Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Άνοδο της μισθωτής απασχόλησης κατά 160.000 θέσεις εργασίας και αύξηση ...
Μειώθηκε ελαφρώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων το Μάϊο
Μειωμένος κατά 1,64% ήταν το Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, ο αριθμός των ...
ΕΡΓΑΝΗ: Με περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης
Θετικό, ήταν το ισοζύγιο των θέσεων απασχόλησης κατά τον Δεκέμβριο του ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Μειωμένος ο αριθμός των προσλήψεων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη»

Μειωμένος ο αριθμός των προσλήψεων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη»

Αρνητικό πρόσημο προσλήψεων- απολύσεων, κατά 3.960 άτομα, εμφανίζει ο φετινός Σεπτέμβριος, για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας.

«Αναμενόμενη επίδοση», θεωρεί το αποτέλεσμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς όπως επισημαίνει, «ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα ο οποίος, ιστορικά, λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας, παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης».

Αναφερόμενος στο περυσινό αντίστοιχο αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας αποδίδει, «το κατ΄εξαίρεση» όπως το χαρακτηρίζει, «υψηλότατο θετικό πλεόνασμα του περσινού Σεπτεμβρίου 2013 οφειλόταν κατά βάση στο κύμα μετατροπής "μαύρης εργασίας" σε νόμιμες και φανερές θέσεις εργασίας, αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία».

Συνολικά, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», η εικόνα του εννεαμήνου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, είναι θετική καθώς δημιουργήθηκαν 186.923 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση υψηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι, το οποίο ήταν επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας και η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου εννεαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριου- Σεπτεμβρίου 2014, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.186.928 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 47,8%, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.000.005, εκ των οποίων οι 560.562 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 439.443 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας και σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία μειώθηκε κατά 1,6% από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι από 1.062.509 τον Ιανουάριο του 2014, μειώθηκαν στους 947.937 τον Αύγουστο του 2014.

«Διαμορφώνεται ένα κλίμα θετικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης που τροφοδοτεί τον νέο κύκλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» τονίζει ο υπουργός Εργασίας και σημειώνει ότι, «εκεί ακριβώς βρίσκεται το "κλειδί" για τη δομική αποκλιμάκωση της ανεργίας και την παγίωση ενός υψηλού ρυθμού δημιουργίας νέων και σταθερών θέσεων εργασίας».

«Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας», αναφέρει ο κ. Βρούτσης και τονίζει: «Έχει ήδη ξεκινήσει η εμπροσθοβαρής υλοποίηση παρεμβάσεων απασχόλησης μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και οι στοχευμένες δράσεις για τους νέους σε εφαρμογή του μεγάλου προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» (Youth Guarantee).

Κυριότερα, όμως, εμπεδώνεται σταδιακά- και λόγω της συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων». Σε ό,τι αφορά το είδος των προσλήψεων, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης εμφανίζονται ελαφρά αυξημένες σε σχέση με τις συμβάσεις που αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας.

Συγκεκριμένα από το σύνολο του 1.186.928 συμβάσεων εργασίας που υπογράφηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2014, οι 610.346 ή το 51,42%, είναι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και οι 576.582, ή το 48,58%, αφορούν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Από αυτές, οι 419.543, είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 157.039 συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Τέλος, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του 2014, μετατράπηκαν 3.060 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Από αυτές οι 2.166 ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.

Οι 1.452 μετατράπηκαν μετά από συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη και οι 216 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας κατά 3,18% τον Απρίλιο
 Μειωμένος κατά 3,18% είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον ...
«Εργάνη»: Θετικό κατά 15.124 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων το Φεβρουάριο
Θετικό κατά 15.124 θέσεις εργασίας είναι το ισοζύγιο προσλήψεων και ...
ΕΡΓΑΝΗ: Πλεονασματικό το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης στο 11μηνο-Λιγότερες προσλήψεις το Νοέμβριο
Πλεονασματικό κατά 113.489 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας ήταν το ισοζύγιο ...
ΤτΕ: Αύξηση κατά 17,5% της τουριστικής κίνησης τον Σεπτέμβριο
Tα 3 εκατομμύρια (2,963.000) άγγιξε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκαν ...
Τα δώρα του Αυγούστου-10.969 θέσεις εργασίας-Τι δείχνουν τα στοίχεια Εργάνη
Καλά νέα για την εγχώρια αγορά εργασίας όσον αφορά τον περασμένο μήνα, ...
Εργάνη: Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα τον Ιούλιο
Συγκρατημένη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον ...
Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων το Μάϊο
Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 55.729 νέες θέσεις εργασίας ...
Αύξηση των προσλήψεων για πρώτη φορά από το 2010
Μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας με αύξηση των προσλήψεων ...
ΣΕΠΕ: Αύξηση προσλήψεων κατά 7,79%
Μεταστροφή του κλίματος στην αγορά εργασίας με αύξηση των προσλήψεων ...