Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Οι τράπεζες επικεντρώνονται πλέον στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Οι τράπεζες επικεντρώνονται πλέον στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" που διενήργησε η ΕΚΤ εκφράζουν με δηλώσεις στην "Καθημερινή" οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι τώρα στρέφονται στο πραγματικό τους έργο που είναι η χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των stress tests κλείνει το κύκλο των ανακεφαλαιοποιήσεων και ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών από τις τράπεζες, για την αναδιάρθρωση και την χρηματοδοτική υποστήριξη των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, επισημαίνει, ότι ανοίγει μεσοπρόθεσμα ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες είναι το κρίσιμο μέγεθος, που θα σηματοδοτήσουν συνολικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, θα επιβεβαιώσουν την μακροχρόνια ανάκτηση της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος και έτσι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, προσθέτει κ.Σάλλας. Για την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ.Σάλλας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μετά την απόλυτα επιτυχή έκβαση του stress tests η τράπεζα συνεχίζει θέτοντας με ικανοποίηση και σιγουριά τους νέους της στόχους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης, επισημαίνει ότι οι διαδοχικές κεφαλαιακές ενισχύσεις, η ανάκαμψη της λειτουργικής κερδοφορίας και εν γένει η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνετέλεσαν σε ένα θετικό αποτέλεσμα για το σύστημα, το οποίο συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, στοιχείο κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Για την Alpha Bank, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αξιολόγηση από της ΕΚΤ αναδεικνύει αναμφισβήτητα την Alpha Bank ως την καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη και επιτρέπουν στην τράπεζα να στηρίξει την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα από θέση ισχύος.

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφέρει ότι πατώντας γερά στα πόδια τους οι εγχώριες τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν την κύρια αποστολή τους, δηλαδή την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον εκμεταλλευόμενες την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικότητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι η τράπεζα με το μεγαλύτερο πλεόνασμα κεφαλαίων στο δυναμικό σενάριο, το οποίο αξιολογεί κατατεθειμένα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών και άρα το μέλλον τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, αναφέρει ότι πλέον οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων και στην χρηματοδοτική αξιόπιστων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και νοικοκυριών. Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί επίσης το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για την Eurobank αναφέρει μεταξύ άλλων έχει την δυνατότητα να υλοποιήσει τον κεντρικό στόχο που έχει θέσει: τη στήριξη των πελατών της, την χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επιστροφή στην κερδοφορία το 2015.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ντράγκι: Πετύχαμε να μείνουν εκτός bail-in οι ελληνικές τράπεζες- Οι όροι για τη συμμετοχή στο QE
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησε και πέτυχε να εξαιρεθούν οι ...
Νουί(ΕΚΤ): Απολύτως φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες και διαθέτουν ...
BBG: Απίθανο η ΕΚΤ να «κουρέψει» τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες
«Η Ελλάδα έδωσε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη δικαιολογία, για να ...
Κώδωνα κινδύνου από Νουαγιέ στις ελληνικές τράπεζες για μη επαρκή εχέγγυα
Κώδωνα κινδύνου να ξεμείνουν οι ελληνικές τράπεζες από εχέγγυα, για να ...
S&P: Υπό επιτήρηση οι τέσσερις συστημικές τράπεζες
Σε "Credit Watch Negative" τοποθέτησε ο οίκος αξιολόγησης S&P την αξιολόγηση "CCC+" ...
Δεν πέρασαν τα stress tests δύο τράπεζες της Σλοβενίας
Οι δύο μεγαλύτερες, κρατικής ιδιοκτησίας τράπεζες στη Σλοβενία, η ...
Λουκέτο σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες
Στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών, ...
E&Y: Λιγότερες τράπεζες θα καταφύγουν σε χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τους επόμενους έξι μήνες εκφράζουν, σε όλη ...
ΤΧΣ: Έχει καλύψει με προκαταβολή 27,5 δισ. για τις 4 συστημικές τράπεζες
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει ότι οι Γενικές ...