Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Στο Βερολίνο ο Δένδιας- Συνάντηση με Σόιμπλε
 Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ...
Φεύγει για Βερολίνο ο Δένδιας- Τι θα συζητηθεί
 Για το Βερολίνο ταξιδεύει σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και ...
Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις είναι εθνικό και πατριωτικό καθήκον
Σκληρή κριτική στο λαϊκισμό και την άρνηση των μεταρρυθμίσεων άσκησε ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δένδιας: Οι απειλές προς τους επενδυτές με κάθε αφορμή δεν βοηθούν

Δένδιας: Οι απειλές προς τους επενδυτές με κάθε αφορμή δεν βοηθούν

  Έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να προτάξει το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας και όχι το στενό κομματικό της συμφέρον, όπως το αντιλαμβάνεται, απηύθηνε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, σχολιάζοντας το βαρύ οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Οι απειλές προς τους επενδυτές με κάθε αφορμή δεν βοηθούν καμία οικονομία, πόσο μάλλον, την ευαίσθητη ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο πρόσθεσε: «Δεν τίθεται θέμα φυγής, ανατροπής, εξόδου ή μάχης. Ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές λήγει και μένει μόνο ένα μικρό τμήμα της που αφορά στο ΔΝΤ ύψους 10 δισ. ευρώ και είναι κατ´ ουσίαν ασήμαντο».

Αναφερόμενος στις σημερινές ανακοινώσεις σχετικά με το ΕΣΠΑ και τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού εμπροσθοβαρούς, δηλαδή άμεσης, χρηματοδότησης 735 έργων από το ΕΣΠΑ 2014- 2020 με ποσό 4,9 δισ. ευρώ, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Εμείς σχεδιάζουμε με ορίζοντα τις εκλογές το 2016 και δείχνουμε στην κοινωνία ότι υπάρχουν ισχυρά στοιχεία στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σε αντιδιαστολή, οι απειλές της αντιπολίτευσης σε βάρος των επενδυτών είναι ότι πιο ανεύθυνο μπορεί να κάνει κάποιος».

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε επίσης ότι είχε χθες ενημερωτική συνάντηση με τον υπεύθυνο Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη, για να ενημερωθεί η αντιπολίτευση από την κυβέρνηση για τις στοχεύσεις της μετά από δημόσια πρόσκληση του υπουργού.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που εμφανίζονται στην οικονομία και επανέλαβε ότι έχει απευθυνθεί πρόσκληση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθούν από τα στελέχη του υπουργείου για τον εθνικό στόχο.

Πάντως, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, θα συνεχιστεί ο ρυθμός απορρόφησης κοινοτικών πόρων, χωρίς καμία διαδικασία ένταξης όπως συνήθως γίνεται και η οποία θα πήγαινε τα έργα για ένταξη στο 2016. Αυτό θα γίνει αμέσως, κυριολεκτικά από αύριο το πρωί -η εγκύκλιος υπογράφηκε σήμερα- και θα δώσει στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του 2015 4,2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι σε περίπου 15 μέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για το νέο ΕΣΠΑ. Όμως, σε ό,τι αφορά στα εμπροσθοβαρή έργα πρόκειται για 735 έργα που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα ενώ επιπλέον, έχουν ξεκινήσει εμπροσθοβαρείς δράσεις και για την απασχόληση, ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, ανέφερε ότι,«από το τέλος της προηγούμενης περιόδου 2007- 2013, αφενός έχουμε φτάσει στο 84,5% και έχουμε να δαπανήσουμε και θα τα δαπανήσουμε όλα μέχρι το τέλος του 2015, γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ. Αφετέρου έχουμε 2,9 δισ. ευρώ από phasing, δηλαδή από έργα που συνεχίζονται κατά φάσεις. Αυτό δηλαδή συνολικά δίνει 12 δισ. ευρώ ρευστότητα στην ελληνική οικονομία μέσα σε 14 μήνες».

«Το ποσό για τα δικά μας δεδομένα είναι τεράστιο. Γιατί και μόνο αυτό, μοχλευόμενο με έναν συντηρητικό συντελεστή επί 2, μπορεί να εξηγήσει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους και από το προβλεπόμενο 2,9%» όπως σημείωσε ο υπουργός.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ κ. Γιαννούσης ανέφερε ότι τα εμπροσθοβαρή έργα θα είναι ώριμα και μπορεί να μην αναστείλουν την πορεία τους επειδή περνάμε από το ένα ΕΣΠΑ στο επόμενο και για τα έργα αυτά θα γίνουν οι δημοπρατήσεις μέσα στο επόμενο επτάμηνο και σίγουρα πριν τον Μάρτιο που θα ήταν η κανονική διαδικασία.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, ο νέος γενικός γραμματέας θα είναι ο Σπ. Ευσταθόπουλος.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Προβληματισμένος ο Δένδιας με την απόφαση του ΣτΕ για τις ανοιχτές Κυριακές-Διευκρινίσεις περιμένουν οι έμποροι
Σκεπτικισμό για την απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με την απαγόρευση της ...
Δένδιας: Προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη λύση για τα
  Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει αύριο ο υπουργός ...
Δένδιας: Δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση πουλώντας παραμύθια
 «Η αντίληψη μου είναι λιγότεροι φόροι και μικρότερο κράτος», τόνισε ο ...
DW: Ο Δένδιας διερευνά τις προθέσεις της Γερμανίας ενόψει της συνάντησης με την τρόικα
 Στο «πυκνό πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων» που έχει στο Βερολίνο ο ...
Δένδιας-Κεφαλογιάννη: Σύσκεψη για το πως θα αξιοποιήσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ
Η αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του ...
Σκληρή γλώσσα Δένδια κατά συνδικαλιστών και ΣΥΡΙΖΑ
Σκληρή επίθεση στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε, ...
Με το Γιοχάνες Χαν συναντάται ο Δένδιας-Στο επίκεντρο τα προγράμματα του ΕΣΠΑ
Συνάντηση με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν θα ...
Δένδιας: Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αυτοκάθαρσης της αστυνομίας
Για επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας μίλησε ο υπουργός Δημόσιας ...
Δένδιας: Όσοι έχουν θα πληρώνουν το κόστος φύλαξης τους
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα καλύπτουν από μόνοι τους τη ...