Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
(upd)Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης
Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είχε στο Μέγαρο ...
Yπέρ της ανάπτυξης των συνεργιών ΕΕ - ΝΑΤΟ για την ασφάλεια o Σαμαράς
Υπέρ της ανάπτυξης των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ...
Σαμαράς: Η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει
«Η Πατρίδα μας γυρίζει σελίδα. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η ανάκαμψη δεν ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Σαμαράς: Οι Έλληνες κατάφεραν και έστριψαν το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης

Σαμαράς: Οι Έλληνες κατάφεραν και έστριψαν το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης

 «Απευθύνομαι σε εσάς, ως ο πρωθυπουργός της χώρας με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Όμως, με βλέπετε αισιόδοξο, γιατί οι Έλληνες, με πολλές και προσωπικές θυσίες, κατάφεραν και έστριψαν το καράβι στον δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την παρέμβασή του στην ευρωπαϊκή διάσκεψη για την Απασχόληση, στο Μιλάνο.

«Στην Ελλάδα φεύγουμε πλέον από την κρίσιμη, αλλά πολύ δύσκολη περίοδο, των έξι ετών ύφεσης. Αυτό το τρίμηνο, η οικονομία μας για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, γυρίζει σε θετικό πρόσημο και η ανάπτυξη το 2015 θα είναι ισχυρή και βιώσιμη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.

Υπογράμμισε ότι «μια τολμηρή δημοσιονομική και διαρθρωτική ατζέντα έχει ήδη υλοποιηθεί και οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αποδίδουν στην πραγματική οικονομία».

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, παρατήρησε, ωστόσο, πως «ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό της μειώνεται πλέον σταθερά τρίμηνο με το τρίμηνο» και πως «όλες οι προβλέψεις -όπως ακόμα και η χθεσινή πρόβλεψη του ΔΝΤ- δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί ταχύτερα στο επόμενο διάστημα».

Αναφερόμενος στις πολιτικές, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για την αύξηση του δείκτη απασχόλησης, στάθηκε ιδιαίτερα, στο «Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα προγράμματα προώθησης της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνσης των start-ups εταιρειών», όπως και σε «προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προγράμματα μαθητείας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, στην πρόσβαση σε πύλες πληροφοριών».

Παρουσιάζοντας το σύνολο των πρωτοβουλιών κατά της ανεργίας, ο κ. Σαμαράς επιπλέον υπογράμμισε ότι:

* Έχει ενισχυθεί η συνεργασία της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, συνεργασία που είχε πρόσφατα πιστοποιηθεί στη Γενεύη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης για τον Εθνικό Κοινωνικό διάλογο υπό την αιγίδα της ILO.

Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠA, σήμερα, αξιοποιούνται απολύτως οι κοινοτικοί πόροι με πιο έντονες, στοχευμένες και εμπροσθοβαρείς πολιτικές. Τα πρώτα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ έχουν αρχίσει να απορροφώνται και με την υποστήριξη και της ΕΕ ήδη «τρέχει» το 2014, ένα μεγάλο πακέτο παρεμβάσεων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας σε 145.000 ανέργους πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

* Ταυτόχρονα, η λεγόμενη «Εγγύηση για τους Νέους» έχει, επίσης, ξεκινήσει και τα πρώτα χρήματα από τα εκατόν εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί. Απευθύνεται σε σχεδόν 240.000 νέους ανέργους έως 24 ετών στη Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του, τόνισε, επίσης, ότι «το πρόγραμμα voucher εισόδου στην εργασία για ανέργους ηλικίας 18 έως 24, ώστε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ζήτησε όμως, μεγαλύτερη προσπάθεια με στόχο τη δημιουργία επενδύσεων:

«κλειδί για την επιτυχία μας, αποτελεί αποκλειστικά η προώθηση της ανάπτυξης μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020. Απαιτείται η ΕΕ να πετύχει μια μεγαλύτερη μόχλευση πόρων μέσω της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και άλλων επενδυτικών ιδρυμάτων» είπε.


Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να μεταδώσει στους λαούς μας μια ελπίδα χειροπιαστή που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια, ανάπτυξης εργασίας, αξιοπρέπειας και προοπτικής. Μια ελπίδα η οποία θα συνοδεύεται από πόρους, αλλά κυρίως από αποφασιστικές πολιτικές βασιζόμενες σε σύγχρονα, έξυπνα εργαλεία. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαρθρωτική προσαρμογή που έχουμε επιτύχει. Μόνον μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει ότι οι θυσίες των λαών της Ευρώπης μπορούν να αποδώσουν ένα νέο μοντέλο βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης».

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο
Με ρυθμό ανάπτυξης 1,6% του ΑΕΠ "έτρεξε" η ελληνική οικονομία το 3ο ...
Σαμαράς: Τεράστιες οι δυνατότητες για ανάπτυξη-Στον Πειραιά με το Λι Κετσιάνγκ
Τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο ...
Σαμαράς: Μπαίνουμε σε έναν άλλο ρυθμό ανάπτυξης
Ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της ...
Σαμαράς: Προανήγγειλε τη δημιουργία Ταμείου Χρηματοδότησης νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων
Στην άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της ...
Σαμαράς: Με σταθερότητα και δυναμισμό μπαίνουμε στο δρόμο της ανάκαμψης
«Έφτασε η ώρα που με σταθερότητα και δυναμισμό μπαίνουμε στο δρόμο της ...
Σαμαράς: Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα
Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα ...
Σαμαράς: Να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους
Τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ...
Στο Παρίσι την Τρίτη ο Σαμαράς
Στο Παρίσι μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να ...
Σαμαράς σε νέους: Σπάστε την αδράνεια που βρίσκεται γύρω σας
«Να σπάσουν την αδράνεια του συστήματος» κάλεσε τους νέους ο ...