Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Μήνυμα Λαγκάρντ για μεταρρυθμίσεις πριν την απομείωση του χρέους
H Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν οι ...
ΤΑΙΠΕΔ: Πώληση ακινήτου μέσω e- δημοπρασίας/ 40% παραπάνω απο την τιμή εκκίνησης
Ένα ακόμη δημόσιο ακίνητο πωλήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης ...
Πρόσκληση ΤΑΙΠΕΔ σε κτηματομεσίτες για ακίνητα Δημοσίου
Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) διεξάγει για λογαριασμό του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΤΑΙΠΕΔ: Στα 3 δισ. τα έσοδα για απομείωση του δημοσίου χρέους

ΤΑΙΠΕΔ: Στα 3 δισ. τα έσοδα για απομείωση του δημοσίου χρέους

Σε 3 δισ. ευρώ ανέρχονται τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν ήδη εισπραχθεί και μεταφερθεί για απομείωση του Δημοσίου Χρέους.

Έγγραφο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει ότι τα ποσά που έχει εισπράξει έως σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ, από την αξιοποίηση περιουσιακών του στοιχείων, ανέρχονται σε 1,56 δισ. το έτος 2011, σε 22 εκατομμύρια ευρώ το έτος 2012, σε 1,04 δισ. ευρώ το έτος 2013 και σε 325 εκατομμύρια για το έτος 2014 έως σήμερα.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει από το 2011 έως σήμερα ολοκληρώσει συμφωνίες ύψους 5 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί και μεταφερθεί για απομείωση του Δημόσιου Χρέους ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ανέρχονται σωρευτικά από το 2011 έως το 2014 σε 4,106 δισ. ευρώ, έως το 2015 σε 6,329 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2016 σε 9,681 δισ. ευρώ. Οι αντίστοιχοι στόχοι είναι για το 2014 1,50 δισ. ευρώ, για το 2015 είναι 2,22 δισ. ευρώ και για το 2016 είναι 3,35 δισ. ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ διαβίβασε το έγγραφο μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης ζητώντας να ενημερωθεί ποια είναι τα ποσά που έχει εισπράξει μέχρι σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ και ποιοι είναι οι ετήσιοι στόχοι του. Ο κ. Καλογιάννης είχε ζητήσει να ενημερωθεί και για το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της Εγνατίας οδού και ποια η πορεία αποκρατικοποίησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Ως προς το ζήτημα της Εγνατίας οδού και την έναρξη του διαγωνισμού παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου και των καθέτων αξόνων, το ΤΑΙΠΕΔ απαντά ότι με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων υπήρξε μεταβολή στο σχεδιασμό προκειμένου να επιτευχθεί σύστημα που θα πληροί τις απαιτήσεις αναλογικής χρεώσεως των χρηστών του αυτοκινητοδρόμου. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι σε αναμονή των απαραίτητων ενεργειών του υπουργείου Μεταφορών για τον καθορισμό και την εξειδίκευση του συστήματος αναλογικής χρέωσης των διοδίων αλλά και την ειδίκευση της εφαρμοστέας πολιτικής διοδίων που απαιτεί προηγούμενη έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Επίσης το Ταμείο αναμένει τις απαραίτητες ενέργειες του υπουργείου για να τεθούν σε λειτουργία ήδη αδειοδοτημένοι σταθμοί σε σημεία του άξονα που έχουν προ πολλού ολοκληρωθεί και δοθεί στη χρήση των αυτοκινητιστών. Μετά την οριστική διαμόρφωση του εφαρμοστέου συστήματος αναλογικών διοδίων και της πολιτικής διοδίων, το ΤΑΙΠΕΔ δύναται να εκκινήσει άμεσα διαγωνισμό για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού.

Ως προς το ζήτημα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της μεταβίβασης του 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, έχουν τεθεί σε αναστολή οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης. Όπως αναφέρεται, το Ταμείο βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των δυνατοτήτων αξιοποίησης των συμμετοχών του στις εν λόγω εταιρείες στο πλαίσιο όμως της απόφαση του ΣτΕ.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Λαγκάρντ: Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά κούρεμα
H Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις πριν οι ...
Από το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογηθούν οι υποψήφιοι για τις διοικήσεις των λιμανιών
Από ιδιωτική επιτροπή αξιολόγησης αλλά και από το διοικητικό ...
Σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ η ΜΕΤΚΑ για τα περιφερειακά αεροδρόμια
  Σε διαγωνισμό που προκήρυξε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής ...
DIW: Αργά ή γρήγορα θα έρθει και νέα απομείωση του χρέους
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση ...
ΤΑΙΠΕΔ: Πούλησε μετοχές του ΟΠΑΠ
Η ΟΠΑΠ γνωστοποίησε πως κατόπιν σχετικής ενημέρωσης την οποία έλαβε ...
Ενταση στη Θάσο με τον εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ
Ένταση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Θάσου το ...
Στα 814,75 εκατ. τα έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης για την ανεργία
Στα 814,75 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα έσοδα του Δημοσίου από την ...
ΤΑΙΠΕΔ: Πρόοδος στη διαδικασία αξιοποίησης ακινήτων
Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος ...
Σούρλας: Στο 40% του Δημόσιου χρέους η φοροδιαφυγή των offshore
Στο 40% και πλέον του Δημόσιου χρέους της χώρας μας ανέρχεται η απώλεια ...