Νέα και ενημέρωση
Αθήνα, 15C°,
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
Ειδήσεις: Οικονομία
Σχετικά Νέα
To 81% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα καταλήγουν στις χωματερές
 Στις χωματερές καταλήγουν 81% των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα, ενώ ...
Μανιάτης:
«Με τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί για την περίοδο 2014-2020, μέσα από ...
Σε εξέλιξη το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων
Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο ...
Top Επιχειρήσεις
Αθήνα
clientThumb
Πάτρα
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Βόρειες Σποράδες
clientThumb
Πάτρα
clientThumb

ΥΠΕΚΑ: Πάνω από 700 εκατ. και 10 χιλ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 για τη διαχείριση αποβλήτων

ΥΠΕΚΑ: Πάνω από 700 εκατ. και 10 χιλ. θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 για τη διαχείριση αποβλήτων

Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ στη διαχείριση και την ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων αναμένεται να διατεθούν τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, ποσό που αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Διαχείριση και ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων στην Ελλάδα».

Αφού επεσήμανε την εκκρεμότητα συμμετοχής σημαντικών κονδυλίων που αναμένεται να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των αποβλήτων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέο πλούτο για τη χώρα και να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου κυκλικής οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Σχετικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν το βιοαέριο και η βιομάζα, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιστοίχων έργων σε φαινόμενα γραφειοκρατίας, αλλά και αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών. Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, τόνισε ότι προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, την ενεργειακή αξιοποίηση, ενώ σε τελευταίο επίπεδο διαβαθμίζοντα οι ΧΥΤΑ, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όσον αφορά τις πρόσφατες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή βαρύτατων προστίμων στην Ελλάδα σε σχέση με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης και της βιομηχανίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» όπως είπε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μισέλ Σπονάρ της διεύθυνση Περιβάλλοντος, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τους νέους στόχους επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, οι οποίες αναμένονται να φθάσουν μέχρι το 2030 σε ποσοστό έως και 70%, ενώ ο άμεσος δεσμευτικός στόχος για το 2020 θα φθάσει το 50%. Επίσης, σε ποσοστό 25% αναμένεται να μειωθεί η υγειονομική ταφή μέχρι το 2025, ενώ έμφαση θα δοθεί στην ανακύκλωση συσκευασιών και ειδικά για τις πλαστικές συσκευασίες.

Ο κ. Σπονάρ εκτίμησε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται η δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ έκανε λόγο για νέες επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους σε αποφυγή δημιουργίας ανεπαρκών υποδομών χαμηλής αποδοτικότητας, αλλά και σε άμεσες επενδύσεις με βάση τις πρόσφατες τεχνολογίες.

Στην καταπολέμιση των φαινομένων της παράνομης ανεξέλεγκτης διάθεσης, αλλά και εμπορίας αστικών αποβλήτων, αλλά και των προσπαθειών χειραγώγησης των διαδικασιών έργων ανάθεσης αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων.

Επεσήμανε δε, τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και τις εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες της εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού, τονίζοντας κι αυτός με τη σειρά του την ανάγκη επιμερισμού της ευθύνης με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Τέλος, ο κ. Λουκάς Χριστοφόρου πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της ακαδημίας Αθηνών στον χαιρετισμό που απεύθυνε, εκτίμησε με βάση τις μελέτες της Ακαδημίας ότι είναι εφικτός στόχος για την Ελλάδα να μετατραπεί σε μία χώρα μηδενικών ρύπων.

Άλλες ειδήσεις κατηγορίας
Κονδύλια 470 εκατ. από Κομισιόν για τη διαχείριση της μετανάστευσης
Ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 470 εκατομμυρίων ευρώ για τη ...
ΙΟΒΕ: Πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας από την αξιοποίηση του Ελληνικού
Περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας με ορίζοντα το 2031 θα ...
ΙΟΒΕ:
H αξιοποίηση της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ...
Χατζηδάκης: Πλήρως λειτουργικές οι Mονάδες Διαχείρισης Αποβλήτων από το 2016
Να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία το 2016 οι Mονάδες Διαχείρισης ...
Υπογράφηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων
Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων συστήνεται με ...
Τροπολογία για τη διαχείριση και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
Με Κανονισμούς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα ρυθμίζονται όλα τα θέματα ...
Στα 10,98 δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια της θεσμικής διαχείρισης το Σεπτέμβριο
Στα 10,98 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση ...
Τρεις δεσμευτικές προσφορές για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου
Υποβλήθηκαν στις 11 Ιουλίου οι τελικές δεσμευτικές προσφορές των ...
Παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΚ για παραβίαση της νομοθεσίας περί αποβλήτων
Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της ...