Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 14C°,
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μείωση 3,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στο 10μηνο Μείωση 3,1% κατέγραψε στο 10μηνο
Μείωση 3,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στο 10μηνο Μείωση 3,1% ...
Ξεπέρασε το 15% η μείωση στην παραγωγή κρασιού
Ως μια πολύ δύσκολη χρονιά χαρακτηρίζεται η φετινή για το ελληνικό ...
Μείωση 7,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο
Περαιτέρω μείωση κατά 7,2% καταγράφηκε τον Αύγουστο εφέτος στη ...
Top Επιχειρήσεις
Βόλος
clientThumb
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb

Πάνω από το 15%, η μείωση στην παραγωγή κρασιού

Πάνω από το 15%, η μείωση στην παραγωγή κρασιού

Δύσκολη χρονιά χαρακτηρίζεται η φετινή για το ελληνικό κρασί, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν, με αποτέλεσμα η παραγωγή να παρουσιάσει μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15%, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου.

Ωστόσο, οι τιμές των σταφυλιών προς οινοποίηση στις περισσότερες περιοχές της χώρας κινήθηκαν ανοδικά. Οι βροχές την περίοδο της ανθοφορίας που εμπόδισαν το σωστό δέσιμο, υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία τον Ιούλιο, χαμηλές θερμοκρασίες και πρώιμες βροχές τον Σεπτέμβριο, συνέθεσαν το σκηνικό φέτος για την πλειονότητα των αμπελουργικών ζωνών της χώρας. Περονόσπορος, ωίδιο, επιβράδυνση της ωρίμανσης και τρυγητός σε χαμηλούς βαθμούς για να αποφευχθεί το σάπισμα των σταφυλιών, ήταν μερικά από τα προβλήματα που βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αμπελουργοί.

Εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, που αντιμετώπισαν μεν πτώση στις παραγόμενες ποσότητες, πλην όμως η ποιότητα κρίνεται πολύ καλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, μειωμένη εκτιμάται η παραγωγή στην περιοχή της Μαρώνειας στη Θράκη, ενώ στη Δράμα η παραγωγή υπολογίζεται έως και 10% χαμηλότερη από την προηγούμενη χρονιά αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλών βροχοπτώσεων στην ανθοφορία.

Στην περιοχή του Παγγαίου η ποσότητα του οίνου που θα παραχθεί το 2014 είναι 12% λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο η ποιότητά του αναμένεται να είναι πολύ καλή.

Στην Επανομή, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 10-15%, ενώ για τη Γουμένισσα το 2014 θεωρείται μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων χρόνων (για τις όψιμες ποικιλίες), με την παραγωγή να είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με το 2013. Από 30% έως 40% καταγράφεται πτώση παραγωγής στη Νάουσα και 15% στην Ελασσόνα.

Στη Ραψάνη, η παραγωγή κυμάνθηκε περίπου 20% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, που ήταν όμως αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο.

Στην Καρδίτσα παρατηρείται μείωση της απόδοσης των αμπελώνων σε ποσοστό περίπου 10% σε σχέση με πέρυσι.

Χωρίς προβλήματα κύλησε ο τρυγητός στη Λοκρίδα, αφού ολοκληρώθηκε πριν αρχίσουν οι βροχές. Οι στρεμματικές αποδόσεις στην περιοχή κυμάνθηκαν περίπου στα 500 κιλά στα ορεινά και στα 800-1.000 κιλά στα πεδινά. Στην Αττική, υπήρξε μια μείωση περίπου 20% της παραχθείσας ποσότητας.

Ενδιαφέρον επιδείχθηκε από αγοραστές οινοποιούς άλλων περιοχών κι έτσι οι οινοποιοί της Αττικής προβληματίστηκαν για να μπορέσουν να καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες.

Πτωτικά κινήθηκε η παραγωγή στη Βοιωτία και την Εύβοια, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας η μείωση έφτασε έως και το 30%.

Ωστόσο οι καλές Νεμέες δεν θα μας λείψουν και αυτή τη χρονιά. Η Σάμος, τώρα είναι η πιο φωτεινή εξαίρεση στο μουντό 2014, δικαιώνοντας μια παγκόσμια φήμη πολλών δεκαετιών.

Ο όγκος παραγωγής εμφανίζεται αυξημένος, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η χρονιά είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη σε σχέση με πέρυσι. Σταθερός ο όγκος παραγωγής στην Κω, που θα δώσει όμως κρασιά πλούσια και αρωματικά.

Παρά την ακραία καιρικά χρονιά που «βίωσε» η Σαντορίνη, το 2014 δείχνει εξαιρετική χρονιά τον οίνο Π.Ο.Π Σαντορίνη, ο οποίος έχει υψηλή οξύτητα, καθαρά και λεπτά αρώματα.

Στην Πάρο, η παραγωγή των αμπελώνων ήταν μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, αλλά η ποιότητα των σταφυλιών ήταν εξαιρετική και έδωσε κρασιά με υψηλούς αλκοολικούς τίτλους σε λευκές και ερυθρές ποικιλίες και υψηλές οξύτητες και πλούσιο άρωμα. Μέτρια έως καλή χρονιά η φετινή για το Ηράκλειο.

Γενικά σε όλες τις ποικιλίες σταφυλιών παρατηρήθηκε χαμηλότερη παραγωγή σε σύγκριση με πέρυσι τουλάχιστον 10%.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μείωση 2,7% για τη βιομηχανική παραγωγή το 2014
Μείωση 2,7% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα το 2014 σε μέσα ...
Πτώση 5,1% για τη βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο
Νέα μεγάλη μείωση 5,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον ...
Κατά 2,1% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο
Μείωση 2,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Ιούλιο εφέτος, ...
Frigoglass: Διεκόπη προσωρινά η παραγωγή σε εργοστάσιο της Ινδίας
Προσωρινή διακοπή στην παραγωγή πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο ...
Κατά 3,6% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή το 2013
Μείωση 3,6% σημείωσε τελικά πέρυσι, σε μέσα επίπεδα, η βιομηχανική ...
Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία
Μείωση της τάξης του 4,6, σε ετήσια βάση, σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή ...
Μείωση 11% στην παραγωγή ασφαλίστρων στο πρώτο 6μηνο
Mειώθηκε κατά 11% η παραγωγή ασφαλίστρων πρώτου εξαμήνου 2013, σύμφωνα με ...
Ισπανία: Πτώση 1,4% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο
Πτώση της τάξεως του 1,4% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο ...
Πτώση 4,6% στη βιομηχανική παραγωγή Μαϊου
Μεγάλη πτώση 4,6% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Μάιο ...