Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 18C°,
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Ειδήσεις: Ατζέντα
Σχετικά Νέα
Νέοι κύκλοι σεμιναρίων από τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο νέος γενικός κύκλος σεμιναρίων του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη με ...
Μένγκελε, του Θανάση Τριαρίδη για 3η χρονιά στο Θέατρο Θησείον
O «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, θα ...
Zyklon ή Το Πεπρωμένο του Θανάση Τριαρίδη στο BlackBox
Ένα νέο έργο του Θανάση Τριαρίδη με θέμα το Ολοκαύτωμα, το ZYKLON Ή ΤΟ ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Δυο παραστάσεις έργων του Θανάση Τριαρίδη με θέμα το Ολοκαύτωμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δυο παραστάσεις έργων του Θανάση Τριαρίδη με θέμα το Ολοκαύτωμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δύο έργα του θεσσαλονικιού συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη, τα οποία θεματογραφικά συνδέονται άμεσα με το Ολοκαύτωμα, θα ανεβούν ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τη θεατρική χρονιά 2014-2015. Πρόκειται για την επανάληψη της περσινής παράστασης Μένγκελε, αλλά και για το πρώτο ανέβασμα ενός καινούριου, ανέκδοτου έργου του με τίτλο Ζyklon ή Το πεπρωμένο.

 

Πιο συγκεκριμένα, στις 3 Νοεμβρίου 2014 ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, στη Θεατρική Σκηνή Faust (όπου την προηγούμενη θεατρική σεζόν γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία), το υπαρξιακό θρίλερ Μένγκελε σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και τη Μυρτώ Αλικάκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η παράσταση θα παίζεται στο Faust μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου του 2015 ενώ στο διάστημα 19 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου θα παιχτεί παράλληλα στο Θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης και το διήμερο 12-13 Δεκεμβρίου 2014 θα παιχτεί στο Δημοτικό Θέατρο Καβάλας.

 

Στις 4 Μαρτίου του 2015 θα ξεκινήσει τις παραστάσεις του το νέο έργο του Θανάση Τριαρίδη, με τίτλο Ζyklon ή Το πεπρωμένο στο καινούριο θέατρο Black Box της Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στο αέριο Zyklon B, με το οποίο θανατώνονταν οι κρατούμενοι του Άουσβιτς – και σύμφωνα με το συγγραφέα του «είναι ένα έργο για τη μνήμη του ολέθρου του Ολοκαυτώματος, για την ανυπόφορη Ιστορία που εισβάλλει στο ανυπεράσπιστο παρόν των ανθρώπων». Τη σκηνοθεσία θα κάνει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος (ψυχή των –ιστορικών για το θέατρο της Θεσσαλονίκης– Νέων Μορφών), ενώ παραγωγός θα είναι ο Θωμάς Χαρέλας (διευθυντής του Θεάτρου Αυλαία), στον καινούριο χώρο που ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη, το Black Box (στον παλιό κινηματογράφο Μετροπόλιταν).

 

Το Zyklon προγραμματίζεται να παιχτεί και στην Αθήνα μετά το Πάσχα του 2015 – ενώ η παράσταση της 15ης Μαρτίου του 2015 θα είναι ανοιχτή και θα έχει το χαρακτήρα υπενθύμισης της αναχώρησης του πρώτου τρένου –με προγραμματισμένους στο χαμό Εβραίους της Θεσσαλονίκης– για το Άουσβιτς στις 15-3-1943.

 

Όπως σημειώνει ο Θανάσης Τριαρίδης: «Στο διάστημα 15 Μαρτίου – 10 Αυγούστου 1943 στάλθηκαν στο Άουσβιτς περίπου 56.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης. Από αυτούς επέστρεψαν λιγότεροι από 2.000. Οι υπόλοιποι θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων – η μεγάλη πλειοψηφία των δολοφονημένων (ιδίως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, οι εγκυμονούσες) εξοντώνονταν αμέσως μετά την άφιξή τους στο Άουσβιτς, κατά την πρώτη «σελεξιόν» (επιλογή).


Κατά κάποιον τρόπο βλέπω τις παραστάσεις των δύο έργων μου στη Θεσσαλονίκη τη χρονιά 2014-2015 ως έναν ελάχιστο αντιχαιρετισμό στην ιερή μνήμη των χαμένων Εβραίων συμπολιτών μου. Στην κοινή ζωή που στερήθηκα μέσα σε μια ακρωτηριασμένη πόλη, στις φιλίες και τους έρωτες που ακυρώθηκαν πριν γεννηθούν, στην ιερή συνύπαρξη που ματαιώθηκε. Αυτή η εξακολουθητικά παροντική ματαίωση είναι, εξάλλου, η διαρκής πληγή του Ολοκαυτώματος πάνω στο σώμα όλων των μεταγενεστέρων.»

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης (γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1970 – μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 35 βιβλία με μυθιστορήματα, αφηγήματα, ποιήματα, θέατρο και δοκίμια) εμφανίστηκε στο θέατρο πριν από τρία χρόνια. Μέχρι στιγμής έχει εκδώσει, έντυπα και ηλεκτρονικά, 12 θεατρικά έργα, που δομούνται σε μια πολύ προσωπική φόρμα: κάθε φορά δύο (;) άνθρωποι, σε απρόσμενες συνθήκες, διαμορφώνουν με τον διάλογό τους έναν παράλληλο μπαρόκ κόσμο ψευδαισθητικού εφιάλτη και τραγικής λύτρωσης – έναν κόσμο ο οποίος τους καταπίνει. Τρία από αυτά τα έργα (Μυρμήγκια, Καρχαρίες, Μένγκελε) έχουν ήδη ανέβει στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας, ενώ τέσσερα από αυτά μεταφράστηκαν και εκδίδονται στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά.

 

Όλα τα έργα του Θ. Τ. κυκλοφορούν ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα στην ιστοσελίδα www.triaridis.gr

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Ρωμαίος & Ιουλιέτα για 2 στο Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη
Η Ομάδα Θεάτρου «ΙΔΕΑ» παρουσιάζει την περσινή μεγάλη θεατρική ...
Ο Dub Fx για δύο special live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Dub Fx επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο special live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ...
Zyklon ή το πεπρωμένο, του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αλκμήνη
Μετά την επιτυχημένη του πρεμιέρα στο BlackBox της Θεσσαλονίκης το νέο ...
Μένγκελε του Θανάση Τριαρίδη, τελευταίες παραστάσεις στο Faust
Μετά από δύο θεατρικές σεζόν με πολύ μεγάλη επιτυχία, αλλεπάλληλα sold out, ...
Μένγκελε, του Θανάση Τριαρίδη: ξανά στη θεατρική σκηνή του Faust
Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνει το θρίλερ Μένγκελε του Θανάση Τριαρίδη σε ...
Citoyenne Insolente: Για δυο παραστάσεις στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την ελληνογαλλική παραγωγή ...
Μένγκελε του Θανάση Τριαρίδη στο Faust!
Ο Μένγκελε του Θανάση Τριαρίδη στη θεατρική σκηνή Faust από 13 Ιανουάριου ...
Μένγκελε, του Θανάση Τριαρίδη στη Νέα Θεατρική Σκηνή FAUST
Το υπαρξιακό θρίλερ Μένγκελε του Θανάση Τριαρίδη θα είναι το σημείο ...
Ο Caveman ανεβαινει στη Θεσσαλονίκη για δύο παραστάσεις
Ο Caveman λατρεύει το καλοκαίρι και για δύο μήνες θα αφήσει  την σπηλιά του ...