπλή πραγματικότητα, από την μία την δολοφονία ενός ανθρώπου πιθανώς από έναν Εγγλέζο και από την άλλη την εξαφάνιση μίας βαλίτσας με ένα πολύ μεγάλο ποσό. Κανείς δεν γνωρίζει τι περιέχει η βαλίτσα, ποιοι οι λόγοι που οδήγησαν τους δύο άνδρες σε διαπληκτισμό και άρα τον έναν από τους δύο στην διάπραξη του εγκλήματος. Εικασίες πολλές, μαρτυρίες λίγες και συνεχείς ανατροπές στην πορεία προς το ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου που έχει διαμορφωθεί. Ο Λουί Μαλουέν, ο εργάτης του σιδηροδρομικού σταθμού που πρωταγωνιστεί, είναι ο συνδετικός κρίκος και το εργαλείο του Σιμενόν στον δρόμο για την εξιχνίαση. Ιδιόρρυθμος τύπος, οικογενειάρχης με άστατη συμπεριφορά προς τη γυναίκα του και τα παιδιά του και με τάση στο ποτό, γίνεται ο κεντρικός ήρωας γύρω από τον οποίο, οι επιθεωρητές θα κληθούν να συλλέξουν στοιχεία για να βρεθεί ο πολυπόθητος ένοχος.


Ο Σιμενόν με επιτυχία μας εισάγει σε ένα είδος που το γνωρίζει καλά αλλά πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα όταν αφήνει να διαφανεί και μία κατασκοπευτική ματιά στην υπόθεση. Γιατί επέλεξε να εντάξει στο σκηνικό του έναν Εγγλέζο; Δεν είναι και πολύ τυχαία η επιλογή του αν θέσουμε επί τάπητος τα ιστορικά δεδομένα της εποχής. Βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου οι διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις Βρετανίας και Γαλλίας είναι τεταμένες, είναι άλλωστε γνωστή η αντιζηλία μεταξύ της γηραιάς Αλβιόνας και του ιστορικού εξαγώνου και ο Σιμενόν με τον τρόπο του είναι πιθανόν να εγείρει ερωτήματα για την πολιτικοκοινωνική κατάσταση της περιόδου εκείνης προβάλλοντας την αντιπαλότητα των δύο εθνών. Επίσης, μην ξεχνάμε πως είμαστε μία δεκαετία πριν το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η κατασκοπεία δίνει και παίρνει στα σαλόνια των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων για την κυριαρχία και την επικράτηση στην γηραιά ήπειρο. Όλα αυτά συνδράμουν να στηθεί μία ιστορία με αστυνομική πλοκή και ένα δίχτυ που μέσα του πιάνονται πλείστα αληθοφανή συμβάντα. Μία εικασία που μπορεί να δίνει απαντήσεις ή να προκαλεί και άλλες, σε κάθε περίπτωση ο συγγραφέας έχει το ραβδί που με κινηματογραφικούς όρους μετατρέπει το σύγγραμμά του σε ένα πυρετώδες μέτωπο δράσης που κόβει την ανάσα έτσι όπως ο Χίτσκοκ θα μεταφέρει αργότερα στην μεγάλη οθόνη τις ταινίες του. Μυστηριώδεις διάλογοι, ασαφείς μετακινήσεις σε μία μικρή ακτίνα από πρόσωπα άγνωστα, σκοτεινά μέρη και σκιώδεις φιγούρες να περιπλανώνται, μία θεατρική παράσταση καλά στημένη στο όνομα και την υπηρεσία των νουάρ μυθιστορημάτων που εκείνος καθιέρωσε και που μπορεί να μην διεκδικούν δάφνες φιλοσοφικών στοχασμών αλλά ικανοποιούν την ανάγκη για ψυχαγωγική ανάγνωση και περιπετειώδη απόδραση.


"Όταν φαντάζεται κανείς ένα δράμα, πιστεύει ότι θα κάνει αυτό ή το άλλο. Όμως όταν το ζει, είναι διαφορετικά"


Το βιβλίο του Georges Simenon, Ο άνθρωπος από το Λονδίνο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
O
Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο, O "πολιτικός ...
Επιβίωση των πυγολαμπίδων - Georges Didi Huberman
Από τις εκδόσεις Vesta κυκλοφορεί το βιβλίο, Επιβίωση των ...
Η Κάρμεν του Georges Bizet στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Το εμβληματικό έργο του Georges Bizet «Κάρμεν», παρουσιάζει, σε συναυλιακή ...
Το μπλε δωμάτιο - Georges Simenon
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο Το μπλε δωμάτιο του Georges Simenon ...
Στριπτήζ - Ζωρζ Σιμενόν
Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Ζωρζ Σιμενόν με τίτλο ...
Σκέψεις - Wolinski
Από τις εκδόσεις Ροές επανακυκλοφόρησε, εντεταγμένο πλέον στη σειρά ...
Τα Χριστούγεννα της Λαμπρινής - Γιώργος Αθανασιάς
Από της εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Τα Χριστούγεννα της ...
Ψύλλοι στ’ αφτιά, του Georges Feydeau: από τον Οκτώβριο στο Θέατρο Αλίκη
Η ξεκαρδιστική φάρσα του Georges Feydeau «Ψύλλοι στ’ αφτιά» σε σκηνοθεσία του ...
Ο επαναστατημένος άνθρωπος - Αλμπέρ Καμύ
Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Αλμπέρ Καμύ με τίτλο “Ο ...