Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 11C°,
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
Έτσι θα
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να "κλειδώσει" η συμφωνία ...
Τη χρυσή τομή ως προς το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων των ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

Νέο ραντεβού τρόικας με Δένδια και Βρούτση για δάνεια και Ασφαλιστικό

Νέο ραντεβού τρόικας με Δένδια και Βρούτση για δάνεια και Ασφαλιστικό

Νέες συναντήσεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, κκ. Νίκο Δένδια και Γιάννη Βρούτση, έχουν σήμερα, Δευτέρα οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία επί των κρίσιμων ζητημάτων των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων και του Ασφαλιστικού.

Ειδικότερα, στις 15:30 οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν με τον κ. Δένδια και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ στις 17:30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον κ. Βρούτση.

Το μεγαλύτερο αγκάθι των διαπραγματεύσεων είναι το Ασφαλιστικό, καθώς η τριμερής ζητεί ωμά μείωση συντάξεων, όπως έκανε και στο Παρίσι, εισπράττοντας και αυτή τη φορά άρνηση από την ελληνική πλευρά.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας είναι προ των πυλών. Προωθείται διετής έκτακτη ρύθμιση, η οποία αφορά 110.000 επιχειρήσεις, 100.000 ΜμΕ και 10.000 μεγάλες. Η ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση θα γίνεται με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας.

Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν οριζόντια για όλες τις μικρές επιχειρήσεις και κατά περίπτωση για τις μεγάλες.  Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Ανάπτυξης, η Τρόικα δεν έχει διατυπώσει κάθετη αντίρρηση ως προς το προσχέδιο της ρύθμισης, ωστόσο συζητούνται τα επιμέρους θέματα.  Αυτό που ζητά να μάθει η Τρόικα είναι η επίπτωση του σχεδίου στον προϋπολογισμό και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπολογίζεται ότι κεφάλαια ύψους 22 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν τις τραπεζικές προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια, θα απελευθερωθούν στην αγορά.

Το συνολικό ύψος των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί την ένταξη στη ρύθμιση του 18% των επιχειρήσεων, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρχει και όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Oι 100.000 είναι μικρές, με αριθμό εργαζομένων από έναν έως εννέα, και χρωστούν 5 έως 7 δισ. ευρώ. Oι υπόλοιπες 10.000 είναι με τζίρο άνω των 900.000 ευρώ με περισσότερους από εννέα εργαζόμενους και συνολικά έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 32 με 33 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η ρύθμιση θα γίνεται με:
- Διαγραφή των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1/1/2010 έως και 31/12/2013, η οποία θα εκτείνεται στο ίδιο ποσοστό διαγραφής που καθορίζεται για τους συναινούντες στη συμφωνία ρύθμισης πιστωτές.

- Εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς, όπως αυτές είχαν στις 31/12/2013, σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις εντός του διαστήματος αποπληρωμής που καθορίζεται για τους συναινούντες στη συμφωνία ρύθμισης πιστωτές. Η εξόφληση δεν μπορεί να εκτείνεται σε περίοδο άνω των 10 ετών, ενώ η ίδια περίοδος αποπληρωμής ισχύει για το μη διαγραφέν τμήμα των προσαυξήσεων και των προστίμων.

- Εξόφληση του οφειλόμενου στους εργαζόμενους χρέους, σε 12 μήνες. Της ρύθμισης εξαιρούνται, όπως είναι φυσικό, ποσά οφειλών από μη απόδοση ΦΠΑ, καθώς και ΦΜΥ για μη καταβληθείσες αμοιβές μισθωτών υπηρεσιών.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Στο τέλος του μήνα στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
Στο τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή, η νομοθετική ...
Δένδιας: Πρόταση ήταν, όχι τελική ρυθμιση για τα
Ως μία πρώτη πρόταση για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών ...
Στη Βουλή η ρύθμιση για τα
Με αλλαγές και βελτιώσεις, που έγιναν από το υπουργείο Ανάπτυξης, ...
Συνάντηση βουλευτών της ΝΔ με τον Νίκο Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια
Για τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη ...
Έτσι θα ρυθμίζονται τα
Ακόμη και σήμερα, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, ενδέχεται το ...
Δένδιας: Είμαστε στην τελική φάση για τα «κόκκινα» δάνεια
   Δεν έχουν λυθεί ακόμη όλα τα ζητήματα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης ...
Δένδιας: Θα διευρυνθούν τα περιθώρια της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια και θα αφορά 160.000 επιχειρήσεις
 Σε τελική φάση είναι η συζήτηση με την τρόικα για τα "κόκκινα" δάνεια ...
Στα μέσα Νοεμβρίου θα επέλθει η συμφωνία με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια
Συνεχίζονται οι συζητήσεις με την τρόϊκα για τα "κόκκινα δάνεια" και ...
Συναντήσεις Δένδια με βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα
Οι ρυθμίσεις για τα "μη εξυπηρετούμενα" δάνεια βρίσκονται στο ...